x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Sub zodia coruptiei

Sub zodia coruptiei

de Radu Tudor    |    07 Dec 2006   •   00:00
Sub zodia coruptiei

Mai sunt trei saptamani si devenim membri ai Uniunii Europene. Ce privilegiu, ce onoare! Sa mergem cu buletinul pana la Bruxelles, sa nu mai stam la cozile non-UE in aeroporturi, sa scapam odata pentru totdeauna de complexul provincialilor Europei.

Problema principala a Romaniei este coruptia. Dincolo de chestiunile inevitabile privind imigratia, forta de munca si alinierea salariilor la preturi. Tara noastra se afla demult sub zodia coruptiei. E o plaga balcanica, ce face ravagii de peste 100 de ani aici, la Bucuresti. Micul Paris s-a dovedit in multe ocazii un Mare Bangladesh in privinta tentatiei politicienilor si oamenilor puterii de a baga mana pana la cot in borcanul cu bani guvernamentali.

Domeniul la care vreau sa ma refer azi este cel al achizitiilor pentru Armata Romana. Un capitol dureros. Recent, un coleg de breasla a facut un bilant al contractelor de modernizare derulate de Ministerul Apararii Nationale in ultimii 15 ani. Te apuca groaza cand vezi ce e pe lista aceea. In proportie de peste 80 la suta, banii au fost aruncati pur si simplu pe fereastra. S-au modernizat avioane de lupta vechi, elicoptere vechi, tancuri vechi, masini de lupta vechi. Per total, peste doua miliarde de dolari cheltuite pentru iluzia de a dota tehnica depasita cu echipa-mente noi, israeliene, americane sau europene. Un fel de smecherie de garaj, in care un musteriu incearca sa-si monteze aer conditionat si servo-directie pe o Dacie din 1970.

Cu sumele uriase cheltuite in prezent pe aceste programe falimentare, Ministerul Apararii ar fi putut sa inceapa dotarea cu tehnica militara si armament nou. Platit in rate, in 15-20 de ani, asa cum face orice tara din UE si NATO. Macar sa fi existat bunavointa demararii acestor programe fundamentale pentru Armata Romana, aflata in pragul dezastrului din punct de vedere al dotarii. Un raport oficial mentiona recent faptul ca peste 85 la suta din echipamentele militare romanesti sunt depasite fizic sau moral. Un procent infricosator pentru ideea de aparare nationala si chiar colectiva in cadrul NATO. Si ca sa nu ne dezmintim renumele de tara fruntasa in coruptie, recent a izbucnit un nou scandal. Cel privind licitatia de inlocuire a vechilor avioane sovietice Antonov din dotarea Fortelor Aeriene Romane.

Exact pe dos decat prevede cadrul legal in toate tarile europene, comisia de licitatie de la MApN a dat castig de cauza firmei care a avut un pret mai mare. E felul nostru de a spune "Bine te-am gasit, UE!".

Presa a mirosit smecheria. Se incearca mascarea unei decizii abuzive prin explicatia ca oferta tehnica e mai importanta, nu pretul. Dar aici sunt, se pare, si mai multe bube. Competitorul spaniol, despre care afirma ca a fost eliminat necinstit, are un avion mai ieftin si mai bun. Toate statisticile oficiale arata acest lucru.

Compania italiana a furnizat Greciei pana in prezent trei avioane in care ploua si acum sunt oprite la sol, iar contractul este suspendat.

In plus, cateva conditii esentiale din caietul de sarcini s-au modificat miraculos pe timpul desfasurarii licitatiei. Dintr-o procedura perfect legala, competitia organizata sub auspiciile Romtehnica s-a transformat intr-una cu dedicatie.

Sunt mult mai multe aspecte tulburi, care vor iesi la iveala in curand. Unele chiar foarte grave. Asta daca MApN va decide sa continue pe calea gresita pe care a luat-o, fara sa tina seama de numeroasele semnale trase de mass-media.

Miliardele cheltuite pana in prezent pentru modernizarea vechiturilor militare s-au facut fara licitatie. Selectie de oferte, negociere directa. Suspiciunile de coruptie au ramas intiparite precum literele de piatra pe statuile eroilor neamului.

A venit insa vremea sa facem prima licitatie serioasa din Armata Romana pentru niste avioane. Si, in "buna traditie" romaneasca, am dat si aici cu bata in balta. Toata Uniunea Europeana ne va arata cu degetul de acum incolo.

Exista o singura cale sa ne demonstram onestitatea si bunele intentii. Organizarea unei noi licitatii. Orice alta cale este menita sa acopere uriasele semne de intrebare pentru felul in care s-a desfasurat licitatia. Daca nu, aceste semne de intrebare vor ramane pentru totdeauna asupra actualei administratii de la Bucuresti. De la ministrul Apararii la presedintele Romaniei.
×
Subiecte în articol: editorial