x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Să-l numim Trumpaghedon?

Să-l numim Trumpaghedon?

de Daniel Apostol    |    11 Noi 2024   •   08:40
Să-l numim Trumpaghedon?
Sursa foto: Daniel Apostol

O excelentă analiză marca Politico încearcă să ne descifreze care pot fi implicațiile pentru economia europeană ale victoriei lui Donald Trump și revenirii sale la Casa Albă. Am selectat câteva idei care “însăilează” posibilul program economic al celei de-a doua administrații Trump, botezată printre rânduri ca fiind un alt fel de Armaghedon, un “Trumpaghedon”: adică bătălia finală dintre “el” și lumea care, până mai ieri, l-a repudiat.

        Știm bine, abordarea lui Trump cu privire la politica comercială va sta din nou sub sloganul “America mai întâi”. Tarifele vamale sporite și reducerea deficitului comercial considerabil al SUA par a fi prioritățile “trumpiste”, în defavoarea unei deschideri către noi oportunități de piață. Analiștii de la Politico cred că dacă președintele nou-ales va merge înainte cu chiar și jumătate din ideile pe care le-a prezentat în campanie, e cazul ca UE să se aștepte la serioase lovituri sub centură. Potrivit unor estimări din analiza citată, moneda unică ar putea scădea cu până la 10% față de dolar dacă noua administrație americană își va pune în aplicare planul tarifar general, în timp ce câștigurile înregistrate de majoritatea celor mai mari companii din Europa ar putea scădea cu peste 5% anul viitor. UE nu a reușit să profite de administrația Biden pentru a soluționa disputele comerciale persistente privind tarifele la oțel și aluminiu, subvențiile ecologice pentru mașinile electrice și pentru a reînvia cea mai înaltă instanță a Organizației Mondiale a Comerțului, iar analiștii citați se așteaptă că aceste rupturi se vor agrava cu Trump la Casa Albă.

         Antreprenorul-președinte va dori să aibă o cât mai mare influență asupra Rezervei Federale a SUA – banca centrală a Americii – iar acest lucru poate avea implicații majore pentru stabilitatea sistemului financiar global. O presiune sporită asupra prețurilor s-ar putea traduce prin rate mai mari ale dobânzilor din SUA. Iar acest lucru ar putea forța Banca Centrală Europeană să crească prețul banilor, cu impact major asupra redresării economice deja instabilă.

        Victoria lui Trump deschide o eră incertă privind politica industrială și reglementarea antitrust, și ar putea accelera eforturile europene de a se baza mai puțin pe SUA ca partener, continuând cu o strategie de securitate economică care să pună accent pe producția europeană și pe o gamă largă de furnizori și piețe internaționale. Iar asta va conduce către o presiune și mai mare pentru revizuirea fuziunilor UE pentru a permite existența companiilor europene mai mari și pentru mai mult ajutor guvernamental pentru campionii europeni.

        Apoi, cu o Casă Albă care nu vrea să coopereze, vor fi puse sub semnul întrebării multe reguli internaționale menite să prevină o nouă criză financiară globală. Echipa de gazetari ai Politico crede că America lui Trump va împiedica sau măcar temporiza implementarea globală a regulilor de capital bancar cunoscute sub numele de Basel III - elaborate după criza din 2007-2008 pentru a se asigura că creditorii au suficiente rezerve pentru a face față șocurilor economice -, acest lucru generând frica de instabilitate financiară.

        Iar în materie de tehnologie, SUA au fost principalul partener al UE, însă viitorul locatar de la Casa Albă s-ar putea să pună capăt Consiliului pentru Comerț și Tehnologie dintre SUA și UE iar asta ar putea avea loc exact când devine mai necesară alinierea internațională cu privire la administrarea Inteligenței Artificiale.

        Și apropo de tehnologie, lumea (mai ales cea europeană) va urmări cu multă atenție în ce măsură Donald Trump își va răsplăti aliatul strategic Elon Musk. Politico precizează că dacă UE îl amendează pe Musk pentru încălcarea regulilor de moderare a conținutului, relația dintre Trump și Comisia Europeană s-ar putea înrăutăți foarte repede.

        Pe scurt, caruselul tocmai a repornit iar Europa este prinsă în el și încă nu are nicio idee de cât de mare va fi prețul acestui “Trumpaghedon”.

×