x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Taxarea inversă: lovitură finală dată producătorilor!

Taxarea inversă: lovitură finală dată producătorilor!

de Ilie Serbanescu    |    25 Iul 2011   •   21:00

Numai producator sa nu fii in Romania! Ai toate belelele pe cap. Esti asaltat de perceptori, esti ridiculizat de importatori, esti jecmanit de intermediari, esti gatuit de comercianti! Ca efect, au si ramas extrem de putini producatori! De aceea, nici economie nu mai exista. Caci acel ceva in care 70% reprezinta consum si abia 30% productie nu poate fi numit economie si nici nu poate functiona, dupa cum se si vede de altminteri de la o posta!

Si daca mai esti cumva si pro­ducator agricol este inca si mai rau! Caci belelele sunt si mai multe, si toate sunt la superlativ. Cu cat producatorii sunt mai mici, resimt mai puternic lipsa resurselor financiare pentru reluarea productiei, precaritatea dotarilor tehnice, oprimarea din partea intermediarilor in con­di­tiile absentei (deliberate) a organizarii pietelor, presiunea birocratiei, minciuna autoritatilor cum ca sprijina agricultura, povestea si mai gogonata a sustinerii sectorului cu fonduri europene!

De departe insa cea mai apa­sa­toare este presiunea permanenta a intermediarilor care ii jefuiesc pur si simplu pe producatori, ce sunt pri­mele victime atat ale recoltelor slabe rezultand din conditii meteo nefavorabile, cat si deopotriva ale eventualelor recolte bune rezultand din conditii meteo favorabile, dar anulate de preturile de achizitie de batjocura impuse de intermediari. Acestia din urma ies, oricum si ori­cand, bine fie pe seama pro­du­catorilor, fie pe seama consumatorilor, fie pe seama statului si, de fapt, pe seama tuturor acestora!

Presiunea intermediarilor a crescut enorm cu trecerea anilor. Si sta­tul, ajuns falit din cauza indatorarii pe care FMI i-a inlantuit-o in jurul ga­tu­lui, s-a decis sa faca ceva in ce-l pri­ves­te: a propus si a obtinut de la Co­mi­sia Europeana aprobarea sa introduca temporar in privinta unor ce­reale si plante tehnice asa-numita ta­xare inversa. Viza este plata TVA! Prin diferite masinatiuni – achizitii de re­colte direct de pe camp la preturi derizorii si fara acte, exporturi fictive si importuri neinregistrate (de multe ori fiind vorba de marfa plimbata putin peste granita si reintoarsa in tara fara a fi inregistrata), van­zari/cumparari de catre firme fantoma – intermediarii lasau statul de Popa-Prostu’ in materie de TVA. O groa­za de firme fantoma isi cereau re­cu­perarea TVA si, avand de cele mai multe ori acoperiri politico-cliente­lare, isi si obtineau aceste recuperari, dupa care dispareau din peisaj.

In principiu, asa-zisa taxare inversa le rapeste acestora obiectul muncii, pentru ca toti cei aflati pe lantul de intermediere nu mai factureaza TVA (de fapt, mai precis, o aplica, dar concomitent o si deduc), nemaiavand ce jonglerii sa faca cu TVA-ul. Oricum, nu mai au ce rambursari de TVA sa ceara statului. Acesta din urma isi incaseaza TVA-ul deoarece, la capatul lantului de intermediere, consumatorul final suporta costul aprovizionarii plus TVA aferent intregii valori.

Dar, evident, de Popa-Prostu’ ramane acum producatorul! Situat la inceputul lantului, el nu mai poate factura TVA intermediarului si deci nu mai are din ce sa-si deduca direct cheltuielile cu TVA facute pentru achizitionarea tuturor input-urilor sale agricole necesare productiei (seminte, utilaje agricole, lucrari agricole, ingrasaminte). In taxarea in­versa, producatorul devine cel ce ur­meaza a-si recupera TVA de la stat! In regimul normal, intermediarii ajungeau in situatia asta! Acestia aveau insa forta de a-si obtine recuperarea, dovedindu-se ca realizau chiar mai mult decat ar fi trebuit, prin pagubirea statului.

In taxarea inversa, statul se apara de aceste pagube, dar il face complet dependent de el (respectiv de recuperarile de TVA) pe producator. Ca­ruia numai aceasta nenorocire nu-i mai trebuia pe cap, mai ales in conditiile capacitatilor sale precare de a se lupta cu statul pentru drepturile proprii! Asa ca intermediarii vor da ultima si definitiva lovitura producatorilor! Acestia din urma – care, intr-o economie normala, ar trebui sa fie cei dintai! – vor pieri de tot! FMI si guvernul vor obtine o mi­nunata victorie: evaziunea fiscala va scadea, nu de alta, dar nu va mai avea ce productie sa paraziteze!

×