x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Şansa naţionalei de a nu avea patroni

Şansa naţionalei de a nu avea patroni

de Dan Dumitrescu    |    02 Sep 2009   •   00:00

Steaua şi Dinamo, grohăitoarele fuduliei maxime din fotbalul românesc, au reuşit cea mai jegoasă avancronică a meciului Franţa - România. Nicicând altcândva cele două echipe nu au reuşit o definiţie atât de perfectă a penibilului cum au reuşit la finalul săptămânii trecute. Sigur, este corectă şi observaţia conform căreia nici n-ar fi existat premisele vreunui meci mai acătării. Cele şase succese consecutive cu care Steaua se lăuda în preliminariile europene pot fi mai degrabă trecute în cârca unor adversari şchiopi şi nicidecum în contul vreunei comportări merituoase a bergodienilor. Nici dinamoviştii nu se puteau lăuda că au reuşit cumva să evite gropile în traseul lor din acest sezon. Am îndrăznit să sperăm însă că tradiţionalul derby va stârni amibiţii capabile să salveze prin surpriză premisele sumbre. N-a fost să fie aşa. Băieţii ăştia condamnaţi să poarte însemne de stelişti sau de dinamovişti nu mai au nici memorie. Vin de nicăieri. Nici măcar nu ştiu încotro se îndreaptă şi nici nu are cine să le dea deşteptarea. Gradaţii puşi să le numere cadenţa odihnesc şi ei într-o neghiobie fără cusur. Dovadă că n-au priceput nimic din ceea ce s-a întâmplat în terenul de joc la meciul Steaua - Dinamo şi, în consecinţă, după finalul jenantei întâmplări considerate impropriu fotbalistice, au comentat doar rezultatul înregistrat pe tabela de marcaj.

Borcea, până mai ieri copleşit de suferinţe iremediabile, dărâmat în durerea sa de dinamovist şi sleit în buget, s-a trezit din nou în beţia roz a promisiunilor. Everestul îi face concurenţă fără nici o şansă. Are echipă, are valoare, campionatul e ca şi câştigat şi abia aşteaptă să-şi stingă setea cu şampania Ligii Campionilor. Printre picături mai are de rezolvat o singură problemă. Să-l salveze pe Răzvan Lucescu prin împrumut de competenţă. Adică să-i facă lotul în care rezervele pot să nu fie de la Dinamo, să-i facă echipa care nu poate începe fără Marius Niculae şi să-i coordoneze antrenamentele prin delegatul său de încredere, Dario Bonetti. La mulţumiri nici nu are pretenţii. Un trabuc bine proptit îi este suficient.

Gigi Becali pendulează spre invers de Borcea. El a căzut din plutirile agorice în deznădejdile singuratice ale instituţiei care este. Şi zice Gigi că este un dobitoc. Nu-l mai contrazic şi eu pentru că sunt destui cei care-l contestă. Spun însă că Gigi Becali ar trebui să cheltuiască vorbele cu mai multă chibzuinţă şi nu aşa cum cheltuieşte banul. Când rămâi fără bani te mai scoţi cu un prieten, mai păcăleşti o afacere sau un credit, mai înveţi ce-i răbdarea şi, poate, criza trece. Când rămâi fără cuvânt te-ai dus durerii de suflet. Îţi croieşti drumul către o izolare tot mai accentuată, o izolare falimentară.

Steaua şi Dinamo au făcut cea mai jegoasă avancronică a meciului Franţa - România. Să nu disperăm însă. Atâta vreme cât naţionala are doar antrenor, nu şi patroni, cred că ne mai putem permite să sperăm.

×
Subiecte în articol: editorial