x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Un conflict inevitabil

Un conflict inevitabil

de Gheorghe Voicu    |    09 Mai 2012   •   12:15

Depunerea juramantului de catre Guvernul Ponta a avut o simbolistica aparte: pe ce pozitii se situeaza USL si Traian Basescu? Actualul presedinte a transat repede intreaga situatie: noul guvern se afla in opozitie fata de el. Mai simplu spus, nu crede prea mult in noua putere de la Palatul Victoria si e bine sa se inteleaga acest lucru inca din start. Deocamdata, pozitiile pe care se gasesc USL si Basescu sunt ireconciliabile. Iar presedintele s-a comportat ca atare. De aici si numeroasele gesturi menite sa arate, mai ales sustinatorilor sai, ca e stapan pe situatie si gata de lupta. Si ca, in niciun caz, nu va fi izolat la Cotroceni. A plusat, a exagerat, a facut unor ministri tot felul de reprosuri (ce nu-si aveau rostul intr-o asemenea ceremonie) si a dovedit o aroganta jucata ostentativ. Parca totul a respectat o regie gandita in amanunt.

Noii membri ai guvernului, adusi muncitoreste cu un microbuz, au fost legitimati la intrarea in palatul prezidential. Incident pitoresc, dar cu o semnificatie aparte in simbolistica puterii. Apoi, discursul prezidential a fost limpede: nu sunt de acord sa schimbati ceva din ceea ce eu cred ca s-a facut bun pana acum. Adica: fara acordul meu nu miscati nimic. Si un alt mesaj: chiar daca "322' v-a adus noroc (o ironie, nu?), nu mi-e teama de suspendare.

Traian Basescu a vrut sa puncteze de la inceput cum vede el relatia cu noul guvern: la fel ca si in cazul guvernelor PDL. Mai mult: n-a iesit din joc, cel mai important centru de putere ramane tot la Cotroceni. Cu alte cuvinte, mesajul lui Basescu a devenit o adevarata provocare pentru USL care, in discursul lui Ponta de la Parlament, anunta ca de-acum incolo, toate deciziile se vor lua la Palatul Victoria.

A jucat Basescu la intimidare? A dat un semnal suporterilor sai ca nu a abandonat lupta? A vrut sa se transmita celor din USL ca, in ecuatia puterii, tot el conduce jocul? Probabil ca toate aceste variante sunt valabile. De aici si prima mare provocare la adresa Guvernului Ponta: cum se pozitioneaza fata de presedinte?

Basescu da senzatia ca vrea sa provoace, cat mai rapid, un conflict. Ar rezulta o situatie in care Basescu se simte bine, fiindca are experienta a numeroase conflicte politice de cand e presedinte si poate miza, din nou, pe o victimizare aducatoare de simpatie publica.

De aici mai apare inca un blocaj: programul politic asumat de Basescu nu coincide absolut deloc cu cel al USL. De altfel, procentele mari din sondaje ale actualei coalitii de guvernare se datoreaza tocmai faptului ca abordeaza diferit problemele economice. Pentru ca, daca ne gandim bine, ceea ce Traian Basescu considera drept reforma, USL a catalogat drept erori fundamentale.
Iata de ce conflictul dintre Guvernul Ponta si Traian Basescu pare a fi inevitabil.

×