x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Salutari pentru "Fanul Presedintelui"!

Salutari pentru "Fanul Presedintelui"!

de Valentin Stan    |    22 Oct 2006   •   00:00
Salutari pentru  "Fanul Presedintelui"!

Intr-o democratie, Guvern inseamna, in primul rand, seful executivului! De aceea, Presedintele Comisiei, Barroso, i-a solicitat, in scris, Premierului numirea Comisarului si nu Presedintelui Romaniei! Mai intai, as dori sa multumesc, din nou, tuturor celor care au accesat forumul pentru a se referi la articolele mele. Multumesc, mai ales, doamnelor "Anastasia" si "Maria", ale caror interventii pertinente si pline de har dau o nota de distinctie aparte forumului nostru!

"Fanul Presedintelui" ma apostrofeaza cu privire la textul meu din 5 octombrie, in care am citat din Tratatul de la Nisa, pentru a arata ca nu se fac trei propuneri pentru postul de Comisar al UE, din partea unui singur stat. Precizam, cu acel prilej, ca propunerea pentru postul de Comisar este facuta de Premierul Guvernului si nu de Presedinte. Fanul Presedintelui imi atrage atentia ca "este o aiureala a editorialistului", adica a mea, si ca "nu scrie niciunde ca Premierul nominalizeaza Comisarul, asta sa fie clar"! Mai mult, ma acuza de "interpretari tendentioase" si ma someaza sa caut, "in laptopul ala naravas, exact paragraful in care e specificat" ca Premierul "nominalizeaza Comisarul"!

Ascult si ma supun! Toate Tratatele care au urmat Tratatului de la Roma, din 1957, pana la Tratatul de la Nisa, sunt amendamente la Tratatul initial si alcatuiesc toate, impreuna, legislatia comunitara primara, parte importanta a acquis-ului comunitar. Numirea Comisarilor de catre Guverne este o procedura standard in UE (sigur, in cazul Frantei, unde, in baza Constitutiei Republicii a V-a, Presedintele numeste Guvernul, demite ministrii, prezideaza toate sedintele Guvernului, Comisarul va fi numit de Presedinte). Astfel, conform Tratatului de la Amsterdam, din 1997, articolul 214 (fost 158), se arata foarte clar: "Guvernele tarilor Membre, de comun acord cu nominalizatul pentru functia de Presedinte (al Comisiei Europene - n.n.), vor numi pe celelalte persoane, pe care intentioneaza sa le nominalizeze ca Membri ai Comisiei".

Intr-o democratie, Guvern inseamna, in primul rand, seful executivului! De aceea, Presedintele Comisiei, Barroso, i-a solicitat, in scris, Premierului numirea Comisarului si nu Presedintelui Romaniei! Premierul se poate consulta (preferabil) cu partidele din coalitie sau cu Presedintele tarii, dar asta nu e obligatoriu, iar decizia ii apartine!

Fanul Presedintelui se declara adeptul Ministrului Ungureanu, in batalia pentru postul de Comisar. Are un "respect deosebit" pentru Ministru si a fost incantat sa-l auda pe domnul Ungureanu, "care vorbea intr-o engleza impecabila", cu prilejul unui interviu televizat la Salzburg, anul trecut. Sigur, Fanul Presedintelui poate considera ca numai abilitatile lingvistice ale domnului Ungureanu fac un bun Comisar. Doreste Fanul Presedintelui sa-i prezint modul in care Ungureanu s-a umilit singur, dupa intalnirea cu Secretarul de Stat american, Rice, la Bruxelles, in 9 februarie 2005, cand a recunoscut ca nu are "experienta"? Sau, poate, vrea Fanul sa ii prezint interventia brutala a Secretarului Apararii american, Rumsfeld, la München, in 4 februarie 2006, cand i-a luat cuvantul lui Ungureanu, umilindu-l, "deranjat" de interventia Ministrului nostru de Externe? Sau, poate, e mai bine sa reproducem schimbul de cuvinte intre jurnalistul rus Alexei Venediktov, de la EHO MOSKVI, si bravul nostru Ministru anglofon, din 13 octombrie 2005, cand rusul l-a umilit, intr-un interviu mamut, conform Rador, demonstrand ca stie mai multa diplomatie ca Ungureanu?

"Mihai Razvan Ungureanu: Experienta dumneavoastra in domeniul medical o depaseste cu mult pe a mea. Alexei Venediktov: ... in diplomatie?" Ce as mai putea sa va spun? Sayonara!
×