In definitiv, fosta purtatoare de tafna de la Ministerul Inundatiilor si altor Calamitati n-a gresit deloc cand si-a exprimat atat de abrupt si ecologic sinceritatea agresiva: "Daca vedeti numai partea rea a lucrurilor, atunci traiti in tara pe care o meritati".
Subordonata ministresei Sulfina Pompa nu a avut o "reactie nepotrivita", cum se tot caineaza public pentru a-si motiva aiurea o demisie inutila.Distinsa doamna n-a facut altceva decat sa puna in practica strategia guvernantilor oranj in materia comunicarii cu tara. O tara de care nici macar nu mai suntem siguri, de vreme ce inchipuitul Mihai Razvan Ungureanu ne someaza doct si agasat s-o parasim, daca nu ne convine politica externa de vasalitate ostentativ-natanga a guvernantilor. (Politica asta chiar ca este o curva ordinara! In toamna trecuta, in eventualitatea victoriei lui "Bombo", promiteam, cu proverbiala noastra bascalie, sa plecam de bunavoie in Congo. A iesit "Base", campionul destainuirilor de pomina - "tainul", "palma" aplicata Frantei dadacitoare si cabala gruzino-ucraineano-romana intru democratizarea Bielorusiei neocomuniste - , iar omul sau de la Externe, pe un ton scrobit-constipat, ne zice pe sleau sa emigram in cele patru vanturi. Ce amara e uneori razbunarea bascaliei!) si de ce-am ramane, la urma urmei? S-o ascultam pe dna Monica Macovei aberand, in stilul sinistrelor paukerite de odinioara, ca "Daca Guvernul incalca Constitutia, foarte bine!"? Pai, se cade ca aparatoarea de drepturi si libertati fundamentale, cu ditamai ne-cunoasterea europeana, asiatica, antarctica si groenlandeza, sa aiba asemenea dispret fata de legea suprema? Putin rezon, stimabilo, deoarece "deviationismul" dumneavoastra de la legalitate l-a socat teribil si pe consilierul preaderare in domeniul Justitiei, Dieter Schlafen, care nu s-a sfiit sa afirme, intr-o epistola de-o franchete neobisnuita, ca, "prin deviere de la situatia actuala, presedintele Romaniei si Ministerul Justitiei ar urma sa aiba un rol important in ceea ce priveste cariera judecatorilor si, chiar mai mult, in cea a procurorilor (...). Iritarea mea este completa cand ma gandesc ca ministrul Justitiei vrea chiar sa grabeasca proiectul pe calea unei ordonante de urgenta (...). In egala masura, sunt socat sa vad cum interpreteaza si pune in aplicare Ministerul Justitiei notiunea de "participarea celor implicati", prin presiuni pentru o declaratie din partea Consiliului in cateva zile pe marginea a trei legi"!
In aceeasi nota, presedintele CSM, Dan Lupascu, intr-un exces de loialitate nebanuita, a marturisit cateva adevaruri, altfel nerostite: "Daca pana acum aveam "arestari de vineri", acum constat ca incepem sa avem proiecte normative in ajun de Pasti (...). Consiliul Superior al Magistraturii nu intelege sa negocieze independenta Justitiei. Noi credem ca fiecare modificare legislativa in aceasta materie trebuie sa se faca cu transparenta totala. Pentru ca Justitia nu este un lux, ci este un domeniu la care apeleaza anual doua-trei milioane de oameni (...). Acum o saptamana, m-am trezit cu trei proiecte de ordonanta de urgenta, aduse la ora 10:00 de Ministerul Justitiei, si ni s-a spus: "Incepeti discutiile pe aceste proiecte! Eventual, dati si avizul"". Intrebat de reporterul cotidianului Jurnalul National cine il sprijina in infaptuirea reformei, seful magistratilor din Romania a raspuns sec: "Dumnezeu!", cu precizarea ca: "Nu face bine nimanui subordonarea Justitiei. Daca astazi esti marele zilei si controlezi totul, maine s-ar putea sa nu-ti mai foloseasca. Ce facem daca, de fiecare data cand se schimba puterea, distrugem ce s-a facut inainte? Reforma nu inseamna rascoala".
In topul sinceritatii se situeaza si premierul Tariceanu, care, dupa propozitia aceea celebra - "Industria si economia merge bine" - , seamana ingrijorator cu Riciu Motociclistuâ, personajul agramat si cam greu de cap din serialul "Divertisilor", "Felix si Otilea". Acesta, primul-ministru adica, enervat de insistentele disperate ale sinistratilor din Banat, s-a stropsit la ei, asigurandu-i cinic ca nu vor primi hoteluri, ci niscaiva caramizi si scanduri, dar in vara ori toamna, ca nu e graba! Nici dincolo, in Opozitie, lucrurile nu stau altcumva, semn ca "facultatea de a accepta si spune totul" este apolitica, mai ales in momentele de criza. Caci, lasat fara jucaria sa preferata la varsta feluritelor dependente, pacientul onorific al "infirmeriei de orgolii ranite" a PSD, ex-presedintele Ion Iliescu, le-a aratat scarbit (sa fie scarba o boala prezidentiala?) obrazul tovarasilor sai de partid, vinovati de pierderea puterii ("clientelismul, subordonarea conducerii partidului fata de guvern, aroganta unor lideri si fapte care au permis etichetarea partidului ca fiind unul al coruptilor"), incheind retoric: "Ce autoritate poate avea cel care, vorba lui Arghezi, una spune si alta fumeaza? Cum s-ar putea identifica electoratul cu anumiti lideri care-l privesc de la inaltimea averilor lor?".
Dar castigatorul detasat al Sinceriadei de primavara este senatorul Antonie Iorgovan, care, exersandu-si sinceritatea colturoasa, a rabufnit in aula Parlamentului, nu inainte de a-si privi critic colegii: "M-am saturat de imbecili!". Si noi, domnâ Profesor, indeosebi de "imbecilitatea indoctrinata", desi stim ca "nu exista imbecili si destepti - vorba lui Mihail Sebastian - , buni si rai, onesti si escroci. Exista doar putinta de a fi tare - nu importa cum, prin bani, prin santaj, prin importanta, prin orice. Atunci orice alt criteriu inceteaza".
Citește pe Antena3.ro