x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Tusea şi junghiul

Tusea şi junghiul

de Gabriela Vranceanu Firea    |    08 Iun 2007   •   00:00

Perspectiva? Un cabinet nou, nu se ştie dacă şi mai performant, dar cu siguranţă mai pe placul preşedintelui: adică mai docil. Mai ascultător, in opinia lui Traian Băsescu, este, de fapt, un guvern care să-l lase pe el să guverneze. Guvernarea e o joacă? Joaca de-a puterea politică, exercitată cu toată furia de care este in stare Traian Băsescu?



Ar trebui să vă amintesc din nou de respectarea Constituţiei, a intereselor Romăniei, dar, dăndu-mi seama că e inutil, o să vă spun exact ce-i spun băieţelului meu atunci cănd nu e cuminte: Ai grijă cum te porţi! Dacă nu poţi face ceva util, stai in banca ta! - ii scrie premierul stacojiu de amărăciune, Călin Popescu Tăriceanu, preşedintelui portocaliu de răzbunare, Traian Băsescu.

Intre cei doi oameni politici este lesne de inţeles că nu mai există nici o afinitate. Acesteia, dacă a existat vreodată, i-a luat locul o dorinţă de a-l torpila politic pe celălalt. Nici argumentele de ordin practic, nici obligaţiile economice asumate impreună, nici jena publică, la care se supun, zilnic, nu-i determină să aibă un alt tip de atitudine.

Premierul se simte indreptăţit să conducă in continuare, destinele Guvernului Romăniei. Precizează, la fiecare ieşire publică, performanţele, in special economice, ale Cabinetului său. Preşedintele e mereu nemulţumit şi işi manifestă această ostilitate făţiş. Acum, spune el, are chiar mai multe motive să ceară plecarea lui Tăriceanu la plimbare: este revalidat, reconfirmat, rechemat de popor să facă bine in ţară. Iar binele lui Traian Băsescu se concretizează prin scoaterea lui Călin Popescu Tăriceanu de la Palatul Victoria şi chiar a miniştrilor liberali, fideli acestuia.

Perspectiva? Un cabinet nou, nu se ştie dacă şi mai performant, dar cu siguranţă mai pe placul preşedintelui: adică mai docil. Mai ascultător, in opinia lui Traian Băsescu, este, de fapt, un guvern care să-l lase pe el să guverneze. Guvernarea e o joacă? Joaca de-a puterea politică, exercitată cu toată furia de care este in stare Traian Băsescu? Se poate. Poate de aceea Tăriceanu a inceput să i se adreseze lui Băsescu exact ca unui copil.
Il dojeneşte in public, ii dă pălmuţe, doar-doar se cuminţeşte. E greu de crezut că pe preşedinte il va impresiona faptul că premierul refuză să se prezinte azi la Palatal Cotroceni, pentru o nouă rundă de consultări cu preşedintele reincărcat. De fapt, Băsescu insuşi a inaugurat seria de epistole săgetate de umor negru.

In scrisoarea către "preşedintele PNL", Băsescu ii cere să desemneze un nou premier. Adică Tăriceanu să se revoce din funcţie, să-şi retragă sprijinul politic şi, in calitate de preşedinte de partid, să numească un alt liberal pe locul lui. Numai la noi poate exista o doză atăt de mare de cinism in acţiunile politice. Sau miştocărie, citiţi cum doriţi.

Iar Tăriceanu ii răspunde, tot ca preşedinte PNL, că nu ii onorează invitaţia şi că, mai mult, il dispreţuieşte profund pentru haosul pe care l-a adus in ţară. Dacă nu găsesc o cale să comunice, in special dacă Traian Băsescu nu renunţă să se mai poarte ca in faţa blocului, cei doi politicieni vor fi priviţi de foştii fani ca Tusea şi Junghiul politicii romăneşti.

×
Subiecte în articol: basescu editorial