x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Roberta şi Vasile scriu lui Laszlo

Roberta şi Vasile scriu lui Laszlo

05 Iun 2012   •   07:09

"Dorim, dragul nostru coleg Kover Laszlo, ca micile noastre randulete sa te gaseasca in cele mai fericite clipe ale vietii si carierei tale. Speram ca iti dai seama ca suntem nevoiti sa abordam un subiect delicat, dar au trecut saptamani intregi de cand publicul romanesc fierbe pentru ca tu, cu voia premierului Viktor Orban si cu stradania Partidului Civic Maghiar, ati vrut mortis sa-l reinhumati in Romania pe marele Apostol al maghiarimii, Nyiro Josyef. Fara sa tineti seama ca a fost un horthyist convins, cu vederi si actiuni profasciste, antiromanesti si antisemite, pe care unii de pe la noi nu vor sa le uite nici acum si tot bat apa-n piua cu martirii romani de la Ip, Trasnea si cu trenurile in care honvezii au incarcat evreii din Transilvania, expediindu-i la Auschwitz. Mai mult, Guvernul Ponta s-a si opus intentiei voastre, dar vrem sa-ti spunem ca, atunci cand ai zis ca e un guvern necivilizat, isteric si barbar, noi, pedelistii, nu ne-am suparat. Credem ca nu s-a suparat nici seful nostru, presedintele Basescu, si el declarase la Chicago ca e un guvern care nu-i convine. Nadajduim ca ai remarcat ca noi doi, Vasile si Roberta, am tacut malc, ca si presedintele, orice ati facut si ati declarat in aceste saptamani. Probabil ca presedintele Basescu va iesi cu vreo luare de pozitie cu o zi, doua, inainte de alegeri, dar sa stii ca va fi din ratiuni pur electorale, ca pierdem pana si bruma de electorat pe care o mai aveam prin Transilvania. De aceea te si rugam acum, poate iti amani pentru oricand alta data vizita, sa treaca furtuna asta si sa creada lumea ca ne iei in serios pe noi, nu pe aia de la Putere. Cu afectiune, Roberta Anastase si Vasile Blaga".
Cam asa ar putea fi recitita scrisoarea lesinata pe care, cu atata intarziere, presedintii celor doua Camere ale Parlamentului roman au trimis-o totusi, cu infinite precautii de limbaj, unui personaj nesimtit, Kover Laszlo, presedintele Parlamentului ungar. Care a aruncat-o la cos, anuntand ca el tot vine si bantuie mai mult pe meleagurile noastre, decat prin pusta. Ajungand ca, din postura de agent electoral al unui partid cu atitudini iredentiste, sa emita aprecieri provocatoare, ba si insulte grosolane la adresa autoritatilor romanesti, a sentimentelor de demnitate nationala a populatiei majoritare. In ultima instanta, a Constitutiei Romaniei. A statului national, suveran si independent, unitar si indivizibil. In care populatia minoritara maghiara se bucura de drepturi cum nicaieri in alta tara si trece prin aceleasi greutati ca si populatia romaneasca, accesele de extremism fiind plecate doar din mintile baute ale unor lideri care-si permit - pentru ca li s-au permis de mult si multe - sa se zborseasca acum, ca seful PCM Covasna, Kulcsar Terza Joszef, ca "poate va veni timpul cand vom dori mai mult decat autonomie".
Ca sefii Parlamentului de la Bucuresti s-au facut atata timp ca ploua, neavand dezlegare de la jupanul lor de pe Deal sa reactioneze, nu mira pe nimeni. Dar ca insusi Traian Basescu tace nepermis, platindu-si astfel catre PCM, Laszlo Tokes si altii eiusdem farinae sprijinul si voturile care, in 2009, i-au asigurat un nou mandat, asta e deja prea mult. Si e o forma de a recunoaste ca nu mai e "garantul Constitutiei".

×