x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Triunghiul eşecului Schengen: Băsescu, Igaş, Baconschi.

Triunghiul eşecului Schengen: Băsescu, Igaş, Baconschi.

de Dan Constantin    |    09 Iun 2011   •   21:00
Triunghiul eşecului Schengen: Băsescu, Igaş, Baconschi.

Citez dintr-un editorial publicat in 17 decembrie 2010 sub titlul 'Diversi­u­nea Schengen – izolarea si coruptia re­gimului Basescu':

'Pana acum cateva luni, aderarea Romaniei la spatiul Schengen nu era un subiect de dezbatere. El a aparut ca demn de interes la debarcarea lui Vasile Blaga de la Interne, fiind atunci tras un semnal de alarma: daca pleaca Buldogul, pa Schengen! Pentru cei avizati, esecul acestui test pentru capacitatea politica si administrativa a Romaniei se contureaza de prin 2009, cand vanzoleala politica din Palatul Victoria a lasat sa scape informatii despre starea jalnica a proiectului. Cel mai bine informat este presedintele Basescu; in calitate de sef al CSAT are in mana toate par­ghiile si cheile de control ale «ope­ra­tiunii Schengen». Atat timp cat au curs sute de milioane de euro – peste 800 – pentru securizarea frontierelor, toa­ta clientela politica si beneficiarii con­tractelor isi frecau mainile de bu­­curie. De Schengen s-au agatat multi, sim­tind gramada de bani. Cu trea­ba mai putina, vraiste pe unele seg­mente pe care se pro­puneau plati du­ble, sa fie multumiti fratii de cruce! Pentru ca toata aceasta mare afacere sa fie cat mai ascunsa de ochii iscoditori ai lumii, informatiile privind chel­tu­i­rea banului public – si european pe dea­su­pra – au fost se­cre­tizate. Mirosul urat iese insa pe sub usa bine in­cu­­ia­­ta, astfel ca toata sme­cheria care pute are si o scadenta. Toti cei implicati vor sa-si arate mai­nile curate, dar nu si buzunarele (...) Simtind pulsul Europei, pre­se­dintele face eforturi disperate sa scape de ras­punderea esecului previzibil. Nu CSAT trebuia sa coordoneze si sa con­troleze programul?'

A trecut o jumatate de an de atunci si titlul ramane valabil, si-a intarit, din pacate pentru Romania, actuali­ta­tea. Verdictul de acum, asumat de Olan­da, statuteaza o izolare pe termen lung a tarii si stampileaza iremediabil regimul Basescu, incapabil sa treaca examenul in fata parteneri­lor din UE. Cine raspunde pentru acest esec politic de mari proportii?

Basescu, potrivit obiceiului, va in­cerca sa gaseasca vinovati nu in curtea Palatului Cotroceni, ci va arun­ca pisica peste gard, in ograda lui Boc. Premierul va pasa 'mortul' pes­te Dunare, la gradinari. Radio­gra­fia situatiei reale ar trebui sa vina de la Opozitie.

Raspunderea pentru prabusirea sta­tului de drept in Romania nu este doar a Justitiei si a CSM, organisme siluite de imixtiuni politice, unde sen­tin­te­le, arestarile se fac cu biletele de la politrucul-sef. Starea ingrijoratoare a politiei, minata la varf de coruptie si incapacitate manageriala, iar baza in implozie sub presiunea saraciei si in­fluentelor mafiote nu poate sa dea incredere ca frontiera de Est a UE ar fi sigura.

Ministrul de Externe are si el o par­te mare din vina pentru ratarea tin­tei Schengen. Actiuni ineficiente, m­e­saje antieuropene, batosenie de neam prost ratacit in diplomatie – ia­ta poza pe care o plimba Baconschi, devenit, alaturi de Igas, un can­di­dat la expulzarea din Executiv.

Basescu are si varianta minimali­zarii dezastrului diplomatic si poate ju­ca din nou piesa romanului ranit de bogatii Europei. In revolta 'ra­me­lor' nu va fi urmat insa de populatia plictisita de zbaterile soricelului prins in cursa minciunilor proprii. Pre­se­dintele ne va explica la televiziunea pu­blica, intr-un derapaj major gaz­duit de pensionara Culcer, chiar avan­tajul de a ramane in afara spa­tiului Schengen.

Nenorocirea castravetilor mortali a crescut in spatiul fara restrictii Schengen asa incat am scapat de ea! Atunci, de ce atata zarva?

×
Subiecte în articol: editorial