x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale România supărată? Nu-s motive!

România supărată? Nu-s motive!

de Dan Constantin    |    12 Mar 2010   •   00:00

Grecia, aflată la o zi de mers depărtare de România, este o ţară cvasiparalizată. O grevă generală blochează pentru 24 de ore traficul aerian, determină închiderea şcolilor, a spitalelor, chiar şi a muzeelor.

Acesta este răspunsul foarte clar al populaţiei salariate, al muncitorilor, de la cei industriali la intelectuali, faţă de programul de austeritate asumat de guvernul socialist. Papandreou este în periplu prin marile capitale financiare pentru a convinge lumea că ţara lui nu va da faliment. Acasă, tensiunea socială a dat în clocot, pentru că Guvernul a anunţat că adânceşte programul de austeritate bugetară.

Îngheţarea pensiilor, scăderea salariilor, creşterea TVA sunt măsuri prin care guvernul are ca ţintă o reducere a deficitului bugetar cu 4,8 miliarde de euro. Grecia a declarat că nu are nevoie de sprijinul Fondului Monetar Internaţional. Sarkozy a întărit şi el această opţiune a guvernului de la Atena, considerând că zona euro se descurcă "în interior".

Şi România este convinsă că Grecia va reuşi să-şi rezolve problemele. Teodor Baconschi i-a oferit premierului Papandreou, de Mărţişor, "susţinerea politică pentru eforturile Greciei de redresare economică". Punct. Este vreo asemănare între situaţia României cu găleata în care stă Grecia? Dacă ne luăm după declaraţiile oficiale, la noi e parfum.

Nu chiar lapte şi miere, pentru că am exagera, dar, urmând îndemnul-urare "Să trăiţi bine!", românii dau dovadă de o excepţională solidaritate. Suportă aproape fără comentarii, cu rare excepţii, optimismul premierului Boc conectat la aparatele FMI.

România nu a anunţat până acum că am fi sub comanda vreunui program de austeritate. Nici nu avem de ce. Dacă nu am recunoscut foarte clar că am fi în criză, acum este greu să acceptăm că dorim să ieşim din ea. Şi, dacă nu e criză, atunci pe cine să ne supărăm? Avem cârmaci luminat care ne scoate mereu din ce am intrat. (Nu spun ce, ar mirosi!)

Am păpat 20 de miliarde de euro! Bravo! Mai luăm alte miliarde. Ţara noastră, Românica, nu-i ca nevolnica Grecie, să fie îndatorată până în gât, de zece ori cât PIB-ul. Noi suntem pe la jumătatea lor la îndatorare, la deficite. Aşa că, până să-i ajungem în groapă, mai avem de păpat bani de la alţii. Sunt la noi pensiile îngheţate, ca la greci? Nici vorbă! Punctul românilor este o minune, scade, dar se umflă din vorbele lui Şeitan.

Salariile socotite după legea cea nouă sunt mai mici, nu mai corect aşezate. Nu mărim TVA, ca pârliţii de grecotei, dar vrem să punem o taxă pe alimentele nesănătoase, adică pe toate. Noi nu stopăm angajările în învăţământ, după modelul Atenei. Noi închidem şcolile, prin comasare. Transportatorii greci se supără că nu mai au subvenţii. Ministrul Berceanu desfiinţează căile ferate şi eficientizează sectorul.

Vedeţi de ce nu-i nici o asemănare între EI şi NOI? Situaţiile fiind diferite total, de aceea la noi e pace socială, iar la ei grevele nu mai contenesc. La Atena, protestatarii ocupă Ministerul Finanţelor. La noi, criza l-a restructurat pe Andrei Gheorghe. Cu asta le-am rezolvat pe toate, şi ne-a trecut supărarea pe fisc. Ţara nu poate fi supărată cu una, cu două. Aşteptăm ştevia şi urzicile să ieşim din foame. Şi dacă am mâncat şi azi. Care-i problema? Poate apare Elodia. Precis. De-aia stă Puterea pe acolo. Să iasă cu ea de mână din mormânt.

×
Subiecte în articol: editorial