x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Strada cu 27 de carciumi

Strada cu 27 de carciumi

de Tudor Octavian    |    14 Iul 2005   •   00:00

La saracie, afacerea cea mai buna e o carciuma. Carciuma e o afacere rentabila si unde e bogatie. De fapt, carciumile sunt o afacere buna de cand lumea. Cu o conditie: sa nu afle toti asta.

La saracie, afacerea cea mai buna e o carciuma. Carciuma e o afacere rentabila si unde e bogatie. De fapt, carciumile sunt o afacere buna de cand lumea. Cu o conditie: sa nu afle toti asta.

Logic, prima carciuma de pe Leordeanu s-a deschis la colt. Pe Leordeanu colt cu Justitiei. Daca tot facem dintr-o carciuma o problema de logica, apare ca fireasca intrebarea: "De ce nu pe Justitiei colt cu Leordeanu?". Raspunsul il da orice om care a tinut o carciuma. Mai bine zis, care a dat faliment pe o strada scurta. Justitiei numara 11 case pe ambele parti, pe cand Leordeanu 23. Un calcul simplu ne spune ca e imposibil sa deschizi 27 de carciumi, cand strada n-are decat 23 de case. Daca bineinteles nu tinem seama de cele patru colturi. Asadar, 23 de case plus patru colturi, cu Justitiei, Sperantei, Soldat Sandu Pavel si Dorului cat face? Exact 27.

Prima carciuma s-a dechis in prima zi a Revolutiei, cand, de bucurie, domnul Mihai de la nr. 1, Leordeanu colt cu Justitiei, a iesit cu o sticla de bere in mana si a inceput sa urle "Jos Ceausescu!". Iar pana seara a vandut la pahar toata visinata din camara si 100 de lazi cu bere, aduse direct din fabrica, de revolutionari. A doua carciuma a fost, ca sa zicem asa, consecinta noii politici economice de pe Strada Leordeanu bazata pe cerere si oferta. Revolutionarii de la fabrica de bere furau mai mult decat putea depozita domnul Mihai in dormitorul copiilor, din care cauza, pe Leordeanu, cresterea nivelului de trai a avut loc brusc. Oferta a fost mai mare decat cererea, pretul berii de furat a ridiculizat pretul celei de contrabanda si de acest lucru a beneficiat comertul privat cu mici si ciorba de burta din bodegile de la numarul 7, 15 si 18. Cinstit vorbind, aparitia primelor cinci carciumi a fost un fenomen tot atat de spontan ca si revolutia. Iar, daca e sa vorbim de povestea fiecareia, abia de la a sasea incolo au inceput sa prinda contur niste povesti. Daca prima bodega, desi n-avea firma, era cunoscuta sub numele "A lu’ Mihai care te injura", numarul sase putea sa se cheme "A lui Berbec care bea cu clientii". De unde si legenda. Din respect pentru adevar, trebuie spus ca toate cele 27 de bodegi aveau si ceva marfa cu acte, cum ar fi apa minerala si chiflele.

Strada cu 27 de carciumi a prosperat un timp, mai bine zis cata vreme cartierul a cinstit in chip traditional victoria revolutiei. Dar, fiindca din cauza carciumilor n-au putut fi infiintate decat 11 case de curve, falimentul era previzibil. Oricat de inventiv ar fi romanul, nimeni nu poate sa inghesuie, in doar 23 de cosmelii, si zeci de localuri, si fundatii culturale cu fete ieftine, si sedii de societati comerciale mixte romano-irakiene, si asociatii de prietenie cu insulele Seychelle.

Asa ca, de la o luna la alta, ba o carciuma din capul ulitei, ba una din vad, de la mijloc, au inchis afacerea si linistita Strada Leordeanu seamana din nou cu oricare strada linistita din cartierele marginase: are cinci carciumi si numai doua bordeluri.

×
Subiecte în articol: editorial strada carciuma