x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Trezirea la realitate s-a facut prea tarziu

Trezirea la realitate s-a facut prea tarziu

de Vasile Leca    |    10 Ian 2015   •   13:48

Drama de la Paris a aratat inca odata ca obisnuinta in abordarea situatiilor de criza pentru evitarea unor posibile tragedii, ramane de rutina, iar rezultatul consemneaza pierderea absurda a vietii unor oameni care au spus ce au gandit . Comentariile, dupa, sunt mult mai complexe , profunde cu ample analize din care se trag concluzii si atat .De ce “analizele” ce abunda dupa evenimente nefericite raman niste documente de biblioteca care sunt catalogate si asezate in raft inainte de a fi aplicate
.
Dupa 2001 SUA , Madrid 2003,Londra 2005 si toate atentionarile de la Paris era de asteptat ca serviciile speciale sa aiba “ incarcatura suficienta “ pentru a evita dramele, tragediile care lasa oameni nevinovati singuri in fata crimelor .

Publicatia Charlie Hebdo solicitase si era protejata de fortele cu aceasta misiune dar asta a ramas fara efect in fata unor profesionesti in a omori.Din acest punct, comentariul asupra celor intamplate, ramane cu multe necunoscute .De ce au fost necesare trei zile pentru lichidarea unor indivizi situati in afara normalitatii si aflati de mai multa vreme in vizorul fortelor speciale ? Raspunsul esential, se gaseste in principal in degradarea aproape zilnica a relatiilor dintre lumea occidentala si cea musulmana.

De la primavara araba la tragediile din Siria , Irak si Afganistan mor sute de mii de oameni nevinovati . In contextul in care doua entitati religioase incearca sa-si impuna o forma de existenta prin mijloace specifice , situatia nu putea avea alta dezvoltare. Interferenta dintre cele doua lumi a avut loc de mult si a evolut in timp in favoarea celei occidentale.Tehnologia moderna a ridicat rolul petrolului detinut de lumea musulmana la cote greu de egalat si a inceput jocul cailor de stapanire a resurselor de petrol si gaze de catre marile puteri .

Sofisticarea disputei dintre Vest si lumea musulmana a dezvoltat o serie de teorii pornind de la posibilitatea ciocnirii civilizatiilor la o cale de distrugere a tot ce s-a creat, fara menajamente . Cu toate incercarile statelor occidentale de demonstra ca nu ar fi posibil asa cea ,tot mai multi musulmani influentati de retorica fortelor de extrema dreapta incep sa-si exprime neancrederea . Interiorul lumii musulmane a inceput sa arate ca un teren de disputa pentru control si putere in care fiecare fractiune isi face norme propri de actiune si existenta care numai tin cont de celalat .
Ideologia Fratilor musulmani,a Al-Qaeda si a Statului Islamic nu urmareste o confruntare in Occident ci o separare intre cele doua lumi si de aici dezvolta metode si mijloace de actiune din ce in ce mai difersificate de la indivizi la grupuri de fanatici, pentru care viata nu mai are nicio valoare .Pe buna dreptate se aprecia ca toate acestea distrug incet eforturile musulmanilor moderati si progresisti care mai cred in “ ideia libertatilor bazate pe etosul Islamic”.

Inca din septembrie 2014, Statul Islamic amenintase Franta lansand “ permisiunea teologica de a ucide” pentru inceput americani si francezi . Autoproclamatul “ calif “ al Statului Islamic , Abou Bakr al- Baghdadi ameninta Franta si isi exprima nemultumirea fata de Islam si musulmani solicitand reantoarcerea la legi care au functionat cu secole in urma .Acest sef, contesta valorile occidentale care trebuiesc inlocuite cu cele al lumii pe care o conduce.Dusmanul “ indepartat” pe care il “ construise “ Ossama bin Laden revine in logica absurdului proprie jihadistilor care dupa atacul impotrva siitilor continuat cu cea impotriva altor regimuri arabe acum doreste Occidentul.

Ironia situatiei de la Paris a facut ca in ziua atacului, Charlie Hebdo, sa aseze pe prima pagina o caricatura a scriitorului Michel Houellebecq autorul romanului “Soumission”( Supunere )recent aparut, a carui promovare a fost imediat intrerupta dupa atac. Houellebecq este acuzat de islamofobie pentru ca in noul roman imagineaza ca in 2022 presedintele Frantei va fi un musulman care va incepe procesul de islamizare a Frantei si Europei .Desi era o caricatura care ar fi putut salva viata jurnalistilor acestia nu au avut nicio sansa pentru ca fanatismul a fost mai puternic decat ratiunea .
Ce s-a intampat in capitala Frantei nu a fost o intamplare a momentului ci a urmat dupa o perioada ade 10 ani de “ lasitate a in politica ocidentala “. In 2004, cineastul olandez Theo Van Gogh realizeaza un film scurt cu numele romanului actual –Submission –privind drepturile femeii in lumea islamica .Este omorat fiind aproape decapitat de un individ de orgine marocana. Reactia autoritatilor: a fost incident izolat. Mai tarziu cotidianul danez Jyllands Posten publica celebrele caricaturi ale Profetului Mahomed actiune soldata cu reactia violenta si amenintari in lumea musulmana, care continua si astazi.Autoritatile au inchis ochii “ pentru linistea lor” si s-a ajuns aici , restul , ce va urma ,depinde de hotararea autoritatii de as apara valorile.

×