x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Tinereţea minţii, tinereţea corpului

Tinereţea minţii, tinereţea corpului

de Maria Timuc    |    11 Mar 2012   •   21:00

Sa citesti in fiecare zi un ziar in­seamna sa-ti mentii neuronii ac­tivi, vii, tineri; e un remediu im­po­tri­va bolilor batranetii, in special impotriva deteriorarii me­moriei, spun oamenii de stiinta. Iata un remediu la indemana noastra, mai ieftin decat medicamentele si cu efecte secundare sau adverse minime. A citi un ziar in fiecare zi e un bun antrenament pentru creier, dar avem la indemana si remedii ceva mai subtile, capabile sa revigoreze deopotriva neuronii, ca si intre­gul corp omenesc. "Ti­ne­retea reala nu depinde de tineretea corpului – tineretea inseamna vi­goare si activitate a mintii fara in­trerupere si tot mai mult interes in problemele umane, permanenta as­pi­ratie si e cert in ceea ce pri­veste viata viitorului pe aceasta pla­neta ca starea aceasta a mintii, oda­ta stabilita, va revigora cons­tant, recupera si reintineri corpul", spune Prentice Mulford, un cunoscut initiat in tainele mintii, in cartea sa "Scrieri" – Volumul II, Ed. Leda, 2005.

Asadar, tineretea nu este atat o stare a corpului, cat una a min­­tii. Daca oamenii reusesc sa-si men­ti­na mintea vie, acapa­ra­ta si interesata mereu de existenta, implicata si activa, nu doar ca ne vom bucura de o memorie tanara, dar ne vom pastra cat mai mult timp ti­ne­re­tea fizica. Interesul mintii noastre pentru frumusetea naturii, dar si repausul mintii, odihna ei, preocuparea pentru pentru tot ce in­curajeaza si bucura viata sunt un soi de "creme secrete" pentru in­ti­ne­rirea corpului. Cre­mele destinate fiintei interioare nu se aplica la saloanele de cosmetica, nu costa cat un palat, in schimb ne cer prezenta de spirit si alegerea de a ni le aplica singuri si in cunostinta de cauza.

Multi oameni care nu-si arata varsta socheaza prin distanta prapastioasa dintre varsta biologi­ca si cea fizica (e clar ca-i vorba si de o varsta psihica aici); ei arata cu zece, chiar 20 de ani mai tiuneri decat sunt. Ei si-au facut un singur tip de operatie estetica: operatia propriei minti. Genele ajuta uneori, dar mintea viguroasa, vie, frumoasa, capabila sa guste viata si sa-i vada partile delicate si da­ta­toa­re de bineucvantare, transfor­ma batanetea in tinerete si ridurile in expresii blande ale frumusetii in­te­ri­oare. Se spune ca rasul si plan­sul lasa pe fetele noastre aceleasi urme, creeaza aceleasi riduri, dar emotia rasului si emotia plansului fac diferenta dintre fericire si suferinta, iar in corp consecintele rasului si ale plansului (cu unele exceptii, despre care putem vorbi alta data) fac diferenta dintre sanatate si boala sau dintre ti­ne­re­te si batranete. Asadar, ridurile de ras intregesc si spiritualizeaza frumusetea, pe cand cele de plans in­tuneca chipul si accentueaza sta­rea de batanete.

Starile noastre interioare, emotiile, gandurile pe care le intretinem ne schimba in mod cert fizionomia; nu avem nevoie de dovezi stiintifice pentru a intelege ce important este sa ne intretinem mintea pozitiva, caci simplul fapt de a ne privi in oglinda cand suntem fericiti este demonstratia imediata a faptului ca gandurile si emotiile frumoase ne fac frumosi la orice varsta si, cel putin pentru moment, reusim sa intinerim.

×