x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Reţetă pentru articole

Reţetă pentru articole

de Tudor Octavian    |    18 Ian 2008   •   00:00

SCRIITORUL DE LA PAGINA 2
Jurnalistul care scrie zilnic un articol n-o face niciodată la fel. Una e cum se vede articolul în pagină şi alta cum îl scrii. Dacă ai băut mult seara, mahmureala de dimineaţă e bună pentru analize cu caracter politic.


SCRIITORUL DE LA PAGINA 2
Jurnalistul care scrie zilnic un articol n-o face niciodată la fel. Una e cum se vede articolul în pagină şi alta cum îl scrii. Dacă ai băut mult seara, mahmureala de dimineaţă e bună pentru analize cu caracter politic. Dimineaţa, cu capul mare, ai o ură pe viaţă, pe tine, că iar te-ai îmbătat, pe colegii, care câştigă mai mult, pe trecut, c-ai fost bleg şi ai semnat câteva texte la comandă, pe toate şi pe toţi. E starea de spirit cea mai bună ca să scrii un articol contra guvernului. E bună şi pentru un articol contra preşedintelui, numai că trebuie să bei întâi o sticlă cu apă minerală, să te mai limpezeşti.


Ura de la orele zece devine iritare pe la doisprezece şi toleranţă, pe la două. Dar numai dacă te dregi niţel cu o ciorbă de burtă. După o ciorbă fierbinte, scrii relaxat comentarii parlamentare şi chiar îl înţelegi pe Văcăroiu. La urma urmei, de ce veşnicia trebuie să semene cu Dumnezeu, să aibă barbă albă şi un baston în mână, şi nu cu Văcăroiu?


Seara, se scriu bine articolele cu conţinut social. Mai ales dacă nu te doare nimic şi ultimele analize ţi-au ieşit în limitele normale. E drept că normale la limitele de sus, dar mai e până la cimitir. Aşa că seara ai multă înţelegere pentru toţi, indiferent cine cu cine votează la alegeri. Primeşte, dragul de popor, exact ce-a votat, dar asta nu-i treaba ta. Ar fi treaba ta, dacă ai fi presat să scrii în felul în care gândesc alţii. Atunci ai vedea clar tot ceea ce alţii văd confuz şi revoltându-te, ai îndrăzni să spui şi de ce laşitatea, indiferenţa şi prostia dau garanţii doar pentru un trai prost.

Seara însă tot omul e mai tolerant. De-a dreptul lucid eşti numai după miezul nopţii.

Nu-i deloc recomandabil să abuzezi de luciditate. Or să creadă serviciile secrete că nu-i vorba doar de bunul simţ, la care ajunge cetăţeanul într-un târziu de noapte sau de viaţă, ci de un plus de informaţii. Serviciile secrete nu cred în bunul simţ. Cred doar în ce ştiu ele să facă şi în ce au mai făcut. Noaptea, scrii doar când nu mai ai încotro şi conştiinţa nu te mai lasă să fii oportunist şi dispus la vânzări de frate.


După o noapte albă, dimineaţa nu e neapărat neagră. Poate să fie maro, verde, roză sau portocalie. Fiindcă vine o nouă zi, iar o nouă zi poate să însemne şi o nouă viaţă. Scrii tot un articol zilnic, însă ai şansa să inversezi jumătăţile zilei, să începi dimineaţa cu o ciorbă de burtă şi să termini seara cu o sticlă de vin.


Dar guvernul, parlamentul, lumea, ce zic ei despre tine, despre lupta ta cu orele zilei, despre nopţile albe care se înmulţesc şi-ţi fac sufletul vraişte? Ce să zică? Nimic. Bun sau rău, orice articol durează o zi. Iar dacă nu-l scrii tu, locul gol îl iau imediat alţii.

×
Subiecte în articol: editorial scrii