x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Sistemul privat în România (lll) – Ştiţi anecdota cu Cuba?.

Sistemul privat în România (lll) – Ştiţi anecdota cu Cuba?.

de Ilie Serbanescu    |    06 Iun 2011   •   21:00

Cati campioni sau macar jucatori a reusit sistemul privat romanesc sa creeze pentru a permite Romaniei, si nu doar companiilor straine din Romania, sa valorifice avantajul istoric de a ajunge in Uniunea Europeana si deci de a fi parte componenta dintr-o piata unica de circa jumatate de miliard de consumatori?! Nici macar cativa jucatori! Cat despre campioni, ce sa mai vorbim! Piata Uniunii Europene este o minune, dar nu pentru Romania, caci aceasta n-are campioni si nici macar jucatori cu care sa-i testeze oportunitatile.

Dar apropo de sanse pentru viitor, a creat in 20 de ani sistemul privat bazele unei minime dezvoltari a tarii pentru urmatorii 20 de ani? Sa zicem ca nu a avut timp istoriceste sa-si dovedeasca eficienta si performanta, dar, prin fundamentele create, le va proba in viitor. Pai, sistemul privat in Romania a scos statul din joc cam de peste tot si nu i-a luat locul in nimic (nici in infrastructura, nici in sa­na­tate, nici in educatie, nici in industrie, nici in agricultura).
Ba, de ce sa fim nedrepti?! Sistemul privat in Romania a creat ceva: un sistem de consum. Care insa este la fel de efemer ca si consumul insusi.

Acest sistem bazat pe import – si, ca orice import fara export, bazat pe credit extern – a dezarticulat complet economia intre consum si pro­duc­­tie, rapindu-i orice sansa de dez­vol­tare. Reprezentantii sistemului pri­vat din Romania, impreuna cu ocro­titotii lor, respectiv politicienii, nici nu realizeaza foarte exact ca, prin sistemul doar de consum creat, au blocat totul iremediabil in Romania.

In blocaj este prins si capitalul strain, care a avut o contributie imen­sa la crearea sistemului de consum fara iesire. Romania trece ca are o datorie externa de 90 miliarde euro. Nu este a ei, ci a firmelor straine care si-au finantat expansiunea lor aici prin credite indeosebi de la mamele lor din Occident. Statul roman n-a apucat deocamdata sa ia cine stie ce credite din strainatate. Dar firmele private cu capital autohton si populatia n-au datorii in strainatate, caci nimeni din strainatate nu le-a dat cumva imprumuturi. Sistemul privat romanesc este supraindatorat intern, nu extern. Dar, atentie, la bancile straine din Romania! Cum s-ar spune, conditii totale de blocaj! Bancile straine mai stau aici doar in as­tep­tarea recuperarii banilor. Alti bani nu mai aduc! Deci, nici consumul nu va mai exista! Si daca, intr-un sistem de consum, tocmai consum nu e, nimic nu e!

Pe vremea comunismului se spunea ca America, marea America, nu incerca de fapt o rasturnare de regim in Cuba, pentru ca esecul comunismului cubanez era cea mai buna propaganda impotriva extinderii comunismului in America Latina. Nu este vreo exagerare a spune ca, daca Uniunea Europeana nu va intreprinde ceva concret, esecul sistemului privat in Romania este cea mai dramatica propaganda impotriva capitalismului, a sistemului privat si Uniunii Europene insesi.

×