x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Tehnica de gestionare a crizelor de viaţă

Tehnica de gestionare a crizelor de viaţă

de Maria Timuc    |    09 Oct 2011   •   21:00

Diferiti oficiali anunta o revenire dramatica a crizei financiare, altii se intrec in a aduce dovezi care atesta ca vine sfarsitul lumii in anul 2012. O multime de "sperietori" atarna peste capetele noastre zi de zi si, pe langa cele colective, aproape intotdeauna pasibile sa ne induca frica, nesiguranta, neincredere, furie sau depresie, avem fiecare tot felul de sperietori personale. Pierderea unor fiinte dragi, divortul, separarea, ranirea, imbol­na­virea, accidentul, probleme in re­latiile cu cei dragi, cum ar fi copiii. "Toate aceste evenimente grave au ca rezultat o tulburare emotionala. Ce tehnici pot fi folosite pentru a ne descurca in fata acestor experiente", se intreaba David Hawkins, un psi­hia­tru renumit, cercetator al starilor inal­te ale constiintei, in cartea sa "Vin­decare si recuperare" (Ed. Cartea Daath)?

Cum ne descurcam in fata unei crize financiare adevarate si cand intrebam asta nu ne gandim la actiunile exterioare, ci la felul in care ne descurcam cu emotiile ce navalesc peste noi in conditii de criza? "Este surprinzator ca singurul lucru care trebuie gestionat in cadrul acestor evenimente catastrofale este energia emotiilor. Daca studiem experienta, observam ca nu evenimentul care s-a petrecut in lume este problema, ci felul in care noi ne simtim in relatia cu el. Ceea ce conteaza este reactia emotionala la evenimente", spune David Hawkins. El subliniaza cat se poate de insistent ca nu exista nici o catastrofa majora si ca evenimentele sunt gestionate intr-un mod mecanic o data ce sunt eliminate sentimentele negative pe care le avem in relatia cu ele. Sensul oricarui eveniment distructiv este tocmai acesta: faciliteaza eliberarea emotiilor negative din subconstient. Aceste emotii sunt cele care ne tin legati de probleme si ne tin la nivelul de constiinta al proble­melor. De indata ce acceptam ca evenimentele exista doar pentru ca noi sa eliberam energia negativa a emotiilor subconstiente, de indata ce acceptam aceste emotii in totalitate, suntem constienti de existenta lor, incetam, in acelasi timp, sa proiectam cauza lor in lume, se produce automat o crestere a propriului nostru nivel de constiinta, ceea ce face ca solutiile sa apara de la sine.

Daca ne aflam intr-o stare de criza sau intr-o stare emotionala dificila va fi folositor sa "acceptam ca nu avem ce sa facem in legatura cu evenimentele si sa incetam sa ne dorim a le intelege". Cautarea solutiilor in minte pare a fi sortita esecului; este greu de crezut ca mintea care a creat problema o poate rezolva, asa incat a accepta emotiile suprimate, care au gasit o usa de iesire prin evenimentul critic, inseamna a accepta sa ne vindecam. "Nu mai opune rezistenta. Nu mai respinge criza, de orice fel ar fi ea", acesta-i tratamentul pentru emotia de criza. Nu te mai impotrivi evenimentelor si, prin renuntarea la impotrivire, apare acceptarea, dar si curgerea fireasca a energiei care a zacut in subconstient. Evenimentul (criza de orice fel) este o oportunitate pentru descatusarea energiei emotionale suprimate! Ceea ce se intampla are loc intotdeauna in constiinta, indiferent de evenimentul exterior pe care-l credem responsabil de problemele noastre. Spunandu-le "da" emotiilor coplesitoare pe care le traim intr-o situatie de criza, privindu-le ca pe o oportunitate de descatusare a energiei emotiilor, acceptandu-le, noi ne putem vindeca anumite rani grave in numai cateva minute si chiar secunde, cum spune Hawkins, si nu doar rani emotionale, ci si fizice. In cartea citata mai inainte Hawkins vorbeste in detaliu despre felul in care si-a vindecat boli grave, unele considerate incurabile, prin acceptarea totala si neconditionata a emotiilor. "A spune da sentimentului face ca energia sa se elibereze." A-i spune da oricarui sentiment, oricarei trairi interioare negative, oricarei frici, manii sau stari coplesitoare, fie legata de criza financiara, fie de alte tipuri de criza, inseamna a inceta sa opunem rezistenta si a inceta sa controlam cu mintea experientele vietii. Cand abandonam controlul, constatam ca exista altceva, dincolo de minte, dincolo de tot ce cunoastem, un "aspect infinit", care s-a ocupat de noi intotdeauna. Durerea vine din opunerea rezistentei. Crizele de viata incearca sa ne aduca in punctul in care ne abandonam vointa proprie si iluzia ca noi ne-am rezolvat singuri problemele; vom constata doar ca noi am creat problemele, durerile si tortura emotionala si puterea minunata care le poate vindeca se arata in intreaga ei stralucire.

×