x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Un ostatic furios

Un ostatic furios

de Rosca Stanescu Sorin    |    Sorin Roşca Stănescu    |    28 Aug 2012   •   12:12

Intoarcerea la Cotroceni a lui Traian Basescu este o victorie. A castigat din nou. A supravietuit celei de-a doua suspendari. Este un caz singular in Europa. Si poate in lume. Si-a invins concetatenii. Si tocmai de aceea este si o infrangere. Rusinoasa. Pentru ca, intr-o democratie, nu poti sa stai in varful scarii decat daca te sustin acolo voturile. Iar Basescu revine la Cotroceni utilizand trucuri. Destul de murdare.

Izolat de concetatenii care nu-l mai vor si confruntat cu o majoritate parlamentara ostila, Traian Basescu va sta in Cotroceni ca un ostatic. Pazit de sepepisti. Si de armata STS. De acolo va incerca sa-i directioneze pe post de drone pe procurorii sai politici. Un DNA care, in ultimii opt ani, a fost transformat in Directia a IV-a a Securitatii statului. La propriu, nu la figurat. Pentru ca a preluat nu numai naravurile departamentului de trista amintire, ci si schema organizatorica. Dar indiferent cati securisti oficiali si neoficiali va avea de partea lui, Basescu tot un ostatic va fi in palatul sau de la Cotroceni. Pana la urma, un ostatic in mijlocul poporului care nu il mai vrea. Si ale carui nemultumire si ostilitate vor creste.

Ostaticul va fi furios. In scurt timp. Atunci cand va intelege ca dincolo, in celalalt palat, in Palatul Victoria, functioneaza un Executiv aflat in opozitie cu propriul sau guvern de la Cotroceni. Care devine ceva mai mic. Pentru ca si bugetul e mai mic. Victor Ponta a anuntat cat se poate de oficial ca, daca Traian Basescu va incerca sa-si depaseasca din nou prerogativele constitutionale, substituindu-se Executivului, ii va da peste degete. Si, din nou, terenul de confruntare cel mai vizibil si cel mai periculos este al externelor. Aici Traian Basescu beneficiaza de o decizie favorabila lui, data de Curtea Constitutionala. De care, pana in prezent, Ponta nu a tinut cont. Argumentand, pe buna dreptate, ca Uniunea Europeana functioneaza cumva ca un supraguvern iar deciziile care se iau acolo sunt preponderent de natura economica si sociala. Exact ce are de facut Executivul. Si exact ceea ce nu are de facut, conform Constitutiei, institutia prezidentiala.

Prin urmare, prima frustrare a ostaticului, care il va determina sa devina furios, tine de exercitiul puterii in materie de diplomatie. Dar, evident, imposibila coabitare isi va produce efectele si in alte domenii. Cum este, de pilda, Apararea. O noua zona extrem de sensibila. Pentru ca aici se deruleaza, in mare masura, ceea ce numim parteneriatul strategic consolidat cu Statele Unite. Legaturile noastre cu NATO si cu Pentagonul. Unde va fi comanda? Conform lui Ponta, comanda nu va fi la Cotroceni. Dar fiindca tot vorbim de parteneriatul consolidat cu Statele Unite, nu avem cum sa ignoram cooperarea dintre serviciile secrete. Extrem de consistenta, daca ne gandim la cateva componente plasate in Romania, pe care ma feresc sa le numesc. Numai ca si la acest capitol serviciile si Guvernul american vor trebui sa coopereze si cu Guvernul Ponta. Nu se poate trece peste Guvern.

Prizonierul de la Cotroceni va fi frustrat. Si din ce in ce mai furios.

Sursa: CorectNews - http://www.corectnews.com/politics/un-ostatic-furios

×