x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Un Băsescu izolat

Un Băsescu izolat

de Dragos Moldovan    |    08 Mai 2012   •   14:41

Cum se comporta Basescu tinut in afara terenului de joaca politica? Vom vedea da’ eu cred ca nu sta linistit. Cred ca se agita, tipa, tropaie. Cabinetul Victor Ponta, in mod previzibil si logic as adauga eu, va incerca sa-l tina deoparte pe actualul presedinte al Romaniei de treburile tarii. Sau macar, asta cu certitudine, de administrarea acesteia. Este vorba in primul rand despre o chestiune de strategie politica.

Odata instalati la Putere social-democratii si liberalii plus conservatorii trebuie sa faca o demonstratie de forta in vederea alegerilor. In plus, Traian Basescu este un obiect politic deosebit de important pentru USL. Liderii celor trei partide si l-au asumat drept inamicul public numarul unu. Este adevarat ca, la desemnarea sa, Victor Ponta a promis o relatie institutionala si constitutionala cu Traian Basescu. Nici nu se poate altminteri, atata vreme cat se doreste ca Romania sa ramana pe harta tarilor civilizate. Dar nici Victor Ponta nu-i chiar de capu’ lui, asa cum s-a vazut de mai multe ori. Momentul cel mai spectaculos, in care a fost trimis la colt, a fost chiar cu ocazia discursului tinut la investitura lui Mihai Razvan Ungureanu.

Ca si-a meritat pedeapsa s-a vazut aproape imediat. Asa incat este de asteptat ca tanarul lider al Partidului Democratiei Sociale sa nu repete aceeasi greseala cu Traian Basescu, cel spre care Crin Antonescu are atintita intreaga munitie electorala. Deci toate premizele indica o actiune de izolare politica a lui Traian Basescu de catre Cabinetul Victor Ponta. Este foarte posibil ca exact asta sa fie lucrul pe care sa fi mizat si actualul presedinte al tarii. La ceremonia depunerii juramantului, Traian Basescu facea glume pe seama prezentei vreunui pedelist in sala, legandu-se de culoarea rochiei pe care o purta Daciana Sarbu, sotia protagonistului evenimentului cu pricina. Traian Basescu nu poate fi facut sa taca. Este imposibil.

Nu exista instrumentele constitutionale pentru asa ceva. Chiar daca ar fi suspendat – desi procesul a devenit si greoi, nu este numai riscant din punct de vedere politic; dar sa presupunem ca USL va obtine o majoritate zdrobitoare, va modifica legea, Curtea Constitutionala ii va da dreptate si se va ajunge la un referendum in care Traian Basescu va fi calcat in picioare de catre multimile revoltate – chiar si asa actualul presedinte al tarii nu poate fi redus la tacere.

Va gasi intotdeauna o tribuna de la care sa se adreseze populatiei. Deocamdata, si inca cel putin sase luni, o are la dispozitie pe cea de la Administratia prezidentiala. De unde poate sa atace, beneficiind de maxima vizibilitate, Cabinetul Victor Ponta. De acord, Traian Basescu se duce la vale in simpatia publicului, in timp ce noul Executiv este la ora actuala pe val. Asta nu schimba cu nimic datele problemei. Un Basescu izolat la Cotroceni poate sa insemne un Basescu mai vizibil. Mai ales daca se apuca sa faca precum leul in cusca. Si incepe sa traseze directive populiste Guvernului – a facut-o deja luni seara. Cine isi imagineaza ca acesta a abandonat cauza pedelista sa revada episodul culorii portocalii din momentul depunerii juramantului.

×