x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Si Adrian Nastase are dreptul la o judecata cinstita

Si Adrian Nastase are dreptul la o judecata cinstita

de Ralu Filip    |    04 Oct 2005   •   00:00
Si Adrian Nastase are dreptul la o judecata cinstita

PSD isi va schimba imaginea doar daca Adrian Nastase dispare din politica 15 ani. Pentru un analist de talia dnei Alina Mungiu Pippidi astfel de afirmatii sunt descalificante. In primul rand, pentru ca nimeni nu stie care este imaginea reala a PSD. O analiza profesionista nu se poate intemeia pe imagini fixate de anumiti analisti subiectivi, de presa favorabila actualei puteri sau de dl Vasile Dancu, jucator activ in conflictele de putere din interiorul PSD. In al doilea rand, pentru ca nu exista o legatura de cauzalitate, verificabila, intre presupusa imagine a PSD si necesitatea evaporarii dlui Nastase din viata politica. In al treilea rand, pentru ca verdictul dnei Pippidi, care identifica in persoana dlui Nastase unica sursa a raului in PSD, violeaza atat ratiunea, cat si realitatea. In al patrulea rand, din cauza faptului ca dna Pippidi nu este suficient de impartiala si onesta. Nici nu poate fi atata timp cat a manipulat atitudini si a influentat decizii prin inventarea unor situatii sau modelarea unor procente. In unele rapoarte de tara a acuzat reglementari inexistente si a atribuit CNA decizii pe care Consiliul nu le-a luat niciodata. A rotunjit in sus si in jos rezultatele unei cercetari CURS. A omis sa precizeze ca procentele Aliantei D.A., din recentul sondaj Gallup, reprezinta o insumare si nu o intentie directa de vot.

Ce credibilitate mai poate avea un analist pentru care scopul scuza mijloacele? Intrebarea se justifica fie si numai daca ne amintim de manipularea electoratului cu ajutorul celebrelor liste de candidati patati. Inainte de alegeri, dna Pippidi s-a pus in fruntea cruciadei pentru un parlament curat intocmind liste cu sute de oameni expusi oprobriului public pe baza unor pretinse anchete jurnalistice. Cand s-a obiectat ca asemenea mijloace incalca prezumtia de nevinovatie, ca nu exista nici o dovada care sa sustina acuzatiile, dna Macovei, specialista in... drepturile omului, a aiurit lumea cu teorii improvizate. Cand s-a constatat ca de pe liste lipsesc multi candidati controversati ai Aliantei D.A., dna Pippidi i-a tratat cu sictir pe contestatari.

De atunci si pana in prezent nici o hotarare judecatoreasca nu a confirmat acuzatiile aduse sutelor de candidati, in special ai PSD. Mai mult, dna Macovei a ajuns colega de guvern cu dl Copos, personaj de frunte pe fostele liste ale rusinii...

Asadar, dna Pippidi nu-l mai vrea pe Adrian Nastase in politica mare. Nu e singura. Aceeasi dorinta o regasim la unii jurnalisti si analisti, la presedintele tarii, la guvernanti, la PD, PNL si PRM, ba chiar si in PSD.

Categoric, dl Adrian Nastase nu este un politician perfect. Nu a fost nici un premier perfect. Evident, a facut multe greseli, lucru recunoscut si asumat public. Are insa dreptul la o judecata cinstita care sa puna alaturi de lucrurile rele si pe cele bune. O astfel de judecata i se refuza. Ne place sau nu, dl Nastase a facut si lucruri bune pentru Romania. Unii le-au sters cu guma, preferand sa se dedice greselilor sau chiar sa le inventeze. Mai nou, i se imputa criza din parlament. Pe care ar fi declansat-o refuzand sa paraseasca functia de presedinte al Camerei. Aceeasi judecata stramba omite faptul ca dl Nastase nu s-a pus singur in functia de presedinte al Camerei si ca Alianta D.A., PUR si UDMR nu au castigat alegerile. Maine-poimaine, sub pretextul ca pune bete in roate integrarii sau ca blocheaza initiativele Guvernului, se poate cere scoaterea PSD din Parlament. In realitate, miza conflictelor din Senat si Camera nu este generata de neintelegeri in privinta celor doua mari probleme ale Romaniei, integrarea si inundatiile, ci de lupta pentru putere. Alianta D.A. vrea toata puterea, desi nu a castigat alegerile, iar PSD nu o cedeaza.

Si, totusi, de ce atata chin pentru scoaterea dlui Nastase din politica mare? Un posibil raspuns nu poate scapa din vedere doua aspecte esentiale. Primul, pe termen mediu doar doi oameni pot intra in competitie pentru sefia PSD, dl Geoana si dl Nastase. Primul a devenit presedintele PSD ajutat de dnii Miron Mitrea, Ioan Rus si Viorel Hrebenciuc. Celalalt, ca presedinte al Camerei Deputatilor, are mari sanse sa redevina, peste doi ani, presedintele PSD. Desi unii sustin ca dl Nastase este terminat ca om politic, dl Geoana, mai prevazator, cere ca urmatorul congres al partidului sa se desfasoare peste patru ani si nu peste doi cum s-a stabilit in statut. Al doilea aspect implica o intrebare: este dl Geoana un adversar puternic pentru dl Basescu?
×
Subiecte în articol: editorial psd nastase