x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale S-a demascat!

S-a demascat!

de Ion Cristoiu    |    22 Feb 2007   •   00:00
S-a demascat!

Pentru ca marti seara, prin intermediul TVR, Traian Basescu a contrazis violent explicatia data de Adriana Saftoiu in 18 ianuarie 2007. Domnia sa a marturisit ca s-a implicat pana-n gat in solutionarea plangerii Alro, o firma de altfel controversata. Cel mai iubit fiu al Poporului roman nu s-a implicat in problemele ridicate de asociatiile pensionarilor, ale editorilor, ale chiriasilor dati afara din case. S-a dat de ceasul mortii pentru ca patronii Alro sa nu mai mearga cu valizele de bani la Ministerul Economiei.

Sub puterea nevoii de starleta de telenovela, Traian Basescu a intervenit marti seara, la un taifas pe TVR, pentru a-l pune la punct pe Calin Popescu Tariceanu. Toata lumea a luat seama la noutatea absoluta a momentului: Pentru prima data in istoria postdecembrista, cei mai importanti oameni in statul roman se incaiera in direct si la ora de varf. Toata lumea a tresarit la badarania interventiei prezidentiale. Nu stim daca domnul presedinte avea sau nu temperatura. Sigur ca avea. Pentru ca numai temperatura poate explica vorbele spuse de Traian Basescu la telefon si auzite de intreaga tara: "Pentru ca aveti o fata de european si un european sadea, cu papion, are disciplina dialogului."

Vorbe care nu apartin unui ciorditor de portofele, ci insusi celui tocmai proclamat de cotiga Curtii Constitutionale drept Presedinte al tuturor romanilor. Vorbe spuse nu la Golden Blitz confratelui de pahar, cand chercheliti fiind amandoi, se presupune ca injuraturile, ca si pupaturile baloase, sunt uitate a doua zi dimineata dupa ce zeama de varza isi va face efectul. Vorbe spuse pe postul public de televiziune, in direct si la ora de varf. Slava Domnului ca TVR e in Pangrati si Cotroceniul, in Deal. Daca erau aproape, Traian Basescu ar fi trecut strada si, dand buzna in studio, i-ar fi dat premierului un cap in gura.

Noi insa altceva am sesizat in Inalta interventie de la Cotroceni. In 18 ianuarie 2007, la putin timp dupa ce s-a dezvaluit existenta asa-zisului Biletel in afacerea Alro, Adriana Saftoiu a remis presei un Comunicat prin care aseza gestul lui Traian Basescu de a scrie cu manuta lui o Rezolutie pe Memoriul unei firme private si a o trimite, impreuna cu Memoriul, ministrului Economiei, in hotarele unei indatoriri birocratice. Ca orice sef de institutie intr-o tara cu nostalgia Tatucului, domnul presedinte e bombardat cu memorii si petitii de la cetatenii Romaniei.

Cetatenii Romaniei alcatuiesc Poporul. Cantat de colivaresele din presa aservita drept Cel mai iubit fiu al Poporului, pe Traian Basescu nu-l lasa inima sa nu faca nimic pentru rezolvarea petitiilor si memoriilor. In consecinta, dupa ce scrie pe un colt, Sa ne analizeze si sa se rezolve, domnul presedinte retrimite petitia institutiei careia expeditorul ar fi trebuit s-o trimita de la inceput, stiind ca presedintia Romaniei nu e Cabinetul Secretarului General al PCR. Potrivit Adrianei Saftoiu, asa a procedat presedintele in cazul Alro, dar si in cazul Art Construct ’92. Ascultand-o pe distinsa purtatoare de cuvant am fost inclinati sa aplaudam gestul presedintelui. Desigur, cele doua Memorii nimerisera gresit la Cotroceni. Ca o scrisoare de amor nimerita din greseala la o firma de pompe funebre. Normal ar fi fost ca Traian Basescu sa returneze patronilor memoriile cu precizarea ca nu e de competenta presedintiei solutionarea lor. Surprinzator intarita de Elena Udrea, Adrian Saftoiu ne-a infatisat un presedinte care, desi stie ca nu la el trebuiau sa ajunga memoriile, a gasit de cuviinta, totusi, sa le retrimita institutiilor indrituite sa rezolve problema. E ca si cum ai gasi in cutia postala o scrisoare adresata Circai financiare si tu, in loc s-o arunci, o retrimiti nu expeditorului, ci adevaratului destinatar. Aceasta e explicatia data in 18 ianuarie 2007 afacerii Alro de catre Adriana Saftoiu.

Habar n-avem de cum se desfasoara viata la Cotroceni. Luand in serios Constitutia, care spune ca in Deal e Palatul Prezidential si nu Palatul Preoteselor pe cale de a fi dezvirginate ritualic, presupunem ca la Cotroceni e o institutie a Puterii. Ca la orice institutie a puterii, presupunem insa ca, inainte de a-si lua hartiile si a se desfata cu presa, purtatoarea de cuvant, Adriana Saftoiu, il intreaba pe Traian Basescu ce sa spuna. Luand in serios admiterea Romaniei in UE, banuim ca se dialogul dintre cei doi se desfasoara in hotarele respectului reciproc si al frigiditatii birocratice dintre un sef si un subordonat.

Dar chiar si in aceste conditii, ar fi nimerit, pentru imaginea buna pe care o mai avem despre Adriana Saftoiu, dar si pentru viitorul politic al lui Traian Basescu, ca purtatoarea de cuvant sa-l roage pe domnul presedinte sa n-o faca de ras, contrazicand-o ulterior. Pentru ca marti seara, prin intermediul TVR, Traian Basescu a contrazis violent explicatia data de Adriana Saftoiu in 18 ianuarie 2007. Domnia sa a marturisit ca s-a implicat pana-n gat in solutionarea plangerii Alro, o firma de altfel controversata. Cel mai iubit fiu al Poporului roman nu s-a implicat in problemele ridicate de asociatiile pensionarilor, ale editorilor, ale chiriasilor dati afara din case. S-a dat de ceasul mortii pentru ca patronii Alro sa nu mai mearga cu valizele de bani la Ministerul Economiei. Sa mearga cu ele la Cotroceni?
×
Subiecte în articol: basescu traian editorial săftoiu