x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Testul IQ

Testul IQ

de Tudor Octavian    |    05 Mai 2006   •   00:00
Testul IQ

Anuntul din geam era cat se poate de clar: "Angajam fete cu picioare lungi, salarii occidentale".

Totusi, Vasile B. a intrat si l-a intrebat pe portar unde se dadea testul de inteligenta pentru firma straina. Logic, portarul ar fi trebuit sa-l trimita sa mai citeasca o data anutul. Dar nu l-a trimis. S-a uitat cu o cautatura plictisita, de expert care stia ca perfectiunea nu exista, la tenisii lui Vasile B., a clatinat sceptic din cap si a aratat cu mana spre o usa. La o masa cu un design foarte modern, sapte barbati isi faceau de lucru. Unul din ei l-a invitat sa ia loc pe scaunul din fata comisiei, la fel de modern ca si masa, si i-a dat sa completeze in engleza o fisa, care avea doar doua rubrici: "Ce lungime are Amazonul" si "Cat castiga pe luna Andreea Esca?". La prima rubrica, Vasile B. a trecut 10.000 de euro, iar la a doua, 3,14 km si 127,5m. Dupa ce a terminat, si-a dat seama ca ar fi trebuit sa scrie invers, dar comisia a fost multumita si s-a trecut la testul propriu-zis, care consta in adunari si scaderi de farfurii si pahare, cum ar fi "Daca ai de spalat 11 farfurii si spargi 2, cate ti se retin din leafa?". Vasile B. a scazut 2 din 11 si raspunsul corect a fost 9, raspuns pe care comisia l-a punctat maxim, masurandu-l pe candidat din cap pana-n picioare cu mult interes. "Ce studii aveti?", a intrebat cu vadita prietenie in germana presedintele comisiei. "Universitare, postuniversitare, specializari si doctoratul", a raspuns Vasile B. Membrii comisiei s-au uitat cu entuziasm unii la altii si au conchis ca s-ar putea sa mearga. "Va angajam un timp de proba - a zis presedintele ganditor, semn ca-si asuma toata responsabilitatea pentru decizie - , dar testul il ducem pana la capat, nu-i asa?!" Vasile B. a raspuns ca n-are nimic impotriva. "Sunteti o persoana extrem de inteligenta - a mai zis presedintele - si compania noastra e onorata sa va angajeze cu un salariu occidental. Fiecare membru al comisiei va va adresa inca o intrebare personala, in scris. Raspundeti tot in scris in ce limba de larga circulatie doriti sau cu voce tare. E alegerea dumneavoastra. Nu e o violare a intimitatii, ci doar o chestiune de rutina. Cum ati observat, nici nu ne-am mai uitat la picioare. Lungi sau scurte, la noi competenta are prioritate."

Pe Vasile B. nu-l mai mira nimic. Implinea 60 de ani. Era somer de mai bine de un an si toate eforturile pentru slujbe de inalta calificare veneau cu aceleasi conditii: sa fie fata si sa aiba picioare lungi. Pentru prima oara, de cand umbla nauc dupa un contract, dadea si un test de inteligenta. Desi doua intrebari formulate in italiana erau exagerat de personale - membrii comisiei remarcasera ce gura senzuala avea Vasile B. si-i dadeau intalnire la un club gay - , a raspuns romaneste la toate in acelasi fel: "Pe ma-ta, dobitocule".

Presedintele comisiei i-a strans mana si l-a felicitat pentru doctorat. "Veti spala cesti, farfurii si pahare la bufetul companiei, douasprezece ore zilnic si veti fi platit numai doua ore, dar cu salariu occidental. Romanii trebuie ajutati sa se integreze, oricat de mult ne-ar costa asta."

×
Subiecte în articol: editorial vasile