x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Steaua, generalii şi Gigi Becali

Steaua, generalii şi Gigi Becali

de Dan Dumitrescu    |    09 Dec 2008   •   00:00

Gigi Becali nu mai are aplombul de altădată. Uneori pare doborât de griji, resemnat. Alteori revolta îl ridică de la pământ şi omul repede foc împrăştiat împotriva duşmanilor săi, reali sau imaginari. Acţiunea îi face bine. Îl ţine în viaţă. Rău este doar atunci când Becali îşi risipeşte forţele în cauze aiurea, atunci când vânează cai verzi pe pereţi. Criza economică l-a lovit în plin. Dar nu într-atât încât să-i plângi de milă.



Oricât de mare ar fi procentul devalorizării temporare a averii sale, ceea ce-i rămâne, chiar şi la preţ de criză, face din Gigi un om avut. Resursele de care dispune în continuare, bine gestionate, ar fi suficiente pentru traversarea în siguranţă a perioadei de restrişte. Numai că lui Becali îi este foarte greu, aproape imposibil, să renunţe la spectacolul grotesc al bogăţiei afişate. Este precum omul de cârciumă, care are ce bea, are ce mânca, dar se îneacă-n tristeţe, pentru că nu poate lipi sute fără număr pe fruntea lăutarilor. Acesta este motivul pentru care Gigi Becali are aerul animalului hăituit, răpus de răpciugă. Şi tot acesta este motivul pentru care hienele au început să-i dea târcoale.

Cu ceva timp în urmă a fost lansat pe piaţă zvonul conform căruia Gigi Becali ar intenţiona să vândă Steaua. Conjunctura făcea plauzibilă respectiva invenţie. Credulii au muşcat. Criza de cash, faptul că Steaua nu a reprezentat un vehicul electoral de succes pentru patron şi conflictul acestuia cu suporterii reprezentau argumente în favoarea ipotezei. Puteam presupune şi faptul că Gigi Becali ar fi fost atât de disperat, încât ar fi acceptat să renunţe la jucăria care l-a împroprietărit cu notorietatea de care se bucură la ora actuală. Numai că pentru a vinde o marfă de preţ trebuie să găseşti şi cumpărător. Cum este greu de presupus că s-ar fi găsi cineva care să accepte riscul unei asemenea aventuri financiare, construcţia imaginară a vânzării s-a împotmolit. Atunci zvonerii au recurs la un scenariu din care dispare rolul cumpărătorului. Becali nu mai vinde Steaua fiindcă nu mai are ce vinde. Nişte generali îi vor lua clubul lui Becali în urma unui proces care are în vedere faptul că SC FC Steaua SA a fost constituită ilegal. Şi fiindcă generalii nu au nume proprii, grupul revendicatorilor a fost completat, pentru credibilitatea construcţiei, cu personalităţi de seamă din istoria sportului stelist: Gică Hagi şi Ilie Năstase.

Ilie Năstase a negat public implicarea sa. Nici pe Hagi nu-l bănuiesc dispus să se mai implice efectiv într-un asemenea demers. Rămân în scenă doar generalii nelegitimaţi public deocamdată. Ei pot exista în realitate. Dar dacă, aşa cum se susţine, aceiaşi generali au făcut parte din conducerea AFC Steaua Bucureşti, predecesoarea SC FC Steaua Bucureşti SA, ei au o mare problemă. Pentru că şi generalii respectivi se află în culpă. AFC Steaua a funcţionat timp îndelungat ilegal, prin fraudarea statutului iniţial al asociaţiei. Despre impostură vom discuta la concret atunci când generalii care vor recuperarea Stelei vor deveni, la rându-le, persoane concrete.

×
Subiecte în articol: editorial steaua becali