x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale România, paravan pentru eşecurile PPE?

România, paravan pentru eşecurile PPE?

de Petru Calapodescu    |    13 Iul 2012   •   11:31
Daca am trai pe alta planeta si am afla din declaratiile unor oficiali din cateva, doar cateva tari europene si din presa basista care-i situatia din Romania, am putea crede ca aceasta tara e un taram al conspiratiei si loviturii de stat, e o bomba sub fundul democratiei asa cum o percep si vor s-o impuna altora unii lideri ai Partidului Popular European (la care e afiliat PDL), iar Puterea abia instalata, prin votul Parlamentului, la Bucuresti e o primejdie pentru inaltele valori ale umanitatii.
Numai ca noi traim nu pe Marte, nu la Bruxelles, nici la Berlin sau Madrid ori Roma, ci in Romania, iar urechile nu ne sunt palnie doar pentru tipetele isteroide ale ununi grup portocaliu, care se face luntre si punte spre a salva tronul jupanului lor. Caruia ii sunt indatorati pana peste cap pentru privilegiile cu care, de opt ani, i-a tot acoperit. Ferindu-i de mizeria in care el insusi a afundat populatia, ca si de raspunderea pe care o poarta ca slugi nevolnice ale aceluiasi. Ai putea spune ca o serie de lideri populari europeni, sau de inalti oficiali din unele capitale (Berlin, mai cu seama) or fi fost de buna credinta, luand in seama elucubratiile Monicai Macovei, ale lui Traian Radu Ungureanu sau Vasile Blaga, dus cu pluta si cu jalba in protap la Bruxelles. Si, in consecinta, fara vreo rea intentie, s-au alarmat ca in Romania democratia e in primejdie, iar institutiile democratice sunt strivite, asaltul cel mai odios fiind soldat cu suspendarea lui Basescu si cu posibila lui demitere, prin referendum.
E greu, e imposibil, insa, sa accepti ca acesti importanti lideri sunt niste urechisti, ca au tras concluzii pripite, ca habar n-au avut ca personajul principal al tevaturii, Traian Basescu, si-a batut joc ani in sir de democratie si parlamentarism, de institutiile esentiale ale statului, de guvern si justitie. Ca si-a arogat neconstitutional puteri de sef al statului, conducand abuziv si discretionnar tara, semanand dihonie si marasm, nelasand nimic bun in urma. E greu sa accepti din partea unor responsabili europeni acuzele de incalcare a normelor democratiei, cand e vorba doar de decizii ale Parlamentului, sau de demersuri ale Guvernului vizand pur si simplu inlaturarea acelor masuri luate abuziv si categoric nedemocratic de regimul Basescu.
E imposibil sa accepti ca, prin tot felul de strambe, par a se pune de-a curmezisul dreptului suprem al poporului roman de a decide el insusi, la un referendum derulat in conditii pe deplin corespunzatoare recomandarilor Comisiei de la Venetia, daca-l mai vrea sau nu pe Basescu. Atunci, ce i-o fi apucat? Dragostea pentru Basescu? M-as mira si oricum nu ar fi un motiv democratic. Mai curand cred ca e vorba de altceva.
Partidul Popular European e intr-o rapida scadere a cotei. Guvernele sale, liderii sai au pierdut teren in mai multe tari europene, iar neputinta lor de a gestiona eficace criza economica, mai ales in Zona euro, e tot mai vizibila. Nici stimata doamna Angela Merkel (cu tot cu varful de lance parlamentar Gunther Krichbaum, de curand insuratul cu fosta consiliera a Monicai Macovei) nu e intr-o pozitie prea confortabila, dupa alegerile locale si inaintea celor generale, iar politica sa de a impune tarilor europene o austeritate insuportabila tocmai a suferit un esec in fata lui Francois Hollande, care a determinat la Consiliul European (unde Ponta l-a sustinut) adaugarea si a unui program de masuri sociale, de creare de locuri de munca. Pe acest nisip miscator, cu perspectiva si a altor rateuri, Partidului Popular European Dosarul Basescu-democratie in Romania i-a venit ca un colac de salvare, ca un paravan, ca o diversiune dupa care isi disimuleaza propriile probleme din tarile unde "filialele" sale sunt inca la putere.

×