x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Sanatatea securitatii nationale

Sanatatea securitatii nationale

de Radu Tudor    |    11 Mai 2006   •   00:00
Sanatatea securitatii nationale

Dezbaterea pe tema sistemului medical romanesc a revenit in atentie o data cu interventia chirurgicala a presedintelui Traian Basescu la Viena. Sunt de acord cu Ion Cristoiu, care a spus ca, din punct de vedere politic si mediatic, optiunea operarii sefului statului in afara tarii a fost o greseala. Ea transmite, de la cel mai inalt nivel, un semnal de neincredere in sistemul medical din tara noastra. Desi cheltuim cateva miliarde de euro anual pentru bugetul sanatatii, nu reusim reformarea celui mai bolnav domeniu romanesc, cel al sanatatii.

Acum, dupa operarea presedintelui, indraznesc sa-mi exprim temerea si pesimismul in legatura cu spitalele din Romania. Nivelul infrastructurii este situat undeva la nivelul anilor ’70. Exista si exceptii, precum Spitalul Clinic Universitar de Urgenta, condus de Sorin Oprescu, sau cateva clinici specializate din Bucuresti si unele mari orase. Dar exceptia nu face decat sa confirme regula si sa ne aducem aminte ca majoritatea spitalelor judetene sau orasenesti sunt chiar periculoase pentru bolnavii care se interneaza.

Valoarea profesionala si umana a medicilor mai salveaza din impresia dezastruoasa pe care o are orice roman. Faptul ca sistemul e la pamant nu are, de cele mai multe ori, de a face cu nivelul exceptional de pregatire al unor profesori sau medici. Sunt recunoscuti ca atare pe plan international.

Dar dotarea, nivelul fondurilor alocate si programele politice sunt mereu in urma. Exista somitati ale medicinei romanesti care au oferte extrem de apetisante, de a profesa pentru retributii fabuloase in strainatate. Sunt si ei tentati de sutele de mii de dolari oferite, de nivelul tehnologic fabulos la care s-a ajuns in Vest. Si cu toate acestea raman aici, in tara. In saloanele cu geamuri crapate, cu ziduri vechi si pline de microbi, cu un aparat de aer conditionat platit din buzunarul medicului, cu o serie de consumabile pe care trebuie sa le suporte pacientul, cu salarii de mizerie ale medicilor si asistentilor.

Nu stiu daca cei care au ramas aici fac asta din patriotism. Poate da, poate nu. Dar de multe ori te salveaza un medic foarte priceput si te omoara un pioceanic in spitalele noastre.

Cred ca Traian Basescu avea tot dreptul, ca sef de stat, sa se opereze la Viena. Afectiunea sa era foarte serioasa si orice intarziere, cat de mica, ar fi putut avea consecinte grave. L-am auzit pe ministrul Nicolaescu afirmand ca sanatatea presedintelui este o problema de securitate nationala. E poate singura sa afirmatie din ultimele zile pe care o aprob.

Ceea ce ma revolta este insa faptul ca in Romania sunt alte milioane de oameni care nu au acces la un tratament vienez. Si duc o suferinta zilnica pe picioare sau mor cu zile, daca e vorba de vreo boala mai grava. Se inghesuie batranii bolnavi prin farmacii, unii chiar dorm noaptea pe la cozi sa prinda la prima ora o reteta compensata. Iar contabilul din fruntea Ministerului Sanatatii ne spune ca totul merge bine. Halal guvernare ne conduce!

Un semnal de alarma foarte serios trebuie tras si in legatura cu platformele medicale ce pot fi puse la dispozitia unor importanti demnitari din stat. Este de neacceptat ca Romania, tara membra NATO si viitoare membra a UE, sa nu aiba tot ceea ce este necesar unei interventii chirurgicale de rutina pentru propriul sef de stat. Oricare ar fi acesta.

Serviciul de Protectie si Paza impreuna cu Ministerul Apararii Nationale trebuie sa se gandeasca pe viitor la crearea unui centru de excelenta chirurgicala care sa asigure o interventie sigura si rapida presedintelui, primului-ministru sau oricarui alt demnitar.

La SPP ar putea fi economisite sume bune la achizitiile unor masini extrem de costisitoare, atat la pretul de cumparare, cat si la intretinere.

Ce se va intampla daca in timpul vizitei unui demnitar strain, aflat in grija SPP, apare o problema medicala si e nevoie de o interventie chirurgicala intr-o ora, altfel pacientul moare? Nu ne umplem de stima si respect in UE?

Un astfel de centru ar putea fi dezvoltat, de exemplu, la Spitalul Militar Central. Pentru ca are statut de unitate militara si poate asigura securitatea fizica si medicala deplina. Are in spate un minister cu buget anual de peste un miliard de euro si capacitati de transport aerian propriu.

Aceste aspecte, neglijate pana acum, tin si ele de securitatea nationala.
×
Subiecte în articol: editorial