x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Teama de mâine

Teama de mâine

de Daniel Apostol    |    17 Aug 2020   •   07:30
Teama de mâine

Anul 2020 începuse cu mult pesimism chiar și în absența semnelor că pandemia Covid-19 (despre care în ianuarie încă nu se vorbea) va lovi crunt nu doar starea de sănătate a lumii, ci și economia ei. La Forumul Economic Mondial de la Davos, raportul PwC CEO Global Survey sublinia nivelul record al pesimismului manifestat de directorii generali față de evoluția economiei globale din acest an. Cei mai mulți conducători de companii trăiau în ianuarie cu teama unei “încetiniri” a economiei globale, din cauza “incertitudinilor privind tratatele comerciale, a problemelor geopolitice și în contextul lipsei unui acord internațional cu privire la modul de abordare a schimbărilor climatice.

         Iar pandemia Covid 19 nu-și spusese cuvântul încă. Astăzi, la 8 luni după Ravos, neîncrederea și teama de viitor a antreprenorilor și liderilor din economie și business sunt încă și mai accentuate. Potrivit celui mai recent studiu Deloitte CE CFO Survey, directorii financiari din Europa Centrală au atins un nivel record de pesimism. Singura certitudine cu care trăim este că pandemia de COVID 19 încă guvernează viața economică și socială a planetei. Iar incertitudinile economice și financiare create de această certitudine conduc la scăderea accentuată a încrederii șefilor financiari în evoluția economiei și a întregului mediu de afaceri. Procentul celor care percep un nivel ridicat de nesiguranță a crescut la 70%, de la 36%, anterior pandemiei. Potrivit studiului citat, aproape trei sferturi dintre participanți au declarat că sunt mai puțin optimiști cu privire la perspectivele financiare ale companiei lor decât înainte de pandemie, polonezii fiind cei mai pesimiști (79%), urmați de români (75%).

         Potrivit studiului, cea mai mare amenințare la adresa companiei în următorul an este, în opinia directorilor financiari, reducerea cererii, 62% dintre firmele testate confruntându-se cu scăderea veniturilor.

         În același timp, și 50% dintre antreprenorii din Europa Centrală și de Est se așteaptă la declinul economiei globale în următoarele 12 luni, iar mai mult de jumătate (53%) dintre ei estimează scăderi ale veniturilor în următorul an, potrivit sondajului PwC EMEA Private Business Survey 2020.

         Asigurarea lichidității e “urgența zero”: restructurarea gestionării capitalului de lucru, utilizarea noilor tehnologii, disponibilizările sunt la ordinea zilei, crescându-le multor oameni teama de ziua de mâine.

 

×