x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Ronaldo, o altă stea căzătoare a nopţilor africane

Ronaldo, o altă stea căzătoare a nopţilor africane

01 Iul 2010   •   00:00

Ibericii au dat cu fotbalul peste ocean. Spania şi Portugalia s-au întâlnit în ul­timul meci al etapei care a lăsat tur­neul final în opt competitoare. Teoretic, cele mai bune. Practic însă, zona de elită a mai fost violată şi de întâmplări aiurea, de întâmplări care, pe alo­curi, au cam dat peste cap ade­vă­rurile insuficient protejate. Chiar şi în sferturi, împerecherea echipelor lasă loc îngăduinţei. Meciul Uruguay - Ghana oferă uneia dintre cele două echipe, ambele de plan secund, şansa certă a semifinalelor. La fel de cert este şi faptul că, în urma confruntării dintre Argentina şi Germania, una dintre cele două echipe, oricare dintre ele mai bună decât Ghana şi Uruguay la un loc, va fi stopată în drumul către cucerirea trofeului. Această stare de fapt îmi creează o părere de rău, despre care am mai vorbit şi o să mai vorbesc până ce timpul va reuşi să estompeze aminti­rile neplăcute. Deocamdată însă rămân la ultimul meci al sferturilor, la meciul dintre Spania şi Portugalia.

Mărturisesc sincer că victoria Spa­­niei mi-a răsfăţat un subiectivism pe care îl recunosc cinstit. Un subiectivism creat de două echipe - Bar­ce­lona şi Real Madrid - care salvează ideea de spectacol în fotbal, dar un subiectivism şi mai pronunţat creat de faptul că în ultimul an am urmărit îndeaproape Liga Adelante. Ligă în care şi-a făcut nume respectat Ionel Dănciulescu. Ei bine, seriozi­tatea şi consistenţa meciurilor din Segunda, un campionat cu 22 de competitoare, m-au convins că fotbalul spaniol are temelie, că nimic nu este lăsat în voia sorţii. Că nu doar banul alimentează performanţa, că el se poate risipi aiu­rea atunci când nu este aşezat cu grijă în chiverniseală de bun gospodar. De aceea m-a bucurat calificarea Spaniei şi rămân cu părerea de rău că ea se află pe aceeaşi parte a tabloului cu Ar­gentina. O altă echipă pe care o sim­patizez. Dar nu neapărat pentru ce are ea în terenul de joc. Acolo, pe bancă, îl aflu cu o mare bucurie pe M­a­radona. Şi mă gândesc cât de ade­vărat a fost acest fotbalist. Şi mă gândesc cât de păcălitoare este uneori observaţia superficială, cât neadevăr poate încăpea în verdictele grăbite.

Şi astfel revin din nou la meciul Spania - Portugalia, meci în care, chiar dacă nu aţi observat, s-a străduit şi Cristiano Ronaldo.
Cristiano Ronaldo a reprezentat o altă stea căzătoare a nopţilor afri­ca­­ne. Comentatorii s-au grăbit să-i gă­­sească scuză pentru evoluţia penibilă din ultimul meci. Vezi, Doamne, ce­le vreo 13 milioane de euro pe care Cris­tiano le încasează de la Real i-au stat în gât atunci când a fost vorba să lupte împotriva coechipierilor de la echipa de club. Eu nu l-aş acuza de asemenea sensibilităţi pe Cristia­no. Pentru că nici în meciurile din gru­­pă Ronaldo n-a lustruit vreo firmă de mare stea.

×
Subiecte în articol: editorial