x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Toboganul cu procente

Toboganul cu procente

de Radu Tudor    |    16 Apr 2009   •   00:00
Toboganul cu procente

1 februarie 2009. Sondaj INSOMAR. Traian Băsescu ar obţine 59% din sufragii, da­că duminica viitoare ar fi alegeri preziden­ţiale. Pe doi, Mircea Geoană, cu 13 procente.



La partide: PD-L 43%. PSD-32 %, PNL-14%. Duminică, 12 aprilie 2009. Sondaj INSOMAR. La capitolul încredere, politicienii sunt în declin. Traian Băsescu este cotat cu 43%, Crin Antonescu 32%, Mircea Geoană 31%, Emil Boc 28%. Primul minis­tru a pierdut faţă de începutul anului aproa­pe 20% din încrederea populaţiei. Pe lo­cul doi este Traian Băsescu. Şeful statului a pierdut 14,3%. Geoană a scăzut şi el cu 10%. Crin Antonescu a crescut cu aproa­pe 16% faţă de luna ianuarie a acestui an, ajungând la 32 % în­credere. PDL ar obţine 33%, urmat de PSD cu 31% şi PNL cu 15%.  

Dacă e să dăm sută la sută crezare da­te­lor, anul acesta va fi spectaculos. Vedeta ultimilor 5 ani, preşedintele Băsescu, a început să scadă vertiginos. Nu e ne­a­pă­rat o surpriză, pentru că domnia sa ne-a anunţat după ce "şi-a văzut visul cu ochii" în guvernarea cu PSD că electoratul propriu îl va sancţiona.

A făcut-o deja.
Între 59% intenţie de vot şi 43% încredere e foarte mult de discutat. Scăderea e dramatică în două luni. Deşi nu se pune aproape niciodată semnul egalităţii între intenţie de vot şi încredere, de data asta sociologii spun altceva. Că la momentul acesta, intenţia de vot e aproape perfect egală cu încrederea la Traian Băsescu. Ceea ce nu s-a dat publicităţii este clasamentul intenţiei de vot. Era poate cel mai relevant din punctul de vedere al competiţiei prezidenţiale. Din surse sociologice, voi încerca eu să dau publicităţii po­diu­mul pentru cursa din noiembrie-de­cem­brie. Pe primul loc, evident, Traian Bă­sescu, 42%. Urmează Mircea Geoană cu 25%. Crin Antonescu are 19%. N-am pretenţia ca cifrele acestea să reprezinte un adevăr absolut. Ele sunt relevante pentru a comenta o tendinţă sau pentru stabi­li­rea unor ierarhii, foarte importante pentru turul doi. Dacă e să dăm crezare INSOMAR, partidul preşedintelui s-a prăbuşit cu 10% din februarie în Aprilie, de la 43 la 33%. PSD se conservă la 31-32 şi PNL îşi conso­li­dea­ză un scor decent, de 15 procente. Vă­zând şi cifrele intenţiei de vot la prezidenţiale, se impune o mică analiză. Pre­şe­dintele Băsescu, identificat drept ade­vă­ratul prim-ministru, îşi primeşte por­ţia de erodare zdravănă, în contextul efectelor dramatice ale crizei economice pe ultimele trei luni. Dacă adăugăm şi greaţa generală în pri­vinţa consumării întregii energii pe scandaluri, tensiuni, lucrături, interceptări în timp ce ţara a bătut şi bate pasul pe loc, e clar încotro se îndreaptă perso­na­jul.  

Instrumentul numit DNA lucrează la o revigorare a campaniei anticorupţie, te­mă prin care cineva speră ca Traian Bă­ses­cu să revină puternic în sondaje. N-avem nici o dovadă să spunem că pre­şe­din­tele e în spatele scenariilor de arestare a miliardarilor din fotbal.

Dar efectul aces­tor mişcări se contabilizează în por­to­foliul său. Recent, Traian Băsescu s-a autopoziţionat prin afirmaţii de nuanţă leninistă în tabăra săracilor care luptă cu bogaţii. "Se poate întâmpla până şi oamenilor foarte bogaţi să fie chemaţi în faţa autorităţilor statului", a afirmat pre­şe­din­tele. Să înţelegem deci că acesta e criteriul, bogăţia. Mesajul acesta bine am­ba­lat electoral se adresează, nu-i aşa, celor săraci. Nu cu duhul, ci în portofel. Ne în­toa­rcem astfel la virtutea periculoasă a să­răciei, din vremea regimului Iliescu, uti­lizată ca o ghioagă politică de lovit în cap amatorii, din patru în patru ani. Bo­ga­ţii sunt de vină pentru sărăcia unui elec­torat gata să-l aplaude pe acel politician care-i arestează pe îmbuibaţi. Mama lor! Dacă acest mecanism mai funcţi­o­nea­ză în mentalul public şi arestările vor continua cu nume sonore de oameni bo­gaţi (cum presupun că se va întâmpla), sunt ceva şanse ca mecanismul antico­rup­ţie desţelenit la comandă politică să-i mai pună în traistă lui Băsescu ceva procente. Sociologi de marcă spun că actualul preşedinte va lua în jur de 40% sau chiar mai puţin în noiembrie. Ceea ce în­seam­nă că va pierde. Eu unul apreciez ni­ve­lul intelectual şi excelenta pregătire te­o­retică dovedite de sociologi, dar am o pro­blemă cu spiritul lor practic, unde excelează cel despre care spun ei că va pierde alegerile.

Principalul contracandidat rămâne Mircea Geoană. Dacă preşedintele PSD va strânge procentele partidului sau are forţa şi inspiraţia să treacă peste ele, este contracandidatul numărul unu. Deocamdată se mulţumeşte cu puţin, dar poate va ambala motoarele cu o campanie de inspiraţie occidentală cât de curând. Crin Antonescu are suficiente resurse de a depăşi partidul, poate merge chiar spre 20%, dacă nu va lipsi zile întregi din peisajul public, cum o face acum.

Împreună, Mircea Geoană, Crin Antonescu şi poate chiar Principele Radu vor fi în măsură să spună în decembrie: "Mulţumim, Traian Băsescu! Pa-pa!"

×
Subiecte în articol: basescu traian editorial crin antonescu