x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Si daca, intr-o zi, presedintelui nu-i mai place Constitutia?

Si daca, intr-o zi, presedintelui nu-i mai place Constitutia?

de Adrian Năstase    |    30 Iun 2005   •   00:00

"Presedintele pledeaza pentru un provizorat ilegal. Consiliile de Administratie au fost dizolvate si la SRR, si la TVR si legea cere ca ele sa fie reconstituite dupa anumite reguli valabile azi. Traian Basescu vrea sa aplicam legile de maine. El vrea sa ne jucam de-a provizoratul, asa cum voia sa ne jucam de-a anticipatele"

Astazi as vrea sa vorbim despre dreptate si adevar. Dar nu despre felul cum arata aceste doua vorbe asezate pe fond portocaliu, sub pozele unor politicieni, ci despre cum ar trebui sa se faca simtite dreptatea si adevarul in viata de fiecare zi.

Cred cu tarie ca cele mai importante institutii ale statului trebuie sa fie un model de respectare a legii. De aceea, am fost deosebit de surprins de anuntul presedintelui Romaniei ca refuza respectarea unei legi. Chiar se lauda pentru aceasta atitudine. Si chiar instiga si alte organizatii sa procedeze la fel.

Traian Basescu nu a respectat legea de organizare a radioului si televiziunii publice din Romania si a indemnat si Partidul Democrat, de sub obladuirea lui, sa faca la fel. Ceea ce s-a si intamplat. Numirea unui reprezentant in baza legii nu este o facultate a lui Traian Basescu, ci o responsabilitate a presedintelui Romaniei. In urma acestei nerespectari a legii, ziaristii au observat ca PSD a iesit, oarecum, in avantaj. Dar eu nu ma simt victorios, dimpotriva. Conduc una din Camerele Parlamentului, institutia care "face" legi in aceasta tara, si nu pot sa nu fiu nelinistit atunci cand seful statului spune oamenilor ca legile trebuie respectate numai daca ai chef. Traian Basescu a incalcat legea ca sa obtina imaginea unui om politic care respecta dreptatea si adevarul. Ciudat si pervers fel de a vedea lucrurile. Presedintele a socotit ca o lege e stramba si i-a tras un glont in tampla, ca sa nu se mai chinuiasca.

Nu am nimic impotriva ideii ca legea de organizare a posturilor publice de radio si televiziune sa fie schimbata in sensul unei mai depline independente. Pentru asta e nevoie de unul sau mai multe proiecte, de o dezbatere in societate si in Parlament si de un vot. Asa scrie la Constitutie. Si nu numai acolo. Asa scrie, de pilda, Platon, in celebrul sau dialog, "Criton". Cand cel care da numele dialogului vine la intemnitatul Socrate si ii propune sa evadeze, sa incalce legea ca sa scape de consecintele unei condamnari nedrepte, filozoful raspunde senin: "Daca raspunzi, fara demnitate, unei nedreptati printr-o alta nedreptate, daca rupi tratatul prin care te-ai obligat sa respecti legea, ii pui in pericol chiar pe cei pe care ai vrut sa-i protejezi, pe tine, patria ta, pe prietenii tai".

Din momentul nasterii ei, aplicam noua lege. Pana atunci se aplica cea veche. Pentru ca altfel intram in haos. Traian Basescu vrea haos. Presedintele pledeaza pentru un provizorat ilegal. Consiliile de Administratie au fost dizolvate si la SRR, si la TVR si legea cere ca ele sa fie reconstituite dupa anumite reguli valabile azi. Traian Basescu vrea sa aplicam legile de maine. El vrea sa ne jucam de-a provizoratul, asa cum voia sa ne jucam de-a anticipatele. Sa ne facem ca nu putem avea consilii de administratie, asa cum voia sa ne facem ca nu putem avea guvern. Eu as spune ca, in toiul acestor jocuri cu legile, noi nu avem presedinte, daca prin presedinte intelegem un garant al Constitutiei si al legalitatii.

Avem de-a face cu un precedent periculos. De acum incolo, ori de cate ori presedintele si "popularul" domn Boc socotesc ca o lege e cruda sau nedreapta, ar putea trece la neaplicarea ei. In democratie schimbarea legilor dureaza ceva mai mult decat in dictaturi tocmai pentru ca ele trebuie sa reflecte interesele tuturor, sa fie rezultatul unei dezbateri. Dar presedintele nu are vreme de dezbateri. El a gasit solutia: pana iese cum vreau eu, totul se suspenda!

Precedentul e de doua ori periculos. In aceasta adevarata apologie a ilegalitatii, seful statului are alaturi si o parte din societatea civila. Orbiti de ideea nobila de depolitizare a televiziunii publice, multi activisti pentru drepturi civice sustin incalcarea legii in vigoare. Nu e pentru prima data cand vad asa ceva. In Romania dreptatea si adevarul sunt bune daca sunt "ale mele". Daca imi convin. Ilegalitatile care corespund intereselor mele nu sunt adevarate ilegalitati, pentru ca sunt facute in numele unei cauze nobile. Dar noi nu putem trai vesnic atmosfera revolutionara a lui 1990, cand soldatii faceau manifestatii in fata guvernului ca sa se planga de ofiteri. In democratie, orice lege poate fi schimbata po- trivit unor legi. In anarhia voioasa de tip basescian orice lege poate fi ignorata dupa bunul plac.

Drept ar fi fost ca alianta de la putere sa fi venit in fata tarii, in noiembrie trecut, cu un program adevarat, nu sa se certe acum pe orice problema, in conditii care pun in discutie insasi ideea de legalitate. Dar adevarat este ca in noiembrie trecut ei nu au fost capabili sa faca impreuna decat un mare numar de hainute oranj care, in noiembrie viitor, nu vor mai tine de cald nimanui.

×
Subiecte în articol: editorial