Dintre cei trei lideri de partid care contează, Emil Boc e singurul care-şi permite să bată ţara în lung şi-n lat cu alaiul electoral. Fireşte, Emil Boc e primarul Clujului, un oraş de mărime şi importanţă deosebite, cu o mie şi una de probleme. Un astfel de oraş are nevoie ca primarul să stea la birou 24 din 24 de ore. Însumând zilele în care Emil Boc a rămas la Cluj pentru a administra treburile urbei, cu greu reuşeşti să încropeşti un trimestru într-un an. În rest, primarul Clujului a fost la Bucureşti, a apărut la televizor sau a fost plecat prin ţară.
Dincolo de slăbiciunea de oraş vegetal, ca s-o parafrazăm pe Ana Blandiana, a Clujului, explicaţia hărniciei cu care Emil Boc nu-şi îndeplineşte sarcinile de serviciu stă şi în slăbiciunea partidelor de opoziţie din Cluj. Dacă, la Cluj, PSD-ul ar fi fost puternic, Emil Boc ar fi fost obligat să stea la Primărie de teama atacurilor venite dinspre opoziţie.
La sindrofiile electorale din ţară, Emil Boc are două ticuri. Îşi arde un fular portocaliu şi dă ca sigură prezenţa lui Theodor Stolojan în fruntea Guvernului de după scrutinul din 30 noiembrie 2008.
Emil Boc e tipul perfect al politicianului caţavencian. Dispune de o uimitoare forţă de a spune cât ai bate din palme altceva decât gândeşte. E valabil şi acest lucru în cazul declaraţiei privindu-l pe Theodor Stolojan?
Nu credem.
Credem că în acest caz Emil Boc e sincer.
Domnia-sa e convins că Theodor Stolojan va fi desemnat drept candidat la postul de premier. Se bazează în această credinţă, desigur, pe tăria cu care Traian Băsescu susţine că, indiferent de rezultatul alegerilor parlamentare, domnia-sa va desemna drept candidat pe cine vrea el.
Şi cum Traian Băsescu are momente de iresponsabilitate funciară, Emil Boc crede că preşedintele ar fi capabil să arunce ţara într-o criză constituţională dezastruoasă doar pentru a dovedi că el e făuritor de premier. Nu excludem o asemenea posibilitate. Într-adevăr, Traian Băsescu e în stare să desemneze un premier fără a ţine cont de rezultatul scrutinului.
Numai că acest premier nu va fi Theodor Stolojan. Şi iată de ce. Spre deosebire de mulţi politicieni şi jurnalişti, noi ştim că Traian Băsescu e iresponsabil până când vine vorba de soarta domniei-sale. E iresponsabil, dar nu sinucigaş. În consecinţă, deşi acum nu osteneşte a înfăţişa desemnarea candidatului ca un act de forţă, noi suntem siguri că Traian Băsescu va proceda ca un înţelept. Va desemna, într-adevăr, un candidat la postul de premier. Îl va desemna însă după ce a negociat cu partidele politice formarea unei majorităţi parlamentare solide din care să facă parte şi formaţiunea dragă inimii sale, PD-L.
Această negociere, repetând-o într-un fel pe cea din 2004, când a rupt UDMR şi PC din coaliţia deja formată cu PSD, va duce automat la excluderea lui Theodor Stolojan.
Toate datele arată că scrutinul va da naştere următoarei situaţii:
Un partid (PSD sau PD-L) va fi obligat să negocieze cu PNL pentru formarea unei coaliţii.
Se înţelege că e posibilă şi formarea unei coaliţii PSD-PD-L. Având în vedere însă adversitatea programatică dintre cele două formaţiuni, e vorba de o posibilitate doar teoretică.
Rămâne, ca sigura viabilă, coaliţia PD-L-PNL:
1) Amândouă formaţiunile sunt de dreapta;
2) Amândouă formaţiunile au cam acelaşi electorat;
3) Spre deosebire de Mircea Geoană, Călin Popescu Tăriceanu nici nu se gândeşte că va fi premier. PNL va ocupa locul trei în ierarhia de după vot. În plus, Călin Popescu Tăriceanu a fost deja patru ani în fruntea Executivului. Cu toate acestea, PNL va folosi ca mijloc de negociere varianta Călin Popescu Tăriceanu;
4) Traian Băsescu n-a exclus niciodată posibilitatea de a accepta un Guvern din care să facă parte şi PNL.
Una dintre condiţiile puse de PNL pentru a intra în coaliţie va fi scoaterea din joc a lui Theodor Stolojan.
Lui Traian Băsescu nu-i va fi prea greu să accepte această condiţie. Nu de alta, dar Theodor Stolojan a fost desemnat de PD-L, la ordinele lui Traian Băsescu, tocmai pentru ca preşedintele să aibă pe cine sacrifica. Dacă PD-L n-ar fi în raporturi de slugărnicie absolută faţă de Traian Băsescu, poate că preşedintelui i-ar fi mai greu să renunţe la Theodor Stolojan. Cum însă Traian Băsescu poate să impună PD-L orice, sacrificarea lui Theodor Stolojan va fi destul de simplă. De precizat că Traian Băsescu va juca din plin comedia uriaşelor frământări în faţa condiţiei puse de PNL. Cu cât se va lăsa mai greu, cu atât va obţine mai mult de la PNL.
Sceneta s-ar putea juca înainte de anunţarea de preşedinte a candidatului la funcţia de premier. Nu e exclusă însă nici varianta unei prime desemnări a lui Theodor Stolojan. Premierul desemnat are datoria de a forma majoritatea. Şi cum PNL-ul îl va respinge, Traian Băsescu va desemna un alt premier. Aproape sigur un independent, pentru a nu alimenta disensiunile dintre aripa Stolojan şi aripa Blaga din PD-L.
Theodor Stolojan nu va fi premier.
O ştie însă şi el?!
Citește pe Antena3.ro