x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Ţuluşii de la DNA s-au demascat!

Ţuluşii de la DNA s-au demascat!

de Ion Cristoiu    |    12 Oct 2007   •   00:00

Răspunsul la prestaţia aberantă a DNA l-am primit miercuri seară prin difuzarea filmului pe TVR. DNA cheltuie sume enorme de la bugetul de stat nu pentru a descoperi şi sancţiona corupţii, ci pentru a tefeli imaginea publică a adversarilor lui Traian Băsescu.


Iată faptele!, cum ar spune Nae Ionescu, tata-moşul nostru, al analiştilor mai mult sau mai puţin politici. DNA a ajuns la concluzia, pe baza unor indicii, că ministrul Agriculturii, Decebal Traian Remeş, a luat mită de la omul de afaceri Ciorbă pentru a interveni in favoarea respectivului la nişte licitaţii. Intermediarul afacerii ar fi fost Ioan Avram Mureşan, fost ministru al Agriculturii. Impotriva lui Ioan Mureşan se declanşează urmărirea penală. Procurorul general al Republicii, Laura Codruţa Kovesi, cere preşedintelui Traian Băsescu să aprobe inceperea urmăririi penale impotriva lui Decebal Traian Remeş. Ioan Avram Mureşan şi Decebal Traian Remeş susţin că sunt nevinovaţi. Afaceristul cu nume de haleală nu spune nimic. Explicabil! El este un provocator ordinar. Un corespondent in regimul Băsescu al provocatorilor Securităţii din regimul Anei Pauker.Pănă aici nimic deosebit. E normal ca procurorii să susţină că respectivii sunt vinovaţi. E normal ca respectivii să susţină că sunt nevinovaţi.


Ce fac adevăraţii procurori intr-un asemenea caz? Işi văd de treburile lor. Procurorii DNA de aia sunt plătiţi cu sume uriaşe de la Buget - din taxele şi impozitele cetăţenilor, aşadar - pentru a strănge probe pe baza cărora, in instanţă, să dovedească vinovăţia unor cetăţeni şi să obţină sancţionarea acestora. Ce fac ţuluşii de la DNA? Apelează la Rodica Culcer, ţuluşa lui Băsescu de la TVR. Una dintre probele pe care se bazează procurorii sunt reprezentate de un film in care Ioan Avram Mureşan ii dă ceva lui Decebal Traian Remeş şi Ioan Mureşan discută cu provocatorul Ciorbă. După opinia noastră nu e o probă zdrobitoare. E insă o probă importantă pentru viitorul proces. Miercuri, 10 octombrie 2007, Televiziunea publică difuzează la oră de vărf filmuleţul cu pricina. Avănd in vedere caracterul confidenţial al anchetei penale DNA, cel care a furnizat Rodicăi Culcer caseta a incălcat grav legea. Ba mai mult, prin aceasta DNA şi-a făcut praf una dintre probele cu care doi posibili corupţi puteau fi condamnaţi de Justiţie.


Din punctul de vedere al imaginii DNA, lovitura e devastatoare:

1) Se confirmă, in fine, că aşa-zisele scurgeri de informaţii şi documente din dosarele procurorilor sunt opera procurorilor DNA cu aprobarea unor şefi precum Doru Ţuluş şi Daniel Morar.

2) Se face praf o anchetă in care interesul public era condamnarea presupuşilor infractori.


Şi gestul TVR e o lovitură devastatoarea pentru imaginea instituţiei:

1) Filmul nu e rezultatul unei investigaţii proprii a reporterilor din Departamentul Rodicăi Culcer, ci o probă dată de DNA spre a fi difuzată.

2) Cei implicaţi nu au posibilitatea să se apere. In disputa dintre cei doi şi DNA, televiziunea incalcă grav echidistanţa, devenind partizana uneia dintre părţi: DNA.

3) Interesul public e zero.

Oricum, cei doi erau acuzaţi public de DNA pentru infracţiunea de corupţie.


Cărui inters public i-a răspuns decizia Rodicăi Culcer de a da pe postul public acest film? De a dovedi că DNA are o problă impotriva celor doi? E absurd. Interesul public e ca Ioan Avram Mureşan şi Decebal Traian Remeş, dacă sunt, intr-adevăr, vinovaţi, să fie condamnaţi. Or, prin difuzarea casetei, proba nu mai poate fi folosită in proces şi, deci, automat, se reduc şansele condamnării celor doi. Voit sau nu, TVR devine complicea unor posibili infractori. Ce i-a făcut pe procurorii DNA să-şi compromite propria anchetă? O intrebare firească dacă ne raportăm la DNA ca la o instituţie al cărei scop e de a sancţiona pe cei care comit fapte de corupţie. O intrebare absurdă dacă ne raportăm la ce este DNA de-a adevăratelea: un mizer instrument al lui Traian Băsescu de compromitere a adversarilor politici. De la debutul mandatului lui Traian Băsescu ne-am intrebat de ce principalul scop al DNA nu e de a strănge probe zdrobitoare pentru condamnarea corupţilor, ci cel de a infăţişa la TV pe politicienii in cătuşe sau chemaţi la DNA.

De la inceputul mandatului lui Traian Băsescu ne-am intrebat de ce au nevoie procurorii DNA să ajungă in presă, prin grava incălcare a legii, documente din dosarele aflate in lucru? Nu de altceva, dar pentru bunul mers al anchetei penale - singurul lucru care trebuie să conteze in activitatea DNA, apariţia manterialelor in presă, tărăboiul făcut la televizor nu numai că nu ajută, dar e şi contraproductiv. Pentru că justiţia nu se confundă cu telejustiţia. Pe corupţi trebuie să-i dea in găt la TV jurnaliştii, nu procurorii DNA. Procurorii DNA trebuie să-i dea in găt in faţa judecătorilor. Răspunsul la prestaţia aberantă a DNA l-am primit miercuri seară prin difuzarea filmului pe TVR. DNA cheltuie sume enorme de la bugetul de stat nu pentru a descoperi şi sancţiona corupţii, ci pentru a tefeli imaginea publică a adversarilor lui Traian Băsescu. In zeci de pagini, Raportul CSM se chinuie să dovedească faptul că DNA n-are nici o legătură cu statutul de instituţie a Justiţiei romăne. In doar căteva minute, miercuri seara, DNA a dovedit, fără să-i ceară nimeni, că Raportul CSM e corect. In sfărşit, cu complicitatea ţuluşei Rodica Culcer, ţuluşii de la DNA s-au demascat!

×