x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Tineri la bătrâneţe, bătrâni la tinereţe

Tineri la bătrâneţe, bătrâni la tinereţe

de Maria Timuc    |    09 Aug 2011   •   21:00

Un studiu referitor la caracteristicile psihologice ale centenarilor arata ca ei impartasesc anumite trasaturi; optimism, un simt al umorului deosebit, capacitatea de a se bucura de viata, abilitatea de a vedea frumusete acolo unde altii vad uratenie si o apreciere a placerilor simple ale vietii, precum si satisfactie in viata cotidiana", spun Noelle C. Nelson si Jeanine Lemare Calaba in cartea lor, "Puterea Aprecierii" (Ed. Livingstone).

Cheia longevitatii si chiar cheia artei de a imbatrani frumos, se poate spune si a imbatrani cu gratie, este optimismul sau capacitatea noastra de a vedea partile placute ale vietii. Aprecierea lucrurilor si a vietii ne lungeste zilele si atunci cand ne dor oasele, cand ne vedem ridurile mai consistente in oglinda, cand pare ca nu mai suntem atragatori si seducatori, cand ne chinuieste reumatismul sau tensiunea arteriala. Perceptiile noastre pozitive ne ajuta sa ne mentinem tonusul in conditiile in care corpul pare obosit si consumat. Traim mai mult daca gandim pozitiv, imbatranim cu gratie daca suntem optimisti si daca placerile simple ale vietii izbutesc sa ne umple cu acea stare de multumire care revarsa in trup endorfine. Dar, dincolo de longevitatea fizica, dincolo de abilitatea de a accepta trecerea timpului si efectele secundare ale acestei etape de viata, ne putem gandi la tinerete si la batranete ca la "stari ale sufletului si ale mintii". Vazute din acest unghi, tineretea si batranetea se pot impleti, se pot confunda si se pot trai la varste biologice diferite. Tocmai factorul psihologic si per­ceptia noastra ne creeaza starea de tinerete sau de batranete, indiferent de starea exterioara a corpului. Studiile despre longevitate, citate mai sus, nu sunt altceva decat o confirmare a greutatii pe care o are omul insusi in stabilirea varstei sufletului sau, caci – asa cum am vazut – varsta su­fle­tului sau varsta launtrica este cheia vietii lungi, dar si a calitatii vietii, indiferent de varsta noastra biologica.

Sunt tineri... care imbatranesc repede. Sunt tineri care se simt batrani la 20 sau la 30 de ani. Sunt oameni de 40 de ani care traiesc angoasa batranetii, cum sunt batrani de 80 de ani inlauntrul carora sclipeste bucuria de a trai. Ei sunt cei care spun ca "au inima tanara" si cei care trec cu usurinta peste neplacerile obisnuite ale varstei. Tinerii batrani insa se izbesc de propriile perceptii si viziuni interioare invaluite in negativitate; pentru ei, lumea pare lipsita de speranta, viata are oferte prea marunte, iar frumusetea nu le pare vizibila nicaieri. Ei selecteaza din lume partile cele mai negre; sunt primii care deschid televizorul cand are loc un accident catastrofal, sunt primii care se intalnesc prin viata cu tot soiul de incidente si situatii care le incurajeaza perceptia negativa. Asta nu se intampla pentru ca lumea este o scena dramatica, nu se intampla pentru ca uratul si raul sunt realitati constante ale existentei, cat pentru ca perceptia selecteaza, alege si crede in drama lumii. Placerea de a vedea raul peste tot ar putea fi tocmai motivul esential al acestei imbatraniri anticipate, mai periculos decat starile obiective date de imbatranirea fizica, asa cum confirma strudiile. Atat varstnicii, cat si cei mai tineri ar putea aplica mai mult aprecierea, fie si a celor mai marunte lucruri, pentru ca in ea ne regasim robustetea si frumusetea spiritului si, o data cu asta, ne regasim tineretea interioara. Mai multa miscare, o alimentatie mai atenta, o concentrare mai responsabila asupra soarelui, a ploii, a zilelor placute, a maruntelor intamplari datatoare de seninatate ne pot activa aspiratia sufletului catre optimism si frumusete. Nu doar ca ajungem sa traim mai mult, dar ne putem simti mai tineri la orice varsta. Pentru cei de 20, 30 sau 40 de ani este important sa-si perceapa varsta, sa-si iubeasca tineretea si s-o tra­ias­ca frumos, caci imbatranirea interi­oa­ra prematura are consecinte ne­banuite asupra calitatii vietii. Varstele nu trebuie regretate doar pentru ca n-am izbutit sa fim mai optimisti la timp, cand am trecut prin ele, cat au nevoie sa fie apreciate, traite cu intensitate si cu bucurie. Iar in privinta aceasta avem de luat exemplu de la batranii de 80 de ani care merg in vacante, circula cu avionul si se plimba tinandu-se de mana pe malul marii, caci ei sunt inca tineri!

×