Nu punem în discuţie dimensiunea economică sau socială legată de privatizarea eşuată Oltchim. Astăzi vom face un bilanţ al scorului politic într-un meci în care au jucat Partidul Poporului – Dan Diaconescu şi USL, în timp ce PDL a fost mai mult spectator. Spectatorul nu va pierde, dar nici nu va câştiga nimic. El a încercat să înjure, fără prea mare succes, Guvernul Ponta şi s-a distanţat cât a putut de Dan Diaconescu, simţind că şi acesta va suferi un fiasco în demersul său. Dar ce s-a întâmplat de când se agită tema Oltchim? Şi ce urmează să se întâmple? Cum oscilează scorul politic al celor două formaţiuni?
Un lucru este cert. Şi demonstrat de toate cercetările de piaţă. Dan Diaconescu şi-a făcut o intensă campanie de imagine. De fapt, o campanie fără precedent la debutul unei înfruntări electorale. A fost prezent, de dimineaţa până seara, pe toate televiziunile de ştiri, a fost urmărit de reporteri mai mult decât Lady Gaga şi a izbutit să câştige între 5 şi 8 procente. Este imens. Dacă electoratul României este de 15 milioane de cetăţeni, 5 procente înseamnă 750.000 de votanţi. Cam cu atât a crescut intenţia de vot în favoarea PP-DD. Uriaş. Rămâne însă de văzut ce se va întâmpla în continuare cu acest procent.
Dan Diaconescu a câştigat, până în seara zilei de luni, pentru că USL i-a permis să facă agenda publică. A spart sticla. A fost preferat în raport cu oricare alt lider politic. A ştiut să facă în aşa fel încât telespectatorul să fie, în primul şi în primul rând, interesat de ce face el. Cum face clătite pentru ziarişti. Cum plimbă sacii de bani. Cum aleargă prin străinătate sau pe la bănci. Când şi cum se duce la Ministerul Industriilor. A ştiut să vorbească nonstop, făcându-i pe jurnalişti să-şi înghită întrebările şi făcând nu numai marea agendă publică, ci şi agenda fiecărui talk-show spontan.
Începând însă de luni, situaţia s-a schimbat. Guvernul Ponta i-a tras lui Dan Diaconescu covorul roşu de sub picioare. Şi i-a întins capcana DNA. De fapt, DNA s-ar putea să treacă, în următoarele zile, pe primul plan. Din simplul motiv că şi Dan Diaconescu face plângeri penale. Şi cum DNA este, încă o vreme, la mâna preşedintelui Traian Băsescu, tare mă tem că dirijorul se va afla de acum înainte la Cotroceni. Şi s-ar putea să facă el agenda publică a perioadei următoare. Dan Diaconescu s-a bătut nu atât pentru electoratul USL, care s-a dovedit a fi, între timp, destul de constant, ci pentru un electorat liber. Necaptiv. Dar dispus să se pronunţe politic. Este diferenţa de circa 2 milioane de persoane între cei care au asigurat victoria USL la locale şi cei, mult mai mulţi, care l-au demis politic pe Traian Băsescu. Este aproape sigur că cei circa 750.000 de cetăţeni cuceriţi de retorica lui Dan Diaconescu în meciul privatizării Oltchim fac parte din această categorie.
Acum, Dan Diaconescu va trebui să-şi administreze eşecul. Şi rămâne de văzut câţi dintre noii săi electori vor mai putea fi păstraţi. Şi dacă nu cumva, începând din momentul în care a dispărut speranţa ca el să cumpere Oltchim, transformând această afacere într-o puternică trambulină electorală, hemoragia de voturi va fi mai mare, în final, decât câştigul iniţial.
La rândul său, USL are obligaţia de a prelua în propriul avantaj agenda publică şi de a transforma evoluţiile de la Oltchim într-un succes politic.
Sursa: CorectNews