x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Spre alegeri, hăis şi cea

Spre alegeri, hăis şi cea

de Radu Tudor    |    22 Noi 2007   •   00:00
Spre alegeri, hăis şi cea

Se implinesc trei ani de cănd la putere a venit cuplul Traian Băsescu - Călin Popescu Tăriceanu. 25 noiembrie poate insemna pentru fiecare romăn şi un moment de reflexie. Cinci minute se pot găndi la promisiunile şi realizările actualilor guvernanţi. Au timp să se intrebe dacă trăiesc bine. Şi dacă felul in care arată acum scena politică ii mulţumeşte.


Pasionali in amor, fotbal şi politică, romănii se indreaptă fără chef spre alegerile europarlamentare de duminică. Primele din istoria noastră balcanică şi zbuciumată. Pentru ca miza indiferenţei să crească, cireaşa de pe tortul electoral este şi un referendum despre votul uninominal. E mai mult decăt previzibilă o participare foarte redusă la vot şi o invalidare a "intoarcerii la popor". Ca să citez o expresie dragă şefului statului, nu va fi o participare de 50% plus unu, pentru o legitimare democratică a votului. Estimările sunt că aproape 60% din populaţia Romăniei nu va veni duminică la urne. Va fi incă o confirmare (a căta oare?) că agenda puterii este complet diferită de cea a cetăţenilor simpli, profund marcaţi de griji, lipsa banilor, probleme de sănătate şi o birocraţie sufocantă oriunde merg. Â


Se implinesc trei ani de cănd la putere a venit cuplul Traian Băsescu - Călin Popescu Tăriceanu. 25 noiembrie poate insemna pentru fiecare romăn şi un moment de reflexie. Cinci minute se pot găndi la promisiunile şi realizările actualilor guvernanţi. Au timp să se intrebe dacă trăiesc bine. Şi dacă felul in care arată acum scena politică ii mulţumeşte. E adevărat că alegerile pentru Parlamentul European nu se referă in mod direct la nivelul de trai din Romănia, la pensii şi liste compensate de medicamente. Dar cele care cer votul sunt tot partidele, iar evaluarea popularităţii lor se face prin procentele obţinute duminică.


In trei ani s-au inceput multe şi nu s-a terminat mai nimic. Sunt şosele, autostrăzi, bulevarde şi străduţe intr-un şantier continuu. Se lucrează incet şi prost, cu sume uriaşe. Spitalele suferă in continuare de lipsă cronică de finanţare. Clinicile pentru copii sunt infricoşătoare prin lipsa de echipamente medicale moderne şi starea clădirilor.


Acum insă, pe ultima sută de metri a campaniei electorale, s-au mărit nişte pensii şi ceva salarii la stat. Concomitent, o inflaţie ingrijorătoare şi-a făcut apariţia cu o depreciere gravă a leului, de 10% intr-o lună. Bineinţeles, primul afectat e cetăţeanul simplu, care cumpără mai puţin şi plăteşte mai mult la intreţinere. Ce se dă cu o mănă se ia cu două, subtil, prin mecanisme politico-economice consacrate in laboratoarele puterii.


Ceea ce insă a inceput acum trei ani şi nu cred să existe vreo şansă de finalizare este scandalul politic intre taberele puterii. Fraţii de sănge politic portocaliu s-au luat la harţă din primele zile ale guvernării. Liberalii şi democraţii, conduşi de Călin Popescu Tăriceanu şi de Traian Băsescu, au trecut mult prea repede la bătaia politică in văzul lumii după euforia pupăturilor căştigătoare.


E ca şi cum un cuplu s-ar despărţi cu toată vesela spartă imediat după luna de miere. Trebuie să recunoaşteţi că ce trăim in ultimii trei ani este un OTV politic, cu audienţă mare la publicul dornic de ciondăneală pănă in zori, cu dezvăluiri incendiare despre oligarhii personali şi decedaţii mămicii adversarului.


In această pseudocampanie electorală, preşedintele Traian Băsescu a tras hăis şi premierul Tăriceanu cea. Unul a vorbit numai despre uninominal, altul s-a concentrat exclusiv pe europarlamentare. Confuzia electoratului a sporit după ciorovăiala nesfărşită a celor doi, prin abordarea unor teme diferite, prin acuzaţii grave aduse Guvernului şi Parlamentului. De dragul decredibilizării unor oameni aflaţi temporar in fruntea lor, şeful statului vrea să distrugă orice brumă de incredere a cetăţeanului simplu in instituţii fundamentale pentru democraţie. Să nu se mire domnia sa dacă aceleaşi percepţii le vor avea romănii şi cănd cele două instituţii vor fi dominate de Partidul Democrat. Sau poate nu-l interesează.


Tabloul realizat la data de 25 noiembrie 2007 va surprinde o ipostază neplăcută pentru Romănia. Băsescu hăis, Tăriceanu cea. Iar ţara, o căruţă abandonată la răspăntia drumurilor europene, pradă bună pentru hoţii de cai care vor s-o folosească pănă la următorul jaf. Cei mulţi şi amărăţi vor rămăne cu paiele căzute din căruţă, pe marginea drumurilor asfaltate de trei ori şi cu două rănduri de bordură.

×
Subiecte în articol: editorial