Am incercat sa fac un bilant, dupa un an de la preluarea guvernarii. Daca este mult sau putin ramane sa aprecieze cetatenii.
2005 a fost un an tumultuos, atat din punct de vedere politic, cat si sub aspectul dezastrelor care s-au abatut asupra Romaniei in repetate randuri. A fost inceputul unei guvernari, implicand o inventariere a programelor, o analiza corecta a situatiei preluate astfel incat sa permita decizii corecte cu privire la continuarea sau promovarea unor programe noi.
|
|
Daca ar fi sa creionam, in linii mari, situatia domeniului lucrarilor publice pe care il coordonez, desenul pe care l-am gasit cuprinde proiecte bune, proiecte mai putin eficiente, proiecte finantate atat cat sa nu moara, multe datorii restante de anul trecut si un buget auster peste care s-a suprapus un program nou, neanticipat de nimeni, cel de reconstructie a caselor distruse de inundatiile catastrofale din acest an. O situatie deloc optimista sub aspectul finantarii din care eu cred ca am reusit sa iesim cu un bilant pozitiv. Pe langa faptul ca am echilibrat balanta datoriilor, am reusit sa continuam programele de locuinte, de sali de sport si chiar sa finantam mai mult decat speram la inceput de an programele de infrastructura rurala.
Un exemplu relevant este programul de alimentare cu apa a satelor, sumele alocate ajungand sa fie dublate, in urma rectificarilor bugetare, fata de cat fusese prevazut initial in bugetul pe 2005. Este un program care trebuie tratat cu atentie atunci cand vine vorba de bani, intrucat are o contributie majora la dezvoltarea satelor, dezvoltare necesara pentru reducerea decalajului dintre rural si urban si pentru apropierea de standardele europene la care speram sa ajungem. Si reabilitarea drumurilor comunale, un program la fel de important, a beneficiat de finantare suplimentara in ciuda bugetului nu tocmai bogat. Avand in vedere importanta reabilitarii drumurilor, in acest an am pus la punct legislatia care ne permite ca anul viitor sa incepem un program nou, de asfaltare a drumurilor comunale, finantat de la bugetul de stat. Pentru a suplimenta finantarea acestor programe, am reluat discutiile abandonate in ultimii patru ani, pentru a obtine un credit avantajos din partea Fondului Kuweitian pentru asfaltarea drumurilor comunale.
Programul de locuinte si cel de sali de sport au fost marcate poate cel mai mult de datoriile restante din 2004. Anul trecut, fiind unul electoral, au fost incepute, pe banda, locuinte si sali de sport, fara a avea acoperire financiara, in contul bugetului pe 2005. Si totusi am reusit sa finalizam aproape patru mii de locuinte, sa dam in folosinta noi sali de sport si sa finantam investitii noi, in ciuda inundatiilor catastrofale, fara precedent in Romania, care au produs pagube foarte mari. Cele aproape 1.000 de
case reconstruite in Banat puteau fi tot atatea
apartamente pentru tineri, iar din banii pentru materialele distribuite celorlalti sinistrati s-ar fi putut realiza cel putin cateva alte sute de locuinte sociale.
Numai programul de reconstructie a caselor a presupus o investitie de 44 de milioane de euro, suma din care 12 milioane de euro reprezinta contributia Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului, din veniturile proprii. Sunt bani care, daca nu am fi avut parte de inundatii, puteau fi folositi pentru constructia de noi locuinte. La fel s-ar fi putut intampla si cu fondurile alocate pentru refacerea drumurilor si cailor ferate, distruse in urma calamitatilor, care puteau fi folosite pentru imbunatatirea infrastructurii rutiere si feroviare.
Si nu numai banii conteaza, ci si calitatea proiectelor. La programul salilor de sport am promovat doua noi proiecte care sa raspunda necesitatilor din mediul urban si din mediul rural in mod diferentiat: o sala mai mare, cu 150 de locuri, in care sa se poata juca si handbal, destinata oraselor si o sala mai mica, de gimnastica, pentru zonele rurale. Fiecare obiectiv trebuie sa fie adaptat cererii din localitatea respectiva si sa foloseasca unui numar cat mai mare de beneficiari.
Am incercat sa fac un bilant, dupa un an de la preluarea guvernarii. Daca este mult sau putin ramane sa aprecieze cetatenii.