x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale "Uitarea" instanţei naşte monstri

"Uitarea" instanţei naşte monstri

de Florin Chilian    |    08 Oct 2007   •   00:00

21g
La 4 octombrie 2007 a fost un nou termen in procesul intentat statului romăn prin Ministerul Culturii şi Cultelor privind incălcarea drepturilor de autor de către acesta in dauna dnului Florin Chilian in calitate de compozitor şi interpret al piesei "Zece", piesa integrată in albumul "Zece porunci - Raport despre starea naţiunii 1989-2004. Primul pas".



21g
La 4 octombrie 2007 a fost un nou termen in procesul intentat statului romăn prin Ministerul Culturii şi Cultelor privind incălcarea drepturilor de autor de către acesta in dauna dnului Florin Chilian in calitate de compozitor şi interpret al piesei "Zece", piesa integrată in albumul "Zece porunci - Raport despre starea naţiunii 1989-2004. Primul pas".


Procesul a fost amănat din nou pentru data de 1 noiembrie 2007, pentru că instanţa a "uitat" să citeze ORDA (Oficiul Romăn pentru Drepturi de Autor) care la termentul trecut şi-a anunţat intenţia de a participa in proces de partea MCC, formulănd o cerere de intervenţie voluntară accesorie, motivindu-şi acţiunea prin faptul că "finanţarea cheltuielilor curente şi de capital ale ORDA se face integral şi distinct de la bugetul de stat, prin intermediul Ministerului Culturii şi Cultelor, ministrul coordonator fiind ordonator principal de credite"... Motivaţia ORDA de a intra in proces esta cel puţin bizara dat fiind faptul că acest oficiu este in directa subordonare a MCC, iar activitatea ORDA este coordonată de insuşi ministrul Culturii si Cultelor Adrian Iorgulescu, de aici rezultănd o lipsă a calităţii procesuale pentru simplul motiv că nu are calitate de "terţ" pentru a formula o astfel de cerere, in conformitate cu dispoziţiile Codului de Procedură Civilă.


Pe de altă parte, aşa cum prevede atăt Legea nr. 8/1996 privind drepturile de autor şi drepturile conexe, căt şi HG nr. 401/2006 privind organizarea, funcţionarea, structura personalului şi dotările necesare indeplinirii atribuţiilor ORDA, obiectul principal de activitate al acestui oficiu constă in "respectarea şi promovarea drepturilor de autor şi a drepturilor conexe, potrivit legii....", astfel incăt este absurd ca acest oficiu să intervin in prezentul litigiu in sprijinul părţii care a incălcat drepturile de autor şi drepturile conexe ale dl Florin Chilian.


Este o a treia amănare in decurs de aproape 6 luni deşi există recomandările Comisiei Europene de a scurta termenele şi de a judeca un proces cu maximă rapiditate evitănd astfel tergiversarea unei sentinţe. Această "scăpare" a instanţei pare ciudată, intrucăt nu numai ORDA a lipsit de la proces, ci şi avocaţii MCC care, se pare că erau in cunoştinţă de cauză. La acest termen au fost prezenţi numai reprezentanţii legali ai dlui Florin Chilian prin Ştefănică, Duţu şi Asociaţii, precum şi avocaţii GMP, firma producătoare a spotului publicitar utilizat de MCC in campania "Mai bine o carte" ,campanie in care MCC a folosit fără drept piesa "Zece" a dlui Florin Chilian. Compania GMP a fost implicată in acest proces in mod ruşinos de către MCC, printr-o cerere de chemare in garanţie, in sensul că in situaţia in care MCC va pierde procesul să se indrepte impotriva GMP cu o cerere de despăgubiri pentru dreptul pe care l-a pierdut, acesta demonstrănd incă o dată că nu ţine cont de legislaţia in vigoare decăt in măsura in care legea poate fi folosită in interesele Guvernului Romăniei prin MCC.


Vreau să cred că această "scăpare" a instanţei de a cita ORDA şi că lipsa avocaţilor MCC reprezintă un accident şi că nu are nimic de-a face cu implicaţiile morale şi politice la care mă pot găndi, dat fiind faptul că se incearcă amănarea la nesfărşit a unui proces in care Guvernul Romaăniei este acţionat in instanţă pentru incălcarea legilor, legi pe care acesta este chemat să le protejeze şi să le apere. Sper ca justiţia din Romănia nu aşteaptă votul Parlamentului privind o altă moţiune de cenzură pentru a decide cum şi in ce fel poate trata o gravă incălcare a legilor Romăniei, dar şi a legislaţiei europene privind drepturile de autor.


Nu trăiesc rupt de realitate, cu atăt mai puţin rupt de o realitate romănească care se dovedeşte pe zi ce trece tot mai nefirească şi mai aiuritoare. Procurori care iau locul judecătorilor, judecători care dau sentinţe "impotriva naturii", generali de poliţie infractori şefi. Miniştrii infractori protejati chiar de către instituţiile statului care ar trebui să le controleze activitatea. Nu ştiu ce fel de vănt a bătut in pupa pentru UFD de a ajuns in PNL, cu atăt mai puţin ştiu ce-l determina pe Tăriceanu să menţină in funcţie un ministru al Culturii care face retrocedări ilegale. Poate că este vorba de acelaşi vănt aducător de bani pentru o eventuală campanie electorală... Latra lumea că in domeniul culturii nu sunt bani. Căt de prost să fii? Hai să mai dau o temă Curţii de Conturi aflată in control la MCC: 1,5 miliarde pe zi ne costă ordinul 2435/25.10. 2006, ordin prin care Iorgulescu a aprobat infiinţarea unei comisii alcătuită in prea mare parte din "prieteni". Nu ştiu căt de inamovibil este dnul Şaguna, nici căt de bine sau prost pregătit profesional este acesta. Ştiu că instituţia pe care o păstoreşte ascunde, protejează şi favorizează infractorii. Aştept cu nerăbdare raportul privind actualul control al Curţii de Conturi la Ministerul Culturii şi Cultelor şi somez Curtea să-l facă public, pentru că e de interes general. Nu am glumit cănd am promis să acţionez in justiţie aceasta Comisie de control, dacă va incerca să muşamalizeze din nou infracţiunile petrecute in MCC.

×
Subiecte în articol: editorial orda