x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Sfidare marca Băsescu

Sfidare marca Băsescu

de Petru Calapodescu    |    09 Dec 2012   •   15:39

Mai întâi, o observaţie. Este inadmisibil că destul de multe secţii de votare şi-au început cu mari întârzieri activitatea, drumurile fiind înzăpezite. Meteorologii au aanunţat şi răsanunţat unde şi cum va ninge, iar MAI, CNADR şi prefecţii trebuia să fi luat din vreme măsuri, inclusiv prin apelarea la forţele şi utilajele MApN, rămase în cazărmi şi în garaje.

Când îmi creionez comentariul legat de desfăşurarea alegerilor, nu ştiu, nu sunt Videanu, să am acces la "anumite instituţii" informate la secundă, spre a avea cunoştinţă despre rezultatul csrutinului. Toate prezumţiile însă - sondajele, pulsul străzii, chiar recunoaşterea strepezită a liderilor ARD şi a principalului lor agent electoral, prezidentul (ne)constituţional al ţării, cum că nu au cum câştiga scrutinul, mă fac să nu am dubii că USL a învins. Dacă ar avea 50%+1 din voturi, lucrurile s-ar mai simplifica, oricât s-a cocoşit Băsescu în privinţa desemnării candidatului la funcţia de prim-ministru. Oricum, însă, apele nu se vor linişti odată cu trecerea de etapa alegerilor. Traian Băsescu va face tot ce depinde de el, spre a prelungi starea de încordare, criza politică, aşa încât să deturneze atenţia şi eforturile guvernanţilor de la administrarea efectivă a ţării, de la începerea unui an cu agenda economică, nu cu diversiunile şi hărţuielile lansate de Cotroceni sau de Modrogan.

Ostenit de prestaţia de showman electoral, cu care a acoperit o lună întreagă spaţiul de emisie tv, Băsescu a plecat în weekend la Predeal, simţind, după cum spunea, nevoia să-şi oxigeneze creierul. Să-l pregătească pentru o nouă rundă de comportament nedemocratic, în orice caz nededicat interesului naţional. S-a întrecut în declaraţii politice inoportune şi partizane atât la Predeal, cât şi, mai ales, la Bucureşti, la secţia de votare, unde ţuţării săi aduseseră un grup de aplaudaci, care l-au aşteptat muraţi de ploaie. Aici, la Liceul Xenopol, Băsescu s-a întrecut pe sine, ţinând, în chiar ziua alegerilor, contrar interdicţiilor, un agresiv discurs politic împotriva celor care, chipurile, ar avea de gând să scoată ţara de pe parcursul euroatlantic. Îl priveşte dacă a simţit nevoia ca şi duminică să jure credinţă veşnică acelor suzerani ai săi de peste hotare,  care i-au salvat pielea la referendum. Dar pentru asta nu e nevoie să mintă: nimeni dintre liderii USL nu a făcut nici cea mai mică aluzie la o schimbare a politicii externe româneşti, ci, dimpotrivă, la o cât mai largă deschidere a acesteia, în contextul consolitării apartenenţei la UE şi a parteneriatului cu SUA. Jaloane de politică externă clare, care nu-l îndreptăţesc pe Băsescu să facă liste negre pe care să treacă Rusia ori China. Ţări cu un uriaş potenţial economic, cărora chiar "divinităţile" occidentale ale lui Băsescu le fac o curte nebună, cultivându-şi cu responsabilitate interesele naţionale. Dar Băsescu uită iarăşi Constituţia. Nu el stabileşte politica externă a ţării, el doar reprezintă statul român. Politica externă în sine face parte din politica generală a ţării, din programul Guvernului, program aprobat de Parlament, nu de preşedinte.

Traian Băsescu va întinde coarda cât va putea. sau cât va fi lăsat să o facă. Probabil că va abuza, convocând Parlamentul la limita celor 20 de zile prevăzute de Constituţie. Va trage de timp şi cu desemnarea candidatului de premier. Va tergiversa şi numirea şefilor Parchetului, singura modalitate prin care-şi mai poate apăra ciracii apăsaţi de grave prejudicii aduse economiei naţionale prin abuz sau jaf. Va folosi orice tertip spre a prelungi incertitudinile, inclusiv adoptarea de către noul Guvern a Bugetului pe 2013, ca şi stabilirea unei poziţii riguroase a statului român pentru summitul  Consiliului European. Va face balet atât cât i se va mai permite. Dacă nu va înţelege să se circumscrie atribuţiilor sale strict constituţionale, noul Parlament nu va avea de ales decât să-l suspende rapid. Oricât s-ar ofusca protectorii lui. Altminteri, Guvernul va lucra o o ghiulea la gleznă.

×