x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Somnul naţiunii naşte monstruozităţi

Somnul naţiunii naşte monstruozităţi

de Serban Cionoff    |    27 Aug 2015   •   14:12

Au trecut câteva zile de când în spatial public a fost difuzată o revoltătoare, incacceptabilă şi intolerabilă afirmaţie pe care a făcut-o Alexandru Florian, directorul Institutului “Elie Wiesel”- “Orice român care se îmbracă în port national fără să fie ţăran, este fascist, legionar”- şi, cu excepţia câtorva răzleţe luări de poziţie ,aceasta nu şi-a primit o replica pe măsura gravităţii sale.

În primul rând, m-aş fi aşteptat ca însuşi Alexandru Florian să vină şi să ne spună dacă această imfamie îi aparţine sau nu. Nu a făcut-o şi asta înseamnă că şi-o asumă cuvânt cu cuvânt.

Mă aşteptam, sincer să fiu, ca intelighenţia noastră, altminteri foarte activă atunci când vine vorba despre (reale sau doar presupuse) abateri de la canoanele“corectitudinii politice” să reacţioneze categoric şi hotărât. În definitiv, dacă citim în litera şi în spiritual său enormitatea debitată de către numitul Alexandru Florian aceasta însemnă, de fapt, o discriminare.

De ce, de exemplu, eu - Şerban Cionoff - nu am voie să port o ie sau iţari chiar dacă nu am nume neaoş şi chiar dacă am domiciliu stabil în Bucureşti şi nu la Dioşti sau la Izbiceni?

Bine, cu mine ar mai fi cum ar mai fi, dar ce ne facem în cazul ăsta cu numeroasele şi, mai ales, eminentele ansambluri folclorice care fiinţeză în diverse aşezăminte de cultură care, mai mult sau mai puţin întîmplător, nu îşi sediul într-o localitate rurală? Şi ele sunt, automat, tot fasciste , legionare, numai pentru că nu se află neapărat într-o comună şi sunt formate din profesori, elevi , în general de oameni care nu se îndeletnicesc neapărat cu mucile agricole?

De exemplu, ansamblul de dansuri populare “Romanaţi” de la Centrul Cultural din Caracal, oraşul meu natal, care tocmai recent a cucerit noi lauri, de data aceasta la un prestigious festival organizat la Lugoj, tot în aceeaşi categorie intră? Iar, dacă tot am ajuns până aici cu discuţia, mi se pare corect să mai întreb şi dacă juriile europene sau internationale care au premiat nenumărate ansambluri folclorice româneşti, fără să îi caute pe cei care purtau straie ţărăneşti dacă au buletin de oraş sau de comună, sunt şi ele, dacă nu fasciste sau legionare, măcar simpatizante?...

Cel puţin la fel de îndreptăţit sunt să mai întreb şi dacă, făcând afirmaţia sa funestă, Alexandru Florian s-a referit doar la cei care poartă portul ţărănesc deşi nu sunt ţărani, s-a referit doar la cei de naţionalitate română sau i-a avut în vedere şi pe cei de naţionalitate maghiară, germană sau aparţinând şi altor etnii care trăiesc în România?

Ducând discuţia până la acea limită a aberaţiei pe care i-a sortit-o însuşi emitentul frazei de la care am pornit, aş putea să îl întreb dacă nu cumva şi UNESCO, atunci când- desigur, fără a-i fi cerut acordul lui Alexandru Florian!- a inclus ia românească în patrimonial său, deşi distinsele personalităţi ale eminentului for spiritual european nu aveau buletine de comună românească, nu a dat tot un mesaj de simpatie pentru fascişti sau pentru legionari?

Iată, aşadar, unde poate duce o asemenea afirmaţie pe care, doar cu o imensă doză de iresponsabilitate o putem numi doar “scandaloasă”, dar care, din păcate, este lăsată să zburde în voie fără ca să-şi primească replica drastică. Spun asta şi mă gândesc, în primul rând, la faptul că emitentul ei este o persoană care îşi primeşte salariul- 81.614 RON pe an- de la bugetul de stat. Chiar nu interesează pe nici-unul dintre diriguitorii comunităţii noastre, în primul rând de la Guvernul României, ce debitează el, primind salariul de la bugetul Statului Naţional şi Unitar numit România?

Se spune, de regulă, că somul raţiunii naşte moştri. De data asta, însă, trebuie, cu durere şi cu ruşine, să constat că somnul naţiunii este cel care naşte asemenea monstruozităţi! Şi nu doar că le naşte, dar le şi încurajeză, prin tăcerea noastră colectivă, nu doar indiferentă ci, pur şi simplu, multe prea vinovată!

×