x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Tâmpiţii Europei. Aşa ne vede Bruxelles-ul

Tâmpiţii Europei. Aşa ne vede Bruxelles-ul

de Petru Calapodescu    |    11 Noi 2012   •   14:45

Nişte funcţionari de la Bruxelles au venit iarăşi la Bucureşti spre a verifica, în perspectiva unui nou Raport privind justiţia, modul în care băştinaşii de pe Dâmboviţa îşi fac temele. Ca de obicei, delegaţii au stat de vorbă cu şefii de la Parchetul General, de la DNA şi CSM, n-au ocolit nici Ministerul Justiţiei. Mai puţin timp au avut spre a vedea cum decurg lucrurile acolo unde se administrează efectiv actul de justţie, în instanţe şi în parchete. De astă dată, spre deosebire de precedentele ocazii -  când rostul misiunii s-a vădit a fi mai ales, la intoxicările Monicăi Macovei, elogierea, nesusţinută de argumente solide, a Ministerului Public gestionat de Codruţa Kovesi, a DNA-ului condus de Daniel Morar şi punerea la zid a Parlamentului -, în prealabil au avut loc câteva stridente presiuni asupra Bucureştiului. Unde guvernarea nu mai e portocalie.

Au fost, mai întâi, imixtiunile grosolane din perioada referendumului de demitere a lui Băsescu, când oficiali ai UE s-au făcut de râs, dar au deturnat voin'a electoratului,  preluând, mai cu seamă prin vocea comisarului Viviane Reding, dar şi a lui Barroso, de la trompetele pedeliste gogoriţele cu lovitura de stat, cu arestarea judecătorilor CCR, cu zdobirea statului de drept. Comedie şi deopotrivă parşivenie, cărora însă Guvernul actual nu i-a făcut faţă cu hotărâre.

Acum, poteca pentru misiune a fost deschisă de secretarul general al CE, Catherine Day, care, cu aceeaşi lipsă de tact şi impregnată de partizanat, a somat-o pe ministrul Mona Pivniceru să-i pună de urgenţă la dispoziţie (?!?) date din dosarele lui Laszlo Borbely, Şerban Brădişteanu, Gigi Becali sau Adrian Năstase. După cum se vede, dosare privind exclusiv adversari ai lui Băsescu. Pe stimata doamnă, preocupată de MCV, n-au interesat-o dosarele a numeroşi pedelişti (Falcă & Co) puse la murat, nu o deranjează că DNA nu mişcă din loc plângerile penale ale Guvernului privind abuzurile şi fraudarea fondurilor, inclusiv a celor europene, comise la ministerele conduse de Elena Udrea, Anca Boagiu, Videau etc. I se pare normal acestei doamne, pentru că vorbim de Adrian Năstase, şi ca ÎCCJ să tărăgăneze de 4 luni redactarea horărârii, oprindu-i astfel accesul la CEDO. Nu o deranjează nici că, straniu, CSM a tergiversat numirea ministrului justiţiei, iar mai nou uzează de tertipuri ieftine spre a amâna numirea noilor şefi la Parchetul Peneral şi la DNA, menţinând cât mai mult în post conduceri interimare obediente lui Băsescu.

Este evident că misiunea Comisiei Europene a venit la Bucureşti chitită să "constate" că România nu e încă aptă să intre în Spaţiul Schengen, dar asta cam ştiam deja. Agresivitatea crescândă şi ofensatoare a unor oficiali de rang superior de la Bruxelles mai are, însă, şi o altă miză, de actualitate. Garnitura din vârful UE va fi supusă şi ea, în curând, alegerilor. Începând cu preşedintele CE şi cu ajutoarele sale imediate, înalţii funcţionari sunt deja în competiţie electorală. Fie spre a-şi păstra posturile, fie spre a se căţăra într-un fotoliu chiar mai important.Nici unuia nu-i convine se se întoarcă la el în ţajă, la cine ştie ce slujbuliţă, după ce au fost jupânii Europei. Dar, pentru asta, trebuie să convingă în alegeri, să demonstreze că ei şi nu alţii sunt promotorii şi apărătorii valorilor europene şi ai principiilor democratice. Şi au nevoie de o tobă pe care să o bată. I-au găsit pe români, i-au luat de tâmpiţi - că nu văd altă ţară să le permită atât de multe - şi+şi fac jocurile. Chiar cu riscul de a genera şi consolida în România un curent eurosceptic.

×