x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Statut de deţinut politic pentru Năstase

Statut de deţinut politic pentru Năstase

de Dan Constantin    |    27 Iun 2012   •   14:53

Romania se vrea un stat democratic, dar de cativa ani buni se indeparteaza tot mai mult de asemenea statut. Regimul Basescu s-a pus sub umbrela luptei antiteroriste pentru a promova un Patriot Act nescris si nelegiferat ca atare. Urmarirea pe scara extinsa a cetatenilor care protesteaza sau se manifesta public impotriva regimului, instrumentarea continua de dosare adversarilor politici sau chiar a companionilor de cauza pentru a fi santajabili si santajati au devenit practica. Au fost introduse ca norme de lucru interceptarile ilegale ale convorbirilor, ridicarea secretului bancar si interventiile brutale in functionarea firmelor cu capital public sau privat.

Inspectiile de orice fel – de la protectia consumatorului, apararea mediului, disciplina in constructii pana la cele ale Fiscului – s-au efectuat in ultimii ani cu precadere avand ca tinta adversari politici sau neinregimentati puterii pentru a forma un sistem de estorcare de fonduri. Institutiile de forta – Jandarmerie, Politie, servicii secrete – participa la actiuni politice cu caracter de represiune nemaiintalnite in nici o tara a Uniunii Europene. Cele mai odioase instrumente de pedepsire au devenit DNA, Parchetul General si, prin tentacule controlate de regim, instantele judecatoresti, pana la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Curtea Constitutionala, politizata de Basescu, este un scut impotriva oricarei tentative de eliberare de sub stransoarea institutiei prezidentiale atotdominatoare. Consiliul Superior al Magistraturii s-a degradat profesional prin promovari dubioase si a decazut moral prin interventii de partizanat politic. Alte instrumente de terorizat mass-media au devenit oficine basiste, care din interiorul CNA sau consiliilor de administratie ale TVR sau Radioului public impun amenzi, cenzureaza opinii, elimina diversitatea de idei.

Sub pretexul luptei anticoruptie, basismul a declansat de fapt un razboi generalizat impotriva democratiei, impunand practici judiciare abuzive, instaurarea fricii si compromiterea unor personalitati. Intregul arsenal de mijloace ale totalitarismului basist a fost scos pe campul de lupta in aceste zile de foc pentru a infrange si distruge definitiv un adversar politic de marca. Faptul ca Adrian Nastase este "ascuns" in puscarie nu este o victorie a luptei anticoruptie, ci marcheaza intrarea intr-o faza foarte periculoasa a dictaturii lui Basescu. Pentru a-l incarcera pe Nastase, justitia a lasat deoparte orice rusine, a abdicat in mod grav de la normele legale si a contorsionat legile. CSM a devenit un bastion al justificarii opresiunii, adoptand parsiv hotararea de a modifica prescrierea faptei in cazul Nastase printr-o aplicare retroactiva, culmea, a unei norme si ea in afara legii. Instrumentarea unui "complot al medicilor" luat din practica stalinista a NKVD-ului lui Beria, cercetarea conducerii Politiei au aratat acum fata odioasa a Parchetului condus de Kovessi si Morar. CSM vrea sa deschida puscariile si pentru avocatI, si pentru ziaristii care au "indraznit" sa critice prestatia jalnica a magistratilor care au jucat in piesa "Trofeul Calitatii", regizata de Teatrul "Masca" de la Cotroceni. Un betivan care a stat si in capul mesei la CSM incearca sa extinda acuzatia de coruptie si spre cei care favorizeaza infractorul corupt. Adica, avocatii, medicii, politistii, brancardierii, ziaristii care au criticat diferite aspecte ale procesului, pe judecatorii si procurorii din "Trofeul Calitatii", ar putea fi si ei cercetati de omniprezentul si incontrolabilul DNA. Penitenciarul se chinuieste sa dea aparenta ca Nastase este un detinut obisnuit. El a fost insa condamnat intr-un proces politic.

Statutul de detinut politic nu exista inca, nu este acoperit cu o lege de functionare a acestei categorii de detentie. Cum starea democratiei se degradeaza, se impune sa se adopte o asemenea reglementare.

×