Acest titlu îl poartă "Scrisoarea deschisă către viitorul preşedinte al României", concepută de generalul maior (r.) Iordache Olaru, expert militar de primă mărime, cu ani îndelungaţi de activitate la Cartierul General al NATO din Bruxelles. În acest mod inedit, generalul Olaru aduce în atenţia posibilului comandant constituţional al Armatei României o realitate tristă:"1.) inexistenţa unui proiect politic privind organismul militar, dovadă fiind ridicola proiecţia bugetară de 1,5% din PIB, pentru apărare; 2.) compromiterea obiectivelor asumate faţă de Alianţă; 3.) necunoaşterea de către societatea civilă a eforturilor pe care militarii le-au făcut, în perioada postdecembristă, pentru a reforma armata şi pentru integrare în NATO; 4.) ignorarea spiritului de corp, în ultimii 20 de ani, de către civilii numiţi pe diferite posturi în minister; 5.) persiflarea valorilor armatei, de care militarii rămân ataşaţi: onoare, demnitate, respectul sacru faţă de Tricolor, sacrificiul suprem."
Autorul epistolei remarcă că bugetul apărării, pe 2009, demonstrează ignorarea unei intercondiţionări: "obiectivele politice sunt determinate şi de capacitatea militară." Generalul Olaru atenţionează: "De prea multe decenii s-a făcut orice pentru a umili militarii, indiferent de gradul acestora. Comuniştii ne-au îmbrăcat în salopete, ne-au pus lopata într-o mână şi lămpaşul într-alta, ca să dăm ţării cât mai mult cărbune! Mai târziu, respectul faţă de uniformă şi portul acesteia era asimilat cu cel al pufoaicei! Despre instrucţie nu mai vorbim, când nu mai avem echipamente, carburanţi, deprinderi, o viziune credibilă privind reforma din armată şi nici ardoarea profesionistului adevărat... <
Soluţia? Iniţierea procesului de analiză strategică a apărării, prin care se va evalua: mediul de securitate; misiunile pe care ar trebui să le execute armata; experienţa acumulată în diferite teatre de operaţii; consecinţele diminuării sistematice a bugetului pentru apărare; observaţiile rezultate din aplicarea Planului de Implementare a Strategiei de Transformare; nivelul de ambiţie al Armatei României; stadiul de realizare a celor 6 programe majore de înzestrare.
Şi pentru că un asemenea demers nu s-a făcut niciodată, autorul scrisorii enumeră 11 repere obligatorii, printre care limitarea termenului de încheiere a evaluării la cel mult 8 luni şi desemnarea Statului Major General ca principal actor în concretizarea acestui demers, altfel "va fi doar un banal demers politic, care nu va urmări altceva decât să-i ţină ocupaţi pe militari."
Generalul Olaru mai propune şi argumentează un set de măsuri urgente, precum: reconsiderarea radicală a actelor normative existente in minister; emiterea anuală a unei Directive a ministrului apărării; îmbunătăţirea legislaţiei privind statutul soldaţilor şi gradaţilor voluntari; elaborarea legii cu privire la planificarea bugetară multianuală; iniţierea programului de construire a locuinţelor pentru cei care sunt la începutul carierei militare; înfiinţarea Televiziunii Armatei României; eliminarea disfuncţiilor privind avansările; neacordarea gradului de general pentru cei care nu au carieră militară. "Acesta se cuvine doar militarilor activi, pe baza criteriilor stabilite. În nici o armată occidentală gradul de general nu este unul onorific! Acesta trebuie acordat doar celor care au parcurs treptele ierarhiei militare şi au absolvit instituţii militare de profil. De aici şi până la a face campanie electorală în uniformă nu este decât un pas! Care, din păcate, a şi fost făcut."
Se cere implicarea decisivă a viitorului şef de stat pentru eradicarea practicii nocive a perpetuării promisiunilor politice neonorate faţă de Armata României.O meteahnă care creează impresia că militarii au doar dreptul de a fi toleraţi în societatea românească. Nota bene: deocamdată...