1 februarie 2009. Sondaj INSOMAR. Traian Băsescu ar obţine 59% din sufragii, dacă duminica viitoare ar fi alegeri prezidenţiale. Pe doi, Mircea Geoană, cu 13 procente.
La partide: PD-L 43%. PSD-32 %, PNL-14%. Duminică, 12 aprilie 2009. Sondaj INSOMAR. La capitolul încredere, politicienii sunt în declin. Traian Băsescu este cotat cu 43%, Crin Antonescu 32%, Mircea Geoană 31%, Emil Boc 28%. Primul ministru a pierdut faţă de începutul anului aproape 20% din încrederea populaţiei. Pe locul doi este Traian Băsescu. Şeful statului a pierdut 14,3%. Geoană a scăzut şi el cu 10%. Crin Antonescu a crescut cu aproape 16% faţă de luna ianuarie a acestui an, ajungând la 32 % încredere. PDL ar obţine 33%, urmat de PSD cu 31% şi PNL cu 15%.
Dacă e să dăm sută la sută crezare datelor, anul acesta va fi spectaculos. Vedeta ultimilor 5 ani, preşedintele Băsescu, a început să scadă vertiginos. Nu e neapărat o surpriză, pentru că domnia sa ne-a anunţat după ce "şi-a văzut visul cu ochii" în guvernarea cu PSD că electoratul propriu îl va sancţiona.
A făcut-o deja.
Între 59% intenţie de vot şi 43% încredere e foarte mult de discutat. Scăderea e dramatică în două luni. Deşi nu se pune aproape niciodată semnul egalităţii între intenţie de vot şi încredere, de data asta sociologii spun altceva. Că la momentul acesta, intenţia de vot e aproape perfect egală cu încrederea la Traian Băsescu. Ceea ce nu s-a dat publicităţii este clasamentul intenţiei de vot. Era poate cel mai relevant din punctul de vedere al competiţiei prezidenţiale. Din surse sociologice, voi încerca eu să dau publicităţii podiumul pentru cursa din noiembrie-decembrie. Pe primul loc, evident, Traian Băsescu, 42%. Urmează Mircea Geoană cu 25%. Crin Antonescu are 19%. N-am pretenţia ca cifrele acestea să reprezinte un adevăr absolut. Ele sunt relevante pentru a comenta o tendinţă sau pentru stabilirea unor ierarhii, foarte importante pentru turul doi. Dacă e să dăm crezare INSOMAR, partidul preşedintelui s-a prăbuşit cu 10% din februarie în Aprilie, de la 43 la 33%. PSD se conservă la 31-32 şi PNL îşi consolidează un scor decent, de 15 procente. Văzând şi cifrele intenţiei de vot la prezidenţiale, se impune o mică analiză. Preşedintele Băsescu, identificat drept adevăratul prim-ministru, îşi primeşte porţia de erodare zdravănă, în contextul efectelor dramatice ale crizei economice pe ultimele trei luni. Dacă adăugăm şi greaţa generală în privinţa consumării întregii energii pe scandaluri, tensiuni, lucrături, interceptări în timp ce ţara a bătut şi bate pasul pe loc, e clar încotro se îndreaptă personajul.
Instrumentul numit DNA lucrează la o revigorare a campaniei anticorupţie, temă prin care cineva speră ca Traian Băsescu să revină puternic în sondaje. N-avem nici o dovadă să spunem că preşedintele e în spatele scenariilor de arestare a miliardarilor din fotbal.
Dar efectul acestor mişcări se contabilizează în portofoliul său. Recent, Traian Băsescu s-a autopoziţionat prin afirmaţii de nuanţă leninistă în tabăra săracilor care luptă cu bogaţii. "Se poate întâmpla până şi oamenilor foarte bogaţi să fie chemaţi în faţa autorităţilor statului", a afirmat preşedintele. Să înţelegem deci că acesta e criteriul, bogăţia. Mesajul acesta bine ambalat electoral se adresează, nu-i aşa, celor săraci. Nu cu duhul, ci în portofel. Ne întoarcem astfel la virtutea periculoasă a sărăciei, din vremea regimului Iliescu, utilizată ca o ghioagă politică de lovit în cap amatorii, din patru în patru ani. Bogaţii sunt de vină pentru sărăcia unui electorat gata să-l aplaude pe acel politician care-i arestează pe îmbuibaţi. Mama lor! Dacă acest mecanism mai funcţionează în mentalul public şi arestările vor continua cu nume sonore de oameni bogaţi (cum presupun că se va întâmpla), sunt ceva şanse ca mecanismul anticorupţie desţelenit la comandă politică să-i mai pună în traistă lui Băsescu ceva procente. Sociologi de marcă spun că actualul preşedinte va lua în jur de 40% sau chiar mai puţin în noiembrie. Ceea ce înseamnă că va pierde. Eu unul apreciez nivelul intelectual şi excelenta pregătire teoretică dovedite de sociologi, dar am o problemă cu spiritul lor practic, unde excelează cel despre care spun ei că va pierde alegerile.
Principalul contracandidat rămâne Mircea Geoană. Dacă preşedintele PSD va strânge procentele partidului sau are forţa şi inspiraţia să treacă peste ele, este contracandidatul numărul unu. Deocamdată se mulţumeşte cu puţin, dar poate va ambala motoarele cu o campanie de inspiraţie occidentală cât de curând. Crin Antonescu are suficiente resurse de a depăşi partidul, poate merge chiar spre 20%, dacă nu va lipsi zile întregi din peisajul public, cum o face acum.
Împreună, Mircea Geoană, Crin Antonescu şi poate chiar Principele Radu vor fi în măsură să spună în decembrie: "Mulţumim, Traian Băsescu! Pa-pa!"
Citește pe Antena3.ro