x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Turbare de România

Turbare de România

de Marian Nazat    |    19 Sep 2012   •   12:15

Un urs cu un "comportament deviant' a fost impuscat in Dambovita. Bestia facuse prapad in zona. Sfasiase mortal un batran, iar pe altii doi i-a sfartecat. Cica animalul era turbat, inca se lucreaza la analizele de laborator. Celula de criza, condusa de chiar ministrul Mediului, i-a venit de hac, umplandu-l cu plumb incins. S-a instituit carantina, desi tara e demult in izolare preventiva.

La sute de kilometri distanta, in Ardealul parelnic civilizat, insi cu "comportament deviant' au aruncat cu cataroaie in trenul "Orient Expres'. Deocamdata nu se cunoaste pricina barbariei, dar probabil cauza e una mistica. Harabaia pe sine aducea cu diavolul, astfel fumegand si fornaind, si cum sa nu-l iei la pietre ? Unde mai pui ca, la geamuri, figuri apusene, nesuferit de ferchezuite, se holbau la frumusetile Sighisoarei. Ai dracu' nenorociti, nu le ajungea ca i-am lasat pe piciorul nostru de plai ! S-au tocmit sa ne fure din ochii lacomi ramul, raul si ce s-o mai gasi dupa ultimele invazii euroatlantice !

In incremenirea patriarhala a Salajului, tiganii i-au luat la tinta pe biciclistii straini aflati in trecere pe acolo. Ambuscada fusese pregatita din timp. N-a scapat niciunul de bolovanii zvarliti de balaoachesii returnati de frantuji. Initial, excursionistii din Commonwealth au crezut ca e un obicei al locului, o manifestare de bucurie si simpatie. Ceva- ceva auzisera despre datina ciordelii la traco-romanes. Trebuie sa te astepti la orice de la triburile astea de minoritari, au fel de fel de traditii zbanghii. Cand colo, tuciuriii isi razbunau frustrarile atavice. Pai, tocmai ce seful Internelor de la Paris declarase tantos ca Franta s-a saturat sa primeasca "mizeriile' altora.

Eterna si fascinanta Romanie a turbat periculos, si habar n-are ca e in catarea lunetistilor de aiurea. Animalele au prins apucaturile oamenilor si invers, intr-un mimetism rau prevestitor. Fiarele ucid oamenii, oamenii devin fiare si-si casapesc semenii, fiarele iau chip de oameni si asasinatele nu se opresc deloc... Rezervele de vaccin antirabic s-au imputinat, fabricile de medicamente au dat faliment. Ce vreti, asa e sub tirania globalizarii ?! D-aia stam cu mana intinsa, cersind o doza de ser din ala miraculos sa ne vindece de turbare. De s-ar grabi macar, sa nu innebunim de tot. Pana nu ne-or impusca, din motive de securitate regionala, comisarii trimisi de la Ministerul Mediului Transnational...

×