x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Trucul raului cel mai mic

Trucul raului cel mai mic

de Ion Cristoiu    |    21 Feb 2007   •   00:00
Trucul raului cel mai mic

Dezvaluirea celor doua biletele e o lovitura cumplita pentru imaginea sa de Luptator neprihanit impotriva Sistemului Ticalosit. Daca ne gandim bine, smecheria cu Arhanghelul incoruptibil cocotat deasupra intereselor marunte i-a asigurat si-i asigura lui Traian Basescu insemnatul capital de simpatie populara. Daca romanii sunt convinsi ca Traian Basescu e si el un Nas de grupuri de interese, din piedestalul ridicat de tambalagii din presa si din politica nu mai ramane nimic.

16 februarie 2007. Cotidianele Ziua si Adevarul dau publicitatii un alt biletel, scris si semnat de Traian Basescu. O Rezolutie din 12 aprilie 2005 pe un Memoriu prin care firma Art Constructii ’92 cerea sprijinul in recuperarea unor creante de la CNCF CFR SA. Pentru ca solutionarea problemei depindea de renegocierea unui credit extern de catre ministerul Transporturilor, Memoriul si Rezolutia sunt trimise lui Gheorghe Dobre.
16 februarie 2007. Purtatoarea de cuvant, Adriana Saftoiu, apare pe posturile tv cu un Comunicat prin care explica gestul lui Traian Basescu drept o practica normala in procesul de solutionare a petitiilor si memoriilor trimise de cetateni presedintiei.
Intrebata de televiziuni, Adriana Saftoiu raspunde ca Memoriul a fost trimis prin posta Administratiei prezidentiale.

Ziarele si televiziunile prind din zbor afacerea. In doi timpi si trei miscari, apar dezvaluiri senzationale despre patronul firmei, Dumitru Bucsaru. Rapiditatea dezvaluirilor are o explicatie simpla: Dumitru Bucsaru e un abonat al comenzilor de stat de la Ministerul Transporturilor de pe vremea regimului PSD. Toate ziarele si televiziunile il aveau in baza lor de date. Aveau in baza lor de date si relatiile dintre Dumitru Bucsaru si persoane apropiate presedintelui.
Reactiile politicienilor si comentariile jurnalistilor independenti sunt deosebit de dure.
Explicabil:
a) Presedintele e la al doilea biletel. Procedase asemanator si in cazul Alro. In plus, circula zvonul ca ar mai fi zeci de biletele asemanatoare.
b) Interventia prezidentiala e total aiurea. Nu e de competenta Cotrocenilor sa ajute la recuperarea creantelor unei firme de stat.
c) Dumitru Bucsaru face parte din ceea ce presa numeste Constructorii romani, sprijiniti fatis de presedinte, denuntati de premier.

19 februarie 2007. Presedintele merge la Radio Romania Actualitati si acorda un interviu lui Paul Grigoriu.
Cel de-al doilea biletel e justificat, ca si primul, prin dreptul constitutional de a trimite catre minister, impreuna cu o Rezolutie scrisa de mana sa, Memorii si petitii ale cetatenilor. Interventia in cazul Art Constructii ’92 ar fi fost una tinand de interesul national. Nu numai aceasta firma, dar si altele (tot de Constructii) au fost ajutate sa-si recupereze banii ca sa nu dea faliment. Gestul patetic al domniei sale - sustine presedintele - a fost rastalmacit de trusturi media, patronate de moguli care-si rezolva interesele politice si economice prin presa. Atacul fatis si brutal la adresa presei, desi nu nou, face sa explodeze ziarele si televiziunile. Mai ales ca presedintele si da nume. Ce l-a apucat pe Traian Basescu? Ne raspunde o simpla privire asupra cazului Alro.
In 22 ianuarie 2007, la TVR, de data asta, domnia sa a dezvaluit ca telefoanele ministrilor sunt ascultate. Jurnalistii si politicienii se napustesc asupra noului scandal. Ziarele si televiziunile mustesc de comentarii privind atotputernicia serviciilor secrete, tendintele dictatoriale ale lui Traian Basescu. Afacerea Alro trece in plan secund. In mod asemanator, dupa atacul la adresa presei, afacerea Art Constructii ’92 e ca si uitata. Dupa cum se vede, in ambele Traian Basescu a apelat la o smecherie ce o putem numi diversiune: o declaratie soc menita a abate atentia presei spre alt subiect. In cazul Alro ascultarea telefoanelor. In cazul Dumitru Bucsaru, denuntarea magnatilor din presa. Trucul-tipic lui Traian Basescu - s-ar putea numi al raului mai mic.
Dezvaluirea celor doua biletele e o lovitura cumplita pentru imaginea sa de Luptator neprihanit impotriva Sistemului Ticalosit. Daca ne gandim bine, smecheria cu Arhanghelul incoruptibil cocotat deasupra intereselor marunte i-a asigurat si-i asigura lui Traian Basescu insemnatul capital de simpatie populara. Daca romanii sunt convinsi ca Traian Basescu e si el un Nas de grupuri de interese, din piedestalul ridicat de tambalagii din presa si din politica nu mai ramane nimic. Desigur, acuzatiile de reinviere a practicelor ceausiste in materie de ascultare a telefoanelor si de ostilitate fata de presa ii pot aduce o anume paguba in capitalul electoral. Minima, dupa opinia noastra. In orice caz, mult mai mica decat imaginea de nucleu al unor grupuri oligarhice.

Incalcarea Constitutiei, practicarea Politiei Politice, atacarea presei sunt in alte tari lucruri fatale pentru un politician. In alte tari cu adevarat democratice. Romania lui Traian Basescu n-are nici o legatura cu democratia. De aia e Traian Basescu un nou Cel mai iubit fiu al Poporului, un Nicolae Ceausescu ales prin vot direct si universal. Un Nicolae Ceausescu reales nu la al XVI-lea Congres, ci la al doilea scrutin prezidential!

×
Subiecte în articol: basescu traian editorial dumitru bucsaru