Cred ca avem de-a face cu o intoarcere la 180 de grade a presedintelui Basescu, fata de mesajul transmis in campania electorala. Aflat la volan, pe marginea axei Washington - Londra - Bucuresti, in plina viteza, el a facut o miscare destul de riscanta: stanga-n loc. Efectele nu apar in politica imediat.
Discursul presedintelui Basescu din 30 martie 2005 m-a surprins total. Si cred ca va fi unul de referinta pentru judecarea mandatului sau. El a lamurit in direct, prin intermediul televiziunilor, ceea ce banuiam doar. Si anume ca nu este un anticomunist convins. Pentru ca a fost liderul opozitiei la alegerile din 2004 si se opunea vehement "sistemului ticalosit" al PSD, am crezut ca Basescu e de dreapta. Ca vrea cu orice pret capitalism, ca vrea deschiderea arhivelor Securitatii, ca va fi un personaj providential pentru Romania.
Dar presedintele a facut o afirmatie care mi-a intors pe dos rationamentul. A lasat sa se inteleaga ca nu toti anii de comunism ar trebui condamnati. Cu alte cuvinte, am avut comunism bun si comunism rau.
Cred ca avem de-a face cu o intoarcere la 180 de grade a presedintelui Basescu, fata de mesajul transmis in campania electorala. Aflat la volan, pe marginea axei Washington - Londra - Bucuresti, in plina viteza, el a facut o miscare destul de riscanta: stanga-n loc.
Efectele nu apar in politica imediat. Vom vedea cu totii daca omul politic Traian Basescu s-a asigurat cand a facut aceasta intoarcere brusca. Pentru ca noi, ziaristii, suntem ca politistii care sanctioneaza neregulile din traficul politic, ii aduc aminte presedintelui ca inapoia axei de pe care tocmai s-a intors e doar Belarus si Moscova. Care nici ele nu condamna comunismulâ¦
Basescu a mizat probabil pe instinctul lui politic, despre care majoritatea crede ca este unul exceptional. Demn de nivelul celui pe care il are Ion Iliescu.
Ratiunile schimbarii totale a mesajului ar putea fi urmatoarele. Unu: Basescu vrea cu orice pret sa-si conserve sansele de a mai fi presedinte inca un mandat. Si face un compromis urias, incercand sa atraga de partea sa un electorat ce nu l-a votat in 2004, dar care poate fi captat cu astfel de mesaje. El rupe astfel o bucata mare din cozonacul lui Ion Iliescu si inca una de la Vadim Tudor. Doi: sa evite cu orice chip traseul urmat de Emil Constantinescu, care a fost invins de "mafia securisto-comunista". Trebuie sa recunoasteti ca asa ceva nu ne-am fi asteptat sa auzim de la fostul lider CDR si sef al statului. Anume ca mai ramane de vazut daca tot ce inseamna comunism e condamnabil.
Traian Basescu imbratiseaza live, cu un mesaj subliminal bine ticluit, teoria comunismului cu fata umana a lui Ion Iliescu. Sa ne aducem aminte de vorbele lui Iliescu: Ceausescu a fost cel care a intinat nobilele idealuri ale comunismului. Cuplul Elena si Nicolae Ceausescu n-a avut nimic de-a face cu valorile comunismului stiintific.
Sentimental si sensibil cum il stim, plangand la Muzeul Holocaustului si la retragerea la schi a lui Stolojan, Traian Basescu s-a intors la Ion Iliescu. La vechile valori pe care le-au impartasit un an si jumatate in FSN. Mai ales acum, cand a fost alungat cuplul Dana si Adrian Nastase, care a intinat nobilele idealuri ale social-democratiei.
Comunismul? A avut si parti bune, pare sa spuna fostul FSN-ist, numit de Iliescu ministru al Transporturilor in Guvernul Stolojan. Dupa raderea lui Petre Roman cu ajutorul minerilor, ajunsi la Bucuresti pe calea ferataâ¦
In comunism erau locuri de munca, in timp ce economia mincinoasa ne ducea la prabusire. Se repartizau locuinte familiilor in blocuri noi, construite pe terenurile caselor confiscate sau demolate ale celor ucisi la Canal, Gherla sau in beciurile Securitatii.
Sub glazura dulce-amara a comunismului, e un lac de sange si de cranii, domnule presedinte!
Era bun comunismul⦠cu blugi, cafea si tigari vandute pe sub mana de vaporenii avuti. Noua, fraierilor de pe uscat, cei cu 6 ore de curent electric pe zi, cu un program infect la televiziune, cu cenzura, cu frig in
case si frigiderele goale.
Daca a avut comunismul vreo perioada fasta in Romania, o pot spune doar cei care judeca prin stomac. Care s-au bucurat de un Pepsi, un Kent si o friptura intre â68 si â74. Cei care judecau cu propria constiinta nu puteau accepta sub nici o forma constrangerile criminale din perioada comunista. Mai ales interdictia de a gandi. Cu tezele din 30 martie, Basescu isi ia adio de la elita intelectuala, de la societatea civila si de la cei cu destine distruse de comunism, care l-au votat. "Ce blestem o fi picat pe poporul asta, sa aleaga intre doi comunisti?", ii spunea Basescu lui Nastase la confruntarea finala din 2004. Cata dreptate avea comunistul care a devenit presedinte.