x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Suspendarea sefului statului, o lectie inutila

Suspendarea sefului statului, o lectie inutila

de Ion Cristoiu    |    09 Feb 2007   •   00:00
Suspendarea sefului statului, o lectie inutila

Luand in serios, ca si Ceausescu, inimaginabilul Cult al personalitatii din media, urmare a indica- tiilor Sectiei de Presa si Propaganda de la CC al Presedintiei, Traian Basescu e convins ca tot ceea ce i se intampla azi nu e si rezultatul unor greseli comise in cei doi ani de mandat, la loc de frunte situandu-se incalcarea Constitutiei, ci exclusiv rodul unui complot al unor forte reactionare impotriva Celui Mai Iubit Fiu al Poporului.

Asa cum am mai scris, initiativa de suspendare a presedintelui nu e o noutate absoluta in istoria noastra postdecembrista. Printr-un examen asemanator a trecut si Ion Iliescu in 1994. Initiativa a apartinut principalului partid din opozitie de la vremea respectiva: PNTCD. Dupa ce Curtea Constitutionala a dat aviz consultativ negativ, sedinta comuna a celor doua Camere ale Parlamentului din 4 iulie 1994 a respins prin vot suspendarea.

In 1994 ma aflam, ca jurnalist, de partea celor care - putini - indrazneau sa-l mustre pe presedinte pentru greselile comise. Ca si acum. Si, ca si acum, urmaream amuzat spectacolul comic al vizitiilor prezidentiali din presa si din politica, revoltati ca Domnului Presedinte, infatisat drept ceea ce a putut naste mai bun vaginul patriei de la Burebista incoace, i se pune la indoiala genialitatea cu care se incheie la prohab.

La 13 iunie 1994, dupa ce la 10 iunie 1994 conducerea PNTCD decisese initierea procedurilor de suspendare din functie a presedintelui Ion Iliescu pentru Declaratiile din 16 mai 1994, de la Satu-Mare, publicam in Evenimentul zilei (ziar pe care nu mi-l imaginam nici in visele mele cele mai rele ca va ajunge, pus de familia Ringier, in postura mizera de ordonanta a maiorului de la Cotroceni) editorialul "Lectia PNTCD". Dupa ce demonstram imposibilitatea ca Parlamentul sa voteze suspendarea (date fiind, printre altele, si raporturile numerice Putere-Opozitie), apreciam astfel decizia PNTCD:

"E limpede ca, din punctul de vedere al eficientei practice, gestul PNTCD n-are nici o valoare. Valoarea uriasa a acestui gest consta in altceva. Si anume, in avertismentul dat lui Ion Iliescu ca-i va fi, daca nu imposibil, atunci macar extrem de greu sa-i ia locul lui Nicolae Ceausescu. Aceasta tentativa a presedintelui de a deveni un nou Nicolae Ceausescu, un Nicolae Ceausescu plin de zambet, e tot mai limpede in ultimul timp. Incurajat de recunoasterea externa, de amorteala opozitiei, de anumite modificari in staff-ul de la Cotroceni (plecarea lui Iosif Boda, consilierul care avea curajul de a-i spune cinstit presedintelui cand gresea), Ion Iliescu a uitat rapid ca nu e secretar general al PCR. El si-a indesit spectaculos vizitele de lucru in tara, a transformat televiziunea in institutia sa de casa, a inceput sa nu mai tina cont de separarea puterilor in stat. Declaratia de la Satu-Mare se inscrie perfect in aceasta tentativa prezidentiala de a pune la indoiala pana si minimele cuceriri democratice de dupa decembrie 1989. In ciuda gestului PNTCD, Ion Iliescu va ramane mai departe presedintele Romaniei. Daca Ion Iliescu va invata ceva din acest gest, va fi spre binele democratiei. Ba chiar si spre binele sau".

Au trecut treisprezece ani de la publicarea aces- tui editorial. Un alt presedinte, Traian Basescu, e tinta unei initiative de suspendare. Recitind editorialul "Lectia PNTCD", mi-am dat seama ca mare lucru nu s-a schimbat pe malu- rile Dambovitei. Daca inlocuim PNTCD cu PSD, si pe Ion Iliescu cu Traian Basescu, editorialul poate fi publicat ca un comentariu la suspendarea de azi.
Cu o precizare, absolut necesara:
Ion Iliescu n-a invatat atunci nimic din lectia PNTCD.
Urmarea:
A pierdut alegerile din 1996.
Va invata Traian Basescu ceva din "Lectia PSD"?
Dupa opinia noastra, nu.

Urmarindu-i gesturile si declaratiile din ultimul timp, constati uluit ca domnia sa a fost atins iremediabil de sindromul Omului providential. Luand in serios, ca si Ceausescu, inimaginabilul Cult al personalitatii din media, urmare a indicatiilor Sectiei de Presa si Propaganda de la CC al Presedintiei, Traian Basescu e convins ca tot ceea ce i se intampla azi nu e si rezultatul unor greseli comise in cei doi ani de mandat, la loc de frunte situandu-se incalcarea Constitutiei, ci exclusiv rodul unui complot al unor forte reactionare impotriva Celui Mai Iubit Fiu al Poporului.
Cand un conducator se crede sincer, ca Traian Basescu, deasupra Parlamentului, deasupra clasei politice, dincolo de Bine si de Rau, pentru ca intrupeaza, in fiinta sa de carne si muci, nazuintele Poporului, nici o lectie nu ii e de folos.

P.S. Grigore Cartianu. Loco. "Dusurile, chiar si rare, fac bine la gramatica" (Aristotel "Metafizica")
×
Subiecte în articol: editorial iliescu pntcd ion