x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Tămăduitoarea... lege a Slujirii

Tămăduitoarea... lege a Slujirii

de Maria Timuc    |    05 Noi 2011   •   21:00

Ralph Waldo Emerson a spus ca "una dintre cele mai frumoase compensatii ale acestei vieti este ca nimeni nu poate incerca sa dea un ajutor sincer cuiva fara a se ajuta pe sine... Slujiti si veti fi slujiti". O minte ca alui Emerson n-a gandit despre "ajutorul sincer" si despre "slujire" doar de dragul cuvintelor, cat pentru ca a recunoscut in asta una dintre marile legi ale Universului. Este legea mis­ca­rii energiei, legea schimbarii, legea da­rurilor si a creativitatii, dar si legea iu­birii aproapelui. Una si aceeasi fa­te­ta a existentei, exprimata in multe fe­luri, ne poate schimba vietile daca in­telegem complexitatea din spatele simplitatii ei si maretia din umbra aparentei sale micimi.

Daca "a sluji sin­cer" si a ajuta sincer pe cineva inseamna a te ajuta pe tine insuti, ce putem intelege in clipa in care vedem privatiunea, nelinistea, deprimarea, abuzul, violenta, agresivitatea, ten­din­ta oamenilor de a-l lovi pe altul mai mult decat a-l sluji? Probabil faptul simplu ca nu slujim si nu ajutam sin­cer. Nu daruim cu inima, ci cu min­­tea. Nu mai actionam din buna­ta­te, ci din interes. Nu luminam ziua, cli­pa si viata celuilalt din dragoste, ci mai degraba ne trezim prinsi in asteptarea ca ceilalti sa ne slujeasca din inima, ceilalti sa se schimbe pentru ca noi sa fim fericiti, ceilalti sa ne iu­beasca pentru ca noi sa iubim, cei­lalti sa gandeasca si sa actioneze cins­tit si cu dragoste. Or, tocmai in asta-i as­tep­ta­rea noastra sterila, beteaga, intr-o ase­me­nea asteptare nu facem decat sa ne scufundam in abisurile dis­tru­ga­toare ale unei lumi din care nu putem scapa decat in clipa in care vom intelege ca legea energiei este aceeasi cu legea darurilor. Iar legea darurilor este asta: "Slujiti ca sa fiti slujiti".

Noi nu putem visa o lume mai buna doar asteptand ca altii s-o faca. Nu putem simti iubirea pentru ca ne iubeste altcineva si nu putem fi niciodata buni sau nu putem primi in traire, in inima, in experienta interioara bunatatea fara ca noi sa fim aceia care dau ceea ce asteapta de la altii. Sa iubesti daca vrei sa fii iubit. Sa dai siguranta daca vrei sa te simti in siguranta. Sa te porti cu bunatate in toate situatiile vietii, fara nici o ex­cep­tie, chiar si in acelea in care... raul pare sa te distruga pe tine; iata care este taina transformarii de sine. Iata care este taina iesirii din apasatoarele cotloane ale depresiilor, ale caderi­lor in iadurile launtrice, taina "sim­ti­rii" pe care o asteptam cu febrilitate din lume. Caci asta-i problema vietii, asta cautam cu totii, orice altceva am cauta in afara noastra. Fie bani sau lucruri, fie sex sau prestigiu, fie cres­te­re spirituala sau materiala, noi cau­tam sa "traim" starea de bine, de bu­cu­rie, de fericire ce apare din im­pli­ni­rea cu pricina. Dar, iata, legea curge­rii energiei, legea atat de evidenta a existentei ne taxeaza pentru asteptare, pentru neumultumire, pentru egosim si pentru perturbarea cu­ren­tilor vietii, care fac ca floarea sa... infloreasca si fiinta evoluata sa devina constienta de sine.

Pentru ca noi sa ne revigoram, sa iesim din criza, din depresie, din ali­e­narea si nemultumirea in care ne-a adus egosimul trebuie sa incepem drumul catre noi insine de la... noi insine. Sa fim primii care-i zambesc altuia. Sa spunem primii "mul­tu­mesc". Sa spunem "buna dimineata" cu sinceritate si cu bucurie, constienti de faptul ca-n celalalt intalnim spiri­tul vietii, care primeste viata prin darul nostru mic. Daca un om ca­tra­nit si-a descretit fruntea intr-o zi pentru ca te-a intalnit, ai intrat, deja, in fluxul fastuos al darurilor si tie ti-ai dat... un strop de vitalitate. Sa fim primii care mangaie, caci acum suntem primii nemultimiti pentru ca nu suntem mangaiati. Sa fim primii care incurajeaza si il conduc pe cel mai mic si mai slab catre putina bucurie.

In toate activitatile umane, de la gatit si pana la curatenie, de la zambit si pana la sustinerea reala si sincera a drumului altui om catre inaltimi si creativitate noi putem sluji. Putem gati cu dragoste, putem ingriji florile cu dragoste, putem curata casele noastre de dragul celor din jur, care se vor bucura pentru asta. Ne putem juca de drag cu copiii si cu animalele, putem sari in ajutorul unui batran; toate aceste lucruri facute din inima ne pot schimba vietile. Noi le facem oricum, dar faptul ca le facem din obligatie, din interes sau chiar din egosim si din mandrie ne sapa in suflete gropi adanci si carari catre suferinta. Sa facem sincer, cu inima orice facem este taina tainelor vietii si puterea prin care ne putem ridica din orice stare disperata a vietii.

×
Subiecte în articol: editorial