x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale S-a întors recesiunea în vestul Europei?

S-a întors recesiunea în vestul Europei?

de Adrian Vasilescu    |    15 Ian 2012   •   21:00

Scriam, candva, despre criza si recesiune ca sunt ca durerea si febra contopite in una si aceeasi suferinta. Criza, un sistem global – intregul, deci –, actioneaza in timpul unu. Re­ce­siunea – o parte a intregului – vine in punctul culminant al crizei; iar dupa ce recesiunea trece, criza mai za­boveste o vreme, un an, doi sau mai multi.

Criza globala actuala a inceput in vara lui 2007, in America. In toamna lui 2008 a trecut Atlanticul, in Europa de Vest. Apoi s-a propagat, repede, pe intregul continent. Au fost lovite, in aproape intreaga lume, pietele imobiliare, bursele, bancile, pietele financiare in general, bugetele de stat.

Cum s-a manifestat insa recesiunea? Prin cresteri economice nega­tive. Primul recul al PIB-ului (productia totala a unei tari, avioane, auto­mobile, paine, carne, lapte, servicii si multe altele) a intervenit in Ame­rica, la un an de la izbucnirea cri­zei. Era vara lui 2008. Si a durat pa­tru trimestre. In Europa, recesiunea si-a aratat dintii in 2008, in Germania, Estonia, Spania, Italia, Lituania, Ungaria, Olanda, Portugalia, Finlanda, Suedia, Marea Britanie. Alte tari europene, intre care si Romania, au intrat in recesiune in 2009.

America a iesit din recesiune in vara lui 2009. Mai inainte insa, in trimestrul al doilea din 2009, iesise din recesiune Germania. Apoi, treptat, au lasat in urma recesiunea Belgia, Cehia, Franta, Olanda si alte tari. Romania a iesit din recesiune abia la inceputul anului 2011, dupa doi ani de recul al cresterii economice.

America si cele mai multe dintre cele 27 de tari ale Uniunii Europene au spus adio recesiunii, dar nu si crizei. Suferinta continua din cauza durerilor resimtite cu deosebire in zona datoriilor suverane si a defi­ci­telor publice. Dar am scapat definitiv de recesiuni? Se pare ca nu. Insti­tu­te economice dintre cele mai credibile vin, acum, cu date potrivit carora zona euro ar fi reintrat in recesiune. In trimestrul al patrulea din 2011. Daca e adevarat ori nu vom afla in fe­bruarie, cand vor veni primele re­zul­tate oficiale. Pana una-alta, e vremea sa fie tras semnalul de alarma. Pentru a opri recesiunea cat inca nu e prea tarziu.

O noua recesiune mondiala nu era in carti, cum remarca in septembrie 2011 presedintele de atunci al BCE, Jean-Claude Trichet. In schimb, el vedea ca euro ingrijora toata lumea. Presedintele american Barack Obama credea, tot atunci, ca economia mondiala va ramane slabita cat timp va dura criza din zona euro.

Dar sunt sanse sa fie oprita recesiunea zonei euro? Sunt, desigur. Pentru a opri insa si criza e nevoie sa fie schimbate imprejurarile. Vizionarii privesc inainte si vad conturandu-se un proces de unificare fiscala ca o solutie nu doar pentru a scapa de criza, ci si pentru a impune Uniunea Europeana intre marile puteri economice in noua epoca in care intra lumea. Unele opinii rezuma integrarea monetara si fiscala doar la nivelul zonei euro. Dar sistemul ar fi schiop. Uniunea Europeana cuprinde 27 de state.

×