In timp ce canicula se apropie de sfarsit, viata politica, dupa vacanta, intra sub cod portocaliu si cod rosu. Dupa epuizarea vacantelor , exotice sau locale, oamenii politici se pregatesc pentru noul sezon, ce va incepe la 1 septembrie. Pana atunci, vor mai fi scoli de vara, intalniri ale parlamentarilor, evenimente organizate de tinerii din organizatii, ocazii cu care vor fi lansate si testate mesajele din sezonul politic toamna/iarna.
Ca de obicei, pe teritoriul nostru, vara, se face pregatirea si pentru alegerile din Ungaria. Daca anii trecuti, Traian Basescu l-a sprijinit, direct, pe Viktor Orban, anul acesta, el a decis sa-l sprijine indirect, atacandu-l pe liderul Jobbik, concurentul sau la viitoarele alegeri, pentru voturile dreptei in Ungaria. Sa ne intelegem, pe fond, avea dreptate. dar ar fi avut dreptate, pe aceleasi teme, si anul trecut si acum doi ani...
Vor reincepe discutiile despre amendamentele la Constitutie. Mesajul lui Basescu a fost, de data asta, ne-echivoc - sursa de inspiratie sa fie Constitutia de la 1923. De acord, dar constitutia aceea nu tine seama de referendumul cu unicameralul si cu cei 300 de parlamentari, mentinand sistemul bicameral! In ceea ce priveste stabilitatea politica interbelica, daca-mi aduc bine aminte, durata de folosinta a unui guvern a fost, in medie, cam de un an. Cand se supara, regele numea un nou prim-ministru, care forma un nou guvern, care organiza noi alegeri parlamentare, pe care, culmea, le castiga. Poate ca acest modelul l-a impresionat pe Basescu.
In timpul asta, multi oameni se intreaba cum va arata acordul cu FMI, ce fel de constrangeri vor fi adaugate, cum se vor rezolva problemele din sanatate, cand vor fi micsorate costurile cu munca sau cand se va rezolva smecheria cu insolventa.
Din pacate, se vede inca o data, guvernul si Basescu au agende complet diferite. In timp ce guvernul incearca sa adune si sa lipeasca cioburile economiei, Basescu se plimba pe la targuri si ocoale, explicand ca tara ar merge mai bine fara guvern si fara cei 1200 de primari, declarati incompatibili.
PS Daca au ajuns in situatie de incompatibilitate o treime din primarii tarii, nu inseamna ca legea nu a fost bine calibrata si ca ea ar trebui corectata?