x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Surprinzatorul reviriment al domnului presedinte

Surprinzatorul reviriment al domnului presedinte

de Serban Cionoff    |    23 Mar 2018   •   16:59
Surprinzatorul reviriment al domnului presedinte

Hotărât lucru, mare înțelept a  fost acela care a scos vorba despre ,,mintea românului de pe urmă’’! Și, la fel de bine, pe aceea cu ,,mai bine mai târziu decât niciodată’’. Două ziceri confirmate astăzi, spre meritul său, de către președintele Klaus Iohannis! Cel care, într-o declarație de presă făcută nu cu multă vreme în urmă, a spus că a fost abordat de către președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker cu care a discutat despre scrisoarea transmisă ieri de către primul ministru Viorica Dăncilă. Scrisoare prin care, după cum se știe, premierul României solicita precizări , direct de la sursă, cu privire la o serie de demersuri întreprinse de către Comisia Europeană și, în special, despre o anumită ,,listă neagră’’ în care se aflau numele unor personalități ale vieții noastre publice și care urma să fie condamnate în urma cercetărilor DNA.

 Recunosc, este un fapt cu adevărat îmbucurător acela că  președintele Klaus Iohannis, care până ieri-alaltăieri nu îi scotea din ,,corupți  și din ,,penali’’ pe cei luați în cătarea DNA,  consimte și declară  în mod public faptul că scrisoarea premierului Viorica Dăncilă ,,nu este greșită’’ și că acest document vine ca urmare a unei ,,preocupări legitime din partea opiniei publice , dar și a opiniei politice din România’’!

 Rețineți, vă rog, această formulare: ,,este o preocupare legitimă a opiniei publice și a opiniei politice din România’’. Cu atât mai mult cu cât, până acum, acest adevăr l-au susținut și l-au demonstrat personalități reprezentative ale lumii justiției, ale lumii politice și,în mod cu totul deosebit, oameni de curaj și cu certă autoritate morală și profesională din presă. Un merit cu totul deosebit revenind, și în această bătălie pentru egalitate reală în fața justiției, confraților de la Antena3, de la Jurnalul.ro și de la Lumea Justiției. Deși, până acum, de fiecare dată când în spațiul public se relua discuția pe acest subiect fierbinte, pe loc era invocată, pe post de sentință definitivă și irevocabilă, aceeași formulă- standard: ,,penalii și corupții îi apără pe penali și pe corupți’’. Stereotip a cărui paternitate îi revine  președintelui Klaus Iohannis. Cel care,însă, astăzi, a avut determinarea să readucă lucrurile pe făgașul normalității. Lucru demn de salutat cu atât mai mult cu cât aceste declarații au fost făcute la Bruxelles, în arealul Comisiei Europene.

Un alt adevăr incontestabil pe care l-a recunoscut, cu același prilej, președintele Klaus Iohannis a fost acela că din abordarea sinceră și deschisă a tuturor aspectelor ce țin de povestea mesajelor din 2012 va rezulta ,,o creștere a credibilității mecanismului MCV, la noi acasă, dar și o scădere a neîncrederii în acest mecanism’’. Ceea ce nu poate însemna decât o nouă și importantă șansă de consolidare a încrederii românilor în Uniunea Europeană, angajând, în mod direct proporțional, diminuarea riscului unui euroscepticism maladiv și nedorit.

 Aceasta a fost surpriza pe care mi-au provocat-o mie –și sunt convins că nu numai mie!- declarațiile de azi ale președintelui României, Klaus Iohannis. Surpriză cu atât mai mare cu cât, la drept vorbind, nimic nu lăsa să se bănuiască, azi dimineață, un asemenea salutar reviriment. Motiv pentru care am și scris comentariul apărut ceva mai devreme în coloanele  Jurnalului. Așa după cum, de data aceasta, am și motivul pentru care transmit prestigioase publicații Jurnalul notațiile de față, convins fiind că dacă este corect, din partea mea, să iau atitudine față de anumite declarații ale domnului președinte cu care nu puteam fi de acord, este ,în egală măsură, de datoria mea să consemnez o asemenea abordare realistă,  în concordanță cu interesul nostru național, cum este aceea din declarațiile sale foarte recente. Ceea ce nu însemnă nici că retractez cele scrise anterior și, cu atât mai puțin, că aș intenționa să îmi fac o autocritică de circumstanță. După cum, cu aceeași doză de sinceritate, aștept să văd și care va fi reacție celor care, de bună voie sau la ordin,au proslăvit binomul și,în primul rând, pe Miss Nefertiti-patent DNA, mitraliindu-i fără scrupule pe  toți cei ce cutezau să spună adevărul despre mascarada otrăvită a anticorupție hiper-politizate și a tele-justiției orbită de mult prea urâtele patimi politicianiste.

 Consemnez și salut,așadar, recentele declarații ale președintelui Klaus Iohannis și ,totodată, mărturisesc că m-aș bucura ca ele să nu rămână doar un frumos episod menit să ne încălzească sufletele în acest atipic debut de primăvară… și cam atât!

×