x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Un baron central: Gabriel Oprea

Un baron central: Gabriel Oprea

de Ion Cristoiu    |    12 Ian 2009   •   00:00

Imediat după declaraţia lui Mircea Geoană, o serie de lideri PSD au sărit în apărarea lui Gabriel Oprea. Simpla lor trecere în revistă ne arată că e vorba despre agenţi ai lui Traian Băsescu activând sub acoperire în PSD: începând cu Ioan Rus şi terminând cu familia Sârbu din partid



Sâmbătă, 10 ianuarie 2009, dimineaţa, exploatând năravul televiziunilor de ştiri de a transmite în direct până şi poluţiile politicienilor, proaspăt numitul ministru al Administraţiei şi Internelor, Gabriel Oprea, a ţinut o conferinţă de presă. Apa­rent, temeiul acestei dezmăţări mediatice într-o dimineaţă de week-end, când tot românul e mai degrabă somnoros decât atent la politică, l-a constituit activitatea pre­fecţilor şi a poliţiştilor la vreme de iarnă. Nu ne vom opri asupra unor formulări de Gâgă, precum "zone rurale cu potenţial de aglomerare a îngheţurilor". Ni se par fireşti la un fan al familiei Bă­sescu. Şi dacă mezina Monarhiei de la Golden Blitz a folosit cu succes formula "succesuri", de ce n-ar apela Gabriel Oprea, în semn de omagiu adus prinţesei moştenitoare, Elena Băsescu, formula "aglomerare a îngheţurilor"? Conside­rând-o un fel de prefaţă la esenţa intervenţiei matinale a lui Gabriel Oprea, vom trece peste partea de început a discursului său, pentru a ajunge la adevăratul motiv al conferinţei de presă. Şi anume, un anunţ. Care a sunat aşa:
"În final, vreau să vă informez că ieri am propus primului-ministru, şi acesta a aprobat, unele eliberări din funcţie şi nu­miri la nivelul conducerii ministerului".

Formula "unele" ne convinge încă o dată că Gabriel Oprea are mari probleme cu proprietatea cuvintelor în limba ro­mâ­­nă. Lista  schimbărilor din conducerea ministerului, citită de domnul ministru, ne arată că e vorba despre o decapitare a întregii conduceri existente. A devenit o nenorocită tradiţie postdecembristă năra­vul ca un nou ministru, de cum şi-a aşezat posteriorul în fotoliul cald încă de posteriorul plecatului, să schimbe întreaga conducere, deşi nimic din prestaţia de până atunci a ministerului nu îndreptăţea o asemenea măsură. Gabriel Oprea a întrecut însă măsura. Să schimbi întreaga conducere a ministerului la nici o lună de când ai fost numit şi, mai ales, fără a catadicsi să explici opiniei publice raţiunea acestui cutremur e – trebuie s-o recunoaştem – o performanţă chiar şi pentru politica dâmboviţeană.

Conferinţei de presă de la Ministerul Administraţiei şi Internelor i-a urmat o declaraţie a lui Mircea Geoană. O declaraţie care a şocat. Liderul PSD a dezvăluit că, înainte a lua aceste măsuri, Gabriel Oprea nu s-a consultat cu nimeni din conducerea partidului, ba, mai mult, nici măcar n-a informat pe cineva. Astfel că liderii PSD, inclusiv Mircea Geoană, au aflat din conferinţa de presă de întreaga tărăşenie. Dat fiind că numirile de secretari de stat din ministere se fac, potrivit protocolului de funcţionare a Coaliţiei, doar cu semnătura preşedintelui partidului, Mircea Geoană a văzut în gestul lui Gabriel Oprea o încălcare a disciplinei de partid şi, în consecinţă, a anunţat că situ­aţia va fi pusă în discuţia forului statutar. Imediat după declaraţia lui Mircea Geoa­nă, o serie de lideri PSD au sărit în apăra­rea lui Gabriel Oprea. Simpla lor tre­cere în revistă ne arată că e vorba despre agenţi ai lui Traian Băsescu activând sub acoperire în PSD: începând cu Ioan Rus şi terminând cu familia Sârbu din partid (tată-socrul, fiică şi ginere). Deşi inter­ven­ţia lor îşi are explicaţia în ipostaza de cozi de topor în PSD, principalul lor argument merită pus în discuţie. Aceasta deoarece, la o primă vedere, el ar putea convinge şi pe liderii PSD cinstiţi. Victor Ponta, Neculai Onţanu, Marian Oprişan, Ioan Rus  au invocat dreptul ministrului Gabriel Oprea de a face tot cei trece prin cap, o dată ce a primit învestitura Parlamentului. Desigur, când e vorba despre a justifica o ticăloşie, politicienii sunt de neîntrecut. Fiind vorba despre agenţi ai lui Traian Băsescu în PSD, era de aşteptat ca respectivii să proclame dreptul miniştr­i­lor PSD de a nu ţine cont de conducerea partidului în deciziile lor majore. Nu de alta, dar comandoul cotrocenist din PSD tocmai pe asta mizează. Pe trecerea miniştrilor PSD din subordinea partidului în subordinea lui Traian Băsescu. După opinia noastră, acest argument e deosebit de periculos pentru situaţia PSD acum, după ce a făcut eroarea fatală de a intra în mustăria lui Traian Băsescu. Pentru electorat, Gabriel Oprea nu e atât ministru în guvernul prezidenţial, cât mai ales ministru PSD. Toate măsurile luate de Gabriel Oprea, dar şi de alţi miniştri PSD trec în ochii electoratului ca măsuri ale partidului, şi nu măsuri ale unor miniştri. Arătam mai sus că schimbarea întregii conduceri a ministerului de către Gabriel Oprea e măsură arbitrară, în stare să aducă atingere imaginii PSD. Prin decapitarea fără motive a fostei conduceri, Gabriel Oprea a adâncit imaginea de partid care abia aşteaptă să ajungă la ciolan pentru a-şi promova clientela politică. Asemănător, în numirea lui Virgil Ardelean marea problemă n-o reprezintă faptul că n-a fost consultată conducerea PSD, ci lovitura de imagine dată întregului partid prin readucerea la conducerea DGPI a unui personaj precum Virgil Ardelean.

Sunt toate acestea temeiuri pentru ca şedinţa conducerii PSD de azi să sanc­ţioneze drastic pe numitul Gabriel Oprea. Altfel, şi alţi miniştri PSD îi vor urma exemplu, transformând ministerele în feude independente de conducerea partidului, închinate însă  lui Traian Băsescu. Baronilor locali li se vor adăuga astfel baronii centrali.

×
Subiecte în articol: editorial psd oprea